reklama

Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta

Zdobíte o Velikonocích kraslice a každý rok přemýšlíte, co z vyfouklých vajec dobrého uvařit? Máme pro vás jeden tip přímo z vařečky našeho šéfredaktora. Není to tak složité a náročné na přípravu, ale olizovat se budete.

Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta
Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta
Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta

Možná nějak podobně připravujete selskou omeletu, ovšem u nás má zvláštní význam:

  • Připravuje ji partner a mně jsou vyhrazeny pouze práce pomocné a ještě se nesmím motat pod ruce.
  • Ať mám jakékoliv předsevzetí, vždycky zblajznu celou porci a ani mě nenapadne myslet na nějaký cholesterol nebo kalorie.
  • A i kdyby byla za oknem fujavice a padali sněhoví sedláci, tahle omeleta spolu s kraslicemi u nás znamená, že opravdu přišlo jaro.

Budete potřebovat

Omeleta 6 porcí:

  • 12 vajec
  • 20 dkg tvrdého sýra
  • 20 dkg šunky
  • 1 velkou cibuli
  • 1 cibulku naťovou
  • 1-2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • hlubokou silnostěnnou pánev s poklicí nebo malý pekáček

Jak na to?

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Nachystejte si vyfouklá vejce a na pánvi nechte zesklovatět cibulku. Plotnu nechte nastavenou na mírnou teplotu.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Nalijte půlku z vajec na cibulku a zlehka promíchejte, dál už se nic míchat nebude. Na vejce nasypte sýr rozkrájený na malé kostičky.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Plátky šunky nakrájejte na proužky a pak rozložte přes sýr.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Postup s vejcem, sýrem a šunkou zopakujte.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Nakrájejte si naťovou cibulku na kolečka a posypte jí rovnoměrně omeletu.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Stěrkou opatrně odlepte boky omelety od stěny pánve a pak pánev přikryjte poklicí. Nechte pomalu péci.

Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?
Jak na to?

Správně připravená omeleta by měla být nadýchaná a nepřesušená, neobrací se a připravuje se pod poklicí. Servírujte ji s čerstvou zeleninou.

Jak na to?
Jak na to?

A zbývá jen popřát dobrou chuť!

Tip

Místo naťové cibulky můžete použít pažitku nebo jemně nasekané listy kopřiv.

A jak naložíte s vyfouklými vajíčky vy? Pochlubte se nám v diskusích, ve fotogalerii nebo pošlete tip na e-mail petra.markova@ceskykutil.cz.

Ať už uvaříte cokoliv, přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Publikováno: 2. 4. 2018, Autor: PePa (text a foto), Profil autora: Redakce