Mlsným jazykům a hospodyňkám, kterým je líto dužinu dýně jen tak odložit na kompost, přinášíme tip na marmeládu a polévku z dýně.
Marmeláda
1 kg dýně 75 dkg cukru 2 lžičky kyseliny citronové 1 pektogel 2 lžičky meruňkové tresti na špičku nože kyseliny sorbové
3 kg dýně2,2 kg cukru6 lžiček kyseliny citronové2 pektogely6 lžiček meruňkové tresti 3× na špičku nože kyseliny sorbové
Nebo použijeme pouze dýni bez přísad a místo nich dáme pouze želírovací cukr a pak přidáme jen malinkou lžičku kyseliny citronové.Dýni nastrouháme, zasypeme cukrem a necháme do druhého dne.Vaříme do sklovata, přidáme kyselinu citronovou a pektogel, nakonec tresť a kyselinu sorbovou.(Někdo dává 50 dkg cukru.)Je možné přidat 5 jemně nastrouhaných jablek.
Polévka z dýně
Vydlabanou dřeň z dýně dáme vařit do vody a přidáme kostičku bujonu nebo vaříme v hovězím či drůbežím čirém vývaru, rozmixujeme do hladka a přidáme trochu koření – doporučuje se tymián nebo provensálské koření případně čubrica.Servírujeme se lžičkou smetany v každém talíři. Obměnou je kysaná smetana, kterou po odstavení z plotny zamícháme do polévky. Podáváme s opečenou houskou, čerstvým rohlíkem nebo můžeme uvařit bramboru a podat ji horkou vedle na talířek. Také můžeme udělat do polévky či do lehce osolené vody ztracené vejce a podat jej k polévce.Při vaření i se slupkou je vhodné dýni lehce podusit na másle aby slupičky změkly a pak zalít horkou vodou nebo vývarem, nemixovat.
Publikováno: 24. 10. 2015, Autor: PePa (text a foto), Profil autora: Redakce