reklama

Co si na zahradě vyudíme? Zahradní udírna v několika podobách.

Uzení na zahradě už v dnešní době není nutně podmíněno zdlouhavým stavěním nebo koupí velké udírny. Je sice parádní a můžete ji mít – třeba jako součást masivního krbu v letní kuchyni, ale pokud chcete udit třeba hned zítra, není to problém. Kupte si třeba lehký mobilní gril s udírnou nebo přenosnou udírnu elektrickou.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Co si na zahradě vyudíme? Zahradní udírna v několika podobách.

Hodně lidí se těší na sezónu na zahradě také proto, že současně přijde čas domácího uzení. I když v udírně lze udit i v zimě, zážitkem je sedět v letním podvečeru s přáteli na zahradě a  čekat, až udírna začne pracovat, až se z ní začne linout úžasná vůně. Doma budované udírny dávno nahradily profesionální, většinou s krbem kombinované udírny. Případně jsou na trhu také stacionární nebo mobilní udírny kombinované se zahradním grilem. Pracují většinou tradiční technikou uzení studeným kouřem, při teplotě 60-90°C.

TIP
: Krb s udírnou z pálených cihel je velmi dekorativní. Barva terakota nebo bílá cihla vytvoří příjemnou atmosféru a může elegantně korespondovat se dalšími zahradními prvky ze stejného materiálu – zídkami, schody, mohou to být cestičky nebo letní otevřená cihlová kuchyně – anebo alespoň její cihlová podlaha!

Gril s udírnou nebo krb s udírnou?

Pokud stavíte letní kuchyni, jejíž součástí bude krb, rozhodně zvolte model jehož součástí je i udírna. Letní kuchyně tak bude kompletní a když ji schováte ke zdi pod pergolou, bude na jednom místě soustředěná příprava jídla i posezení. Jestli občas jen rozložíte židle a stůl na trávník a pozvete přátele na zahradní večeři, bude vám možná stačit mobilní gril kombinovaný s udírnou. A co dokáže takový kovový oválný gril s udírnou? Grilovat s „uzenou“ příchutí, udit horkým vzduchem a také samozřejmě „normálně“ grilovat. Přístroj zaručuje rovnoměrné uzení, několik hodin při stejné teplotě.

Kde a za kolik koupit

Krby s udírnou koupíte v cenách zhruba od 12 000 korun. Designově zvláštní, velké ocelové grily s udírnou na kolečkách, vyhlížející jako zmrzlinářův vozík nebo parní stroj, stojí kolem 40-50 tisíc korun. Jsou sice mobilní, ale při přemisťování po zahradě berte v úvahu, že váží kolem 200 kg. Samostatné udírny hledejte na udirny.cz, elektrické udírny na nakupuj.com nebo bionaire.cz. Různé grily a kryb s udírnami prodávají například eshop bobr, mame-krby.cz, krby-boucer.cz, krbyakamna.eu, zahradnikrby.cz

Elektrická udírna

Udit se může na terase, možný je i trávník, zkrátka kam dosáhne kabel. Elektrická udírna v ceně od asi 3000 korun váží kolem 5 kg a pracuje se v ní s teplým kouřem, při kterém se pokrmy rychleji udí a současně propékají při teplotách kolem 190°C. Maso máme hotovo asi za hodinu a měli bychom je rychle zkonzumovat.

​Co všechno dát do udírny

Podle techniky uzení (rychlosti uzení, teploty kouře) v udírně připravujeme trvanlivější masa nebo lahůdky k rychlému zkonzumování. Na zahradě udíme především maso (vepřové, jehněčí, kuřecí nebo krůtí stehýnka), klobásy všeho druhu a také ryby (může to být losos, pstruh, štika, kapr, úhoř). Udírna výtečně připraví různé sýry. Lahůdku představují uzené mořské plody, houby i mandle. Typickou vůni uzeným jídlům dodají speciální piliny, do kterých přidáváme rozmarýn, kmín, bazalku a jiné byliny, ale i vanilku, skořici, kandovanou citronovou kůru.

O jídle na zahardě také čtěte v článku Zahradní krby a pohodlné grilování

Alena Jansová

Publikováno: 21. 5. 2010, Autor: