Květy k nakousnutí

Některé druhy květin jsou jedlé a dokonce i velmi chutné. Pokud máte rádi zajímavé recepty, můžete si letní dort, pohár nebo koláč dozdobit jedlými květy, které vám třeba zrovna rostou na zahradě. Mezi jedlé květy patří růže, levandule, sedmikráska, měsíček zahradní či fialka.

Květy k nakousnutí

Růžový dort si připravíte z okvětních plátků růží, které jsou hlavní ozdobou letního koláče.

Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí
Jedlé květy k nakousnutí

Jak na to?

  • Oberte jednotlivé plátky růží a opláchněte.
  • Nechte květy dobře okapat a v misce našlehejte do pěny bílek.
  • Štětečkem potřete jednotlivé plátky bílkem a posypete jemným krystalovým cukrem. Cukr by měl být velmi jemný, ale zároveň by měly být krystalky dobře vidět – tak bude květ působit téměř dokonale.
  • Po zaschnutí bílku už můžete květy dávat na zmrzlinový pohár, zákusky, nebo jimi ozdobit slavnostní dort za vysvědčení.

Nezapomeňte!

Pokud si nejste jisti, zda květy jsou či nejsou jedlé, poraďte se s odborníkem nebo si informaci vyhledejte na internetu či v knihovně. Některé květy jsou i prudce jedovaté.

Připraveno ve spolupráci s časopisem Dekor.

Autor: R.Buriánková, Dekor (text a foto)

Související k tématu