Recepty na gril patří k žádaným. Nikdy jich není dost. Grilování patří všeobecně k oblíbeným činnostem na něž se lidé těší po celou zimu. Léto je ideální dobou pro to, abyste si grilování vychutnali plnými doušky. Takže pokud se nechcete spokojit s grilovanou klobásou a steaky na několik způsobů, čtěte dále. Máme tu pro vás inspiraci na další grilované pochoutky.
Recepty na gril - maso
Chorvatsko patří k našim nejoblíbenějším letním destinacím a Pljeskavica pak k těm nejoblíbenějším chorvatským pokrmům. Pljeskavicu si však můžete ugrilovat i u nás. Na její přípravě není nic složitého. Navíc je i rychle připravená. Maso můžete grilovat na venkovním grilu, ale tam je pak lepší ji zabalit do alobalu. Vhodnější je však grilovací pánev anebo domácí kontaktní gril, který vám zajistí zdravý způsob grilování.
- 500 g mletého telecího masa
- 500 g mletého jehněčího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř, mletou pálivou papriku
- jarní cibulku
- olej
- ajvar nebo lutenicu, případně grilovaný lilek a papriku
- rané brambory anebo pečivo
1. Mleté maso smíchejte v jedné míse dohromady.
2. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na drobná kolečka. Přidejte do mísy.
3. Do směsi dále přidejte pálivou mletou papriku, směs osolte a opepřete.
4. Ze směsi vytvořte oválné placky zhruba o stejné velikosti a tloušťce asi půl centimetru.
5. Každou placku potřete olejem a vložte na gril nebo grilovací pánev. Pokud chcete grilovat na klasickém grilu, vložte placku ještě do alobalu. Alobal zajistí, že pljeskavica nebude vysušená, ale pěkně šťavnatá.
6. Hotové maso naservírujte spolu s ajvarem, lutenicí nebo grilovanou zeleninou. Jako přílohu použijte pečivo, které rovněž můžete opéct anebo s ranými bramborami.
Živáňská v alobalu pečená na grilu
Tradičním pokrmem slovenské kuchyně nejsou pouze halušky, ale také živáňská pečeně. Ta je obvykle založena na vepřovém mase, a to především na vepřovém řízku z krkovice, kýty, kotlety nebo hovězího roštěnce. Je to ohromná dobrota, kterou byste si v letním období rozhodně neměli nechat ujít.
- 4 plátky vepřového masa (typ necháme na vašich preferencích)
- ideálně oravskou slaninu, ale můžete dát i anglickou slaninu
- klobásu (ideálně paprikovou)
- brambory
- červenou a zelenou papriku
- sůl, pepř, sušený česnek, mletý kmín
- olej
- alobal
1. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Posypte sušeným česnekem.
2. Brambory (syrové) omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Kdo chce, může je nejprve ještě oloupat.
3. Vezměte velký čtverec alobalu (asi o velikosti 30 x 30 cm) a potřete ho trochou oleje.
4. Do středu alobalu rozprostřete porci brambor, které osolte a okmínujte.
5. Na brambory položte plátky masa.
6. Oloupejte cibuli, kterou dále nakrájejte na kolečka. Kolečka cibule vrstvěte na maso.
7. Na ně pak položte plátek anglické slaniny a na kolečka nakrájenou klobásu.
8. Nakonec můžete přidat na proužky nakrájenou očištěnou a umytou papriku.
9. To vše zabalte do úhledného balíčku. Klidně můžete použít ještě jeden alobal. Z balíčku by neměla během grilování vytéct šťáva.
10. Balíčky položte na gril a nechte asi hodinku grilovat při 180 stupních.
11. K hotové živáňské se hodí tatarská omáčka.
Recepty na gril - sýry
Grilovaný camembert
- camembert
- anglickou slaninu
- žampiony
- rajče
- bazalku
- sušený česnek, grilovací koření, pepř
- olej
- alobal
1. Rajče a žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
2. Camembert rozpůlte. Posypte grilovacím kořením, sušeným česnekem a trochou pepře.
3. Do jeho středu vložte plátek anglické slaniny, plátek rajčete, plátky žampionů, bazalku. Vše přiklopte druhou polovinou sýru.
4. Sýr do kříže omotejte anglickou slaninou.
5. Utrhněte si dostatečně velký čtverec alobalu, který potřete olejem.
6. Do jeho středu položte camembert.
7. Utvořte pečlivě zabalený balíček a vložte na gril. Grilujte zhruba 10 minut.
8. Ještě horký servírujte.
Recepty na gril - zelenina
I zde u grilování použijeme alobal. Grilování v alobalu má celou řadu výhod, maso se vám nepřipéká, můžete bez obav grilovat i na kostky nakrájené ingredience, můžete vytvářet různé směsi a jde o zdravý způsob grilování. Vedle masa a sýrů na grilu můžete rovněž upravovat i zeleninu. A právě pro ni je příprava v alobalu ideální.
- červenou a bílou papriku
- cuketu
- žampiony
- bílou nebo červenou cibuli
- rajčata
- kukuřici
- olej
- sůl, sušený česnek, bazalku, oregano a pepř
- alobal
1. Zeleninu umyjte, oloupejte, očistěte.
2. Papriku nakrájejte na proužky, cibuli na kroužky, cuketu na kolečka (i se slupkou), žampiony a rajčata na plátky, kukuřici na špalíčky.
3. Z alobalu si utrhněte plát o velikosti zhruba 30 x 30 cm.
4. Alobal potřete olejem a vložte do jeho středu zeleninu.
5. Okořeňte, osolte a přilijte trochu oleje.
6. Zabalte zeleninu do pevných balíčků. Nechte v lednici na hodinu odležet.
7. Grilujte zhruba 20-30 minut při teplotě 180 stupňů.
8. Podávejte samostatně, nebo jako přílohu.
Publikováno: 9. 7. 2019, Autor: Adriana Dosedělová (text), depositphotos.com (foto), Profil autora: Redakce