reklama

Milujete vůni uzeného masa? Postavte si domácí udírnu podle Miloše Formana

K létu již neodmyslitelně patří udírna, gril, oheň a nejrůznější úpravy potravin všeho druhu. Letní posezení na zahradě s přáteli i rodinou miluje snad každý z nás. Jak dovést oblíbenou činnost všech Čechů k dokonalosti? Co třeba výroba své vlastní domácí udírny? Vůně dřeva a specifická chuť masa i uzenin je požitek, jež nenahradí nic na světě.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pan Miloš Forman si postavil svou vlastní domácí udírnu (zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zatoužili jste někdy po domácím uzeném bůčku či voňavých klobáskách z vlastní udírny? Není nic jednoduššího, než si svou vlastní udírnu postavit. Jestliže jste alespoň trochu zruční, určitě si s touto výzvou poradíte. Rázem se pak stanete nepřekonatelným hostitelem a vyhledávaným společníkem. Alternativou vám může být např. elektrická přenosná udírna, která však nemůže v žádném případě konkurovat té vlastnoručně vyrobené. Podívejte se, jak si se stavbou poradil Miloš Forman.

Potřebujete:

  • beton
  • cihly
  • lázeňská kamna
  • krytina
  • teploměr

Udírna jakou svět neviděl

Domácí udírna je výborná při přípravě voňavého masa a uzenin. Specifická chuť a vůně dřeva je přenášena do masa kouřem. Jedná se o nenahraditelnou a specifickou úpravu potravin, kterou nenahradí nic na světě. Základem naší udírny je beton, který musí řádně vyzrát.

Pan Miloš postavil na betonovém základu staré cihly, které musel nejprve očistit a oškrábat. Cihly udržují teplo, které vzniká v lázeňských kamnech. Jsou to vlastně kovová kamínka, která bývala dříve vybavením každé koupelny, a nad nimi se ohřívala voda.

Cihly udržují teplo, které vzniká v lázeňských kamnech
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Cihly udržují teplo, které vzniká v lázeňských kamnech

Nad cihlovým základem je prostor pro nasekané dřevo, kterým se v udírně topí. Celá stavba je zastřešena a střecha je pokryta krytinou, aby dřevo připravené pro uzení za deště nezmoklo.

Domácí udírna je vybavena dvěma teploměry. Jeden je klasický a druhý digitální. Klasický teploměr je více méně informační. Digitální teploměr ukazuje dvě hodnoty, přičemž ta horní udává teplotu udírny a hodnota uprostřed teploměru udává teplotu uzené klobásy či masa.

Domácí udírna je vybavena dvěma teploměry a celá stavba je zastřešena
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Domácí udírna je vybavena dvěma teploměry a celá stavba je zastřešena

Při uzení nesmíme zapomínat, že každá potravina potřebuje svůj čas. Jedná se vlastně o dlouhodobější úpravu masa, ale počkat si se vám určitě vyplatí.

K letní pohodě již neodmyslitelně patří žár ohně, vůně dřeva a jedinečná nezaměnitelná chuť domácího uzeného masa. Klasická udírna se vždy skládá z odděleného topeniště a prostoru, kam vkládáme maso. Potraviny se upravují kouřem, díky němuž získávají ze dřeva svou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť a vůni. Udírna se hravě může stát ústředním bodem každé zahrady, kde bude lákat k častému využití a posezení u dobrého jídla.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Miloš Forman

Publikováno: 26. 8. 2022, Autor: Beata Boháčová (text), Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima (foto), Profil autora: Beata Boháčová