reklama

Vyrobte si vlastní domácí mošt

Sad plný jabloňových stromů v sobě skrývá nevídané možnosti. Jednou z nich je i výborný domácí mošt. Přírodní šťávu z jablíček získáváme lisováním ovoce. Nemusíme však hned pořizovat drahý lis. Pokud máme šikovné ruce a hlavu na pravém místě, můžeme si velice jednoduše pomoci např. štípačkou na dřevo. Jak získat ovocnou šťávu za pomoci náčiní na dřevěné špalky, si povíme právě teď.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Domácí mošt z jablek

Jestliže máme to štěstí a vlastníme sad plný jabloní, stojíme na podzim před rozhodnutím, co s ovocem udělat. Jablka můžeme uskladnit nebo je proměnit na lahodný mošt. Jakmile však dovezeme vlastní jablíčka do moštárny, mošt nebude z ovoce, které na místo sami přivezeme. Dostaneme tam již mošt sterilovaný.

Každý šikovný domácí kutil si však umí s výrobou moštu poradit zcela sám. Stejně se této výzvy zhostil i pan Antonín Matyáš. Některá sklizená jablíčka skladuje v bedýnkách. Zbylé ovoce se rozhodl proměnit na výborný domácí mošt. Pro výrobu domácího moštu z jablek potřeboval šikovný kutil moštovačku, jejímž základem je klasická štípačka na dřevo. Většinu roku totiž tento pomocník zahálí a stojí nevyužitý někde pod střechou, proto se pan Antonín rozhodl pro jeho nové využití.

Základem moštovačky je štípačka na dřevo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Základem moštovačky je štípačka na dřevo

Samotná štípačka je poháněna hydraulickým válcem, jenž se zároveň perfektně hodí i pro lisování ovoce. Na podstavec, kam se běžně vkládají špalky, se položí nejprve kovový podstavec a na něj klasický moštovací soudek. Na dno soudku musíme položit dřevěná prkénka. Při lisování totiž potřebujeme mít pevné dno, které zamezí nechtěnému prostupu ovocné drtě skrz soudek.

Na kovový podstavec položíme moštovací soudek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Na kovový podstavec položíme moštovací soudek

Pro mošt musíme jablíčka nakrouhat

Domácí moštovačka je připravená pro lisování ovoce. Nejprve však musíme připravit samotná jablíčka. K nakrouhání ovoce můžeme využít např. starý drtič na větve. Připravíme si tedy čerstvá jablíčka, nakrájíme je na půlky, a drtičkou větví veškeré ovoce postupně nakrouháme.

K nakrouhání ovoce poslouží drtič větví
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
K nakrouhání ovoce poslouží drtič větví

Vzhledem k tomu, že by při lisování vylezla jablečná drť z dřevěného soudku, vložíme nakrouhaná jablíčka do igelitového pytle. Pytel má ve svém rohu vytvořený otvor, aby mohla vymačkaná šťáva vytékat do připravené nádobky. Takto připravenou drť v sáčku tedy usadíme do soudku a můžeme se pustit do samotného lisování.

Z moštovačky vytéká zlatavý mošt
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Z moštovačky vytéká zlatavý mošt

Zapneme moštovačku a za pomoci hydraulického válce lisujeme jablečnou drť. Připraveným žlábkem následně již vytéká zlatavá ovocná šťáva.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 5. 3. 2024, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto, Profil autora: Beata Boháčová