Jaro nastartovalo na plný plyn a po deštivém období všude kvetou lípy a černý bez. Stejně tak, jako z pampelišek, lze i z květů bezu nebo lípy vyrobit domácí med, (správně by se měl označovat jako sirup, se včelím medem má podobnou jen barvu).
Tentokrát mám recept od kamarádky Hanky, první vzorek jsem dostala od její maminky a musím uznat, že je to dobrota.
Příprava není nijak složitá, takže pokud máte rádi bylinky a v blízkém okolí strom lípy nebo keře bezu, neváhejte a voňavou dobrotu si připravte. Květy byste měli sbírat ze stromů, které jsou dál od silnice, abyste si místo zdravého pochutnání nepřipravili olovnatý a zaprášený lektvar. Pokud je to možné, sbírejte květy po ranní rose nebo po deštíku, aby nebyly zaprášené.
Postup je hodně podobný, ingredience se trochu liší, ale klidně si můžete zaexperimentovat a pak se nám pochlubit svým vylepšeným receptem.
Bezový sirup:




Budete potřebovat:
- 40 květů černého bezu
- 2 litry vody
- 1 citron a 1 menší pomeranč
- 1,5 - 2 kg cukru
Z květů odstraňte delší stopky, pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo kolečka.Všechny suroviny kromě cukru smíchejte a přiveďte k varu, pak nechte odstát do druhého dne. Směs dvakrát přeceďte přes jemné plátno, znovu uveďte do varu a postupně přidejte cukr. Chuť sirupu se dá obměnit přidáním několika rostlinek čerstvé máty, hrsti lipových nebo akátových květů.
Lipový sirup:

- 3 hrsti čerstvého lipového květu
- 1 litr vody
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 kg cukru
Květ přelijte horkou, ale ne vařící vodou, a nechte odstát do druhého dne, opět dvakrát přeceďte a znovu svařte i s cukrem a kyselinou citronovou.
Chuť je možné obměnit přidáním skořice a hřebíčku, (na 1 litr cca 6 hřebíčků a dva kousky skořice) musí se ale vyndat po 15 min vaření.
Sirup nalijte do skleniček vždy vařící, víčkem je překlopte dolů a po 20 minutách je obraťte zpět.
Sklenky se sirupem je lepší uchovávat v temnu a chladu. Kromě toho, že sirupem dochutíte čaj, je výborný i jako studený nápoj, připravený rozmícháním lžičky sirupu ve vodě nebo v chlazené sodovce s několika lístky máty.


Po nějakém čase skladování se mohou v sirupu objevit krystaly, není to nijak na závadu ani na úkor chuti či kvality.
Publikováno: 17. 6. 2015, Autor: Petra (text a foto)
, Profil autora: Redakce