Byt pro tři generace

Proměny a úpravy bydlení jsou a budou vždy zajímavé. Někdo je zkritizuje, jiný se jimi nechá inspirovat. Pokud se rádi díváte na televizní proměny, možná vás potěší, že na některé z nich se můžete podívat i na našich stránkách. Dnes zavítáme do velkého bytu o 138 metrech čtverečních – jenže se sem přestěhovala ještě větší, třígenerační rodina! Nemovitost je ale stará a vybavení po původní majitelce. Pomohou jim designéři dát vše do pořádku a ještě uspokojit potřeby tří generací?

Byt pro tři generace

Do bytu se přestěhovali před třemi lety z pavlačového bytu 1+1, kde žila celá jejich čtyřčlenná rodina. Současný byt je sice prostorný, ale zařízení je po bývalé majitelce – starší paní – a styl tomu odpovídá. Bydlí tady oba rodiče, jedna z dcer s přítelem a maminka paní. O pořádné kuchyni sní paní v podstatě už od roku 1984, kdy spolu manželé začali bydlet. A tak by jí to manžel prostřednictvím pořadu rád splnil. Jeden pokoj obývají „mladí“, v dalším pokoji je babička, v malém pokoji, který dříve sloužil jako pokoj pro služku, mají manželé ložnici. Poslední místnost slouží jako technická místnost a „bydlí“ zde králík.

Obývák před proměnou
Obývák před proměnou
S tímto prostorem je rodina spokojená
S tímto prostorem je rodina spokojená
Stará kuchyňská linka potřebuje vyměnit
Stará kuchyňská linka potřebuje vyměnit
Průchod spojuje kuchyň s obývákem
Průchod spojuje kuchyň s obývákem

Centrální místností je obývák, který je spojen s kuchyní. Obývák si rodina zařídila podle svých představ, na kuchyni jim peníze nezbývají. Ta je stará a nefunkční. Dalším velkým minusem prostoru kuchyně je nedostatek světla. Paní by si přála moderní kuchyň s plynovým sporákem (s 5 hořáky), digestoří a obrovskou lednicí, nejlépe americkou. Co je pro ni velmi důležité, je umístění trouby – nechce se k ní ohýbat, ale mít ji pěkně nahoře. Pokud by se proměna dotkla i obýváku, ráda by řešila také sedačku, která je nepraktická – a to jednak co se týče barvy, ale i materiálu. Nutně potřebují zachovat také úložné prostory. Ve skříních v obýváku mají spoustu věcí, včetně oblečení. Hlava rodiny zase trvá na ponechání pracovního koutku, kde má svůj počítač.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila a František?

Vlýsové podlahy zůstanou zachovány
Vlýsové podlahy zůstanou zachovány
Obýváku budou svědčit světlejší barvy
Obýváku budou svědčit světlejší barvy

František: „Proměna to byla odvážná, plná kontrastů, průniků stylů, rozmanitá, ale přitom kompaktní a homogenní. Chtěli jsme uplatnit tezi, že v jednoduchosti je síla a krása. Někdy to bylo obtížné, zejména v průniku moderního do klasického (historického). Co jsem věděl hned, byl fakt, že zachováme původní vlysovou dubovou podlahu. Začali jsme tedy příslovečně od podlahy. Chtěli jsme kompletně proměnit kuchyň v moderní, jednoduchou a čistou oázu k vaření, a tím vlastně splnit přání paní Romany. Další výzvou bylo vnést do klasického stylu bytu starého 80 let moderní prvky, ukázat industriálního genia loci původního Smíchova. Využili jsme potenciálu cihelné stěny, z níž jsme přemístili TV a nechali promluvit původní cihelné zdivo.

Stěna z palet kryje lednici
Stěna z palet kryje lednici
Police v předsíni s využitím palet
Police v předsíni s využitím palet

Proměna je moderní vmyk, svěží hmat do klasického starého městského domu s bytem s vysokými stropy, velkými okny a určitou vrozenou těžkopádností, ustrnutím. Dílem jsme se na tuto linii napojili, nechali jsme původní klidnou bílou výmalbu (samozřejmě nově vybíleno) a doplnili štukovou výzdobu, tím vznikly kulisy pro premiéru moderního představení v podobě paletového nábytku (paraván kryjící záda dvojice lednic, police na stěnách z palet, botník, věšák, doplňky). Toto má jeden styl, který je od začátku míněn jako harmonický kontrast (dřevo v jiné podobě), který k našemu překvapení nejvíce kvitovala (pohotovostí komentáře) babička! Se vším souvisí i odstraňování a nahrazování, kterého nebylo málo. Prostoru to ale velmi pomohlo, provzdušnil se, vyjasnil. Nejhezčím místem je pro mne stůl, když oknem vpadá do místnosti plné slunce."

Moderně vybavená kuchyně
Moderně vybavená kuchyně
Trouba umístěná v té správné výšce podle přání paní Romany
Trouba umístěná v té správné výšce podle přání paní Romany

Kamila: „Říkali jsme si, že nezůstaneme jen u kuchyně, protože prostor navazoval volným průchodem do obývacího pokoje. Cestu k proměně jsme hledali asi den, kdy jsme se ujistili v tom, že půjdeme po stopách historie bytu. Zkusili jsme pracovat s dřevěnými paletami v netradičním pojetí, ale opravdový problém a překvapení nastalo při demontáži staré digestoře. Ve zdi zůstala díra s průhledem do volného prostoru a po následném odstranění staré kuchyňské linky jsme zůstali stát před zakrytým pavlačovým oknem namísto nosné zdi. Museli jsme přidat výztuž, aby šla nová kuchyňská linka zavěsit.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila a František?
A jak se na proměnu dívají designéři Kamila a František?
A jak se na proměnu dívají designéři Kamila a František?
A jak se na proměnu dívají designéři Kamila a František?

Vrátili jsme některé dobové prvky v podobě stropní štukové rozety s křišťálovým lustrem, starožitného stolu, industriálních lampiček. Ponechali jsme původní parketovou podlahu, odkryli jsme jednu stěnu na cihlu. Vedle surové cihly, černého kovu a černobílých fotek jsme použili i surové dřevo v podobě dřevěných palet seskládaných na sebe místo nové zdi mezi kuchyní a obývákem. Vynikl tak jemný křišťálový lustr, záclony či háčkovaná dečka. Dvě polohy v protikladu vytvořily určitý náboj, interiér působí velmi živě.“

Líbí se vám tato proměna? Postupovali byste podobně nebo úplně jinak? Podělte se o vaše názory s námi i dalšími čtenáři v našich diskusích, na našem Facebooku nebo přímo redakci, rádi vystavíme i vaše fotografie.

A pokud se chcete podívat ještě na další proměny, zavítejte do archivu pořadu "Jak se staví sen".

Autor: TV Prima (text a foto)

Související k tématu