Sirup z květů bezu nebo lípy

Jaro nastartovalo na plný plyn a po deštivém období všude kvetou lípy a černý bez. Stejně tak, jako z pampelišek, lze i z květů bezu nebo lípy vyrobit domácí med, (správně by se měl označovat jako sirup, se včelím medem má podobnou jen barvu).

Sirup z květů bezu nebo lípy

Tentokrát mám recept od kamarádky Hanky, první vzorek jsem dostala od její maminky a musím uznat, že je to dobrota.

Příprava není nijak složitá, takže pokud máte rádi bylinky a v blízkém okolí strom lípy nebo keře bezu, neváhejte a voňavou dobrotu si připravte. Květy byste měli sbírat ze stromů, které jsou dál od silnice, abyste si místo zdravého pochutnání nepřipravili olovnatý a zaprášený lektvar. Pokud je to možné, sbírejte květy po ranní rose nebo po deštíku, aby nebyly zaprášené.

Postup je hodně podobný, ingredience se trochu liší, ale klidně si můžete zaexperimentovat a pak se nám pochlubit svým vylepšeným receptem.

Bezový sirup:

Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:
Bezový sirup:

Budete potřebovat:

  • 40 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 1 citron a 1 menší pomeranč
  • 1,5 - 2 kg cukru

Z květů odstraňte delší stopky, pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo kolečka.Všechny suroviny kromě cukru smíchejte a přiveďte k varu, pak nechte odstát do druhého dne. Směs dvakrát přeceďte přes jemné plátno, znovu uveďte do varu a postupně přidejte cukr. Chuť sirupu se dá obměnit přidáním několika rostlinek čerstvé máty, hrsti lipových nebo akátových květů.

Lipový sirup:

Lipový sirup:
Lipový sirup:

  • 3 hrsti čerstvého lipového květu
  • 1 litr vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 kg cukru

Květ přelijte horkou, ale ne vařící vodou, a nechte odstát do druhého dne, opět dvakrát přeceďte a znovu svařte i s cukrem a kyselinou citronovou.

Chuť je možné obměnit přidáním skořice a hřebíčku, (na 1 litr cca 6 hřebíčků a dva kousky skořice) musí se ale vyndat po 15 min vaření.

Sirup nalijte do skleniček vždy vařící, víčkem je překlopte dolů a po 20 minutách je obraťte zpět.

Sklenky se sirupem je lepší uchovávat v temnu a chladu. Kromě toho, že sirupem dochutíte čaj, je výborný i jako studený nápoj, připravený rozmícháním lžičky sirupu ve vodě nebo v chlazené sodovce s několika lístky máty.

Lipový sirup:
Lipový sirup:
Lipový sirup:
Lipový sirup:

Po nějakém čase skladování se mohou v sirupu objevit krystaly, není to nijak na závadu ani na úkor chuti či kvality.

Autor: Petra (text a foto)

Související k tématu