reklama

Jahodová bomba

Pokud máte na zahradě také záplavu jahod, zkuste s námi jednoduchý a přitom výborný koláč (troufám se takhle pochválit, protože jsme málem ani nestihli vyfotit úvodní fotku, tak rychle mizel z talířků). A pokud už vám jahody zmizely ze záhonu, nahraďte je třeba mirabelkami nebo hroznovým vínem.

Jahodová bomba

A pokud máte nějaký recept na jahodovou pochoutku, nezapomeňte se nám pochlubit

Jahodová bomba
Jahodová bomba

Písmenek moc není potřeba, upekli byste jej určitě i podle fotek.

Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba

Nachystejte si vejce, mouku - hladkou nebo polohrubou, cukr, olej nebo ztužený tuk, bílý jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva a želatinu.

Kolik váží vejce, tolik navažte mouky a cukru (na menší plech stačí 3 vejce, do klasické trouby vyjde piškot ze 4 vajec)

Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba

Cukr, žloutky, půl deci oleje nebo ztuženého tuku ušlehejte do hladka, z bílků našlehejte tuhý sníh. Mouku s práškem do pečiva a sníh přidávejte po lžíci do našlehané směsi a zlehka promíchejte.

Jahodová bomba
Jahodová bomba

Aby byl piškotový základ jemný, můžete přidat dvě lžíce bílého jogurtu. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo lépe na plech vyložený pečicím papírem.

Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba

Upečte světlý piškot a než vychladne, rozmačkejte část jahod v misce vidličkou, šťávu slejte stranou.

Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba

Rozmačkané jahody rozprostřete po celém piškotu, pak na ně hustě naskládejte celé nebo přepůlené jahody.

Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba
Jahodová bomba

Na závěr přelijte jahody želatinou rozmíchanou ve šťávě z rozmačkaných jahod (cca půl litru), šťávu doplňte na potřebné množství vodou a želatinu připravte podle návodu výrobce – některá musí projít varem, jiná nesmí! Želatinu nechte ztuhnout a můžete servírovat. Koláč chutná výborně, když je vychlazený z ledničky.

Jahodová bomba
Jahodová bomba

Tak dobrou chuť!

Publikováno: 13. 6. 2019, Autor: Petra (text a foto), Profil autora: Redakce