reklama

Efektivní využití bioodpadu snižuje uhlíkovou stopu a zátěž pro přírodu

Organizace OSN pro výživu a zemědělství tvrdí, že každý rok se na celém světě vyhodí téměř 1,3 miliardy tun potravin. K plýtvání potravinami dochází na různých úrovních potravinového systému – při pěstování, zpracování, přepravě, maloobchodním prodeji, vaření i spotřebě.

Pokud se tento potravinový odpad dostane na skládky, rozkládá se a produkuje skleníkové plyny jako například metan, který dokáže zadržovat teplo 21 krát více, než oxid uhličitý a drasticky tak podporuje globální oteplování.

Recyklace odpadu snižuje uhlíkovou stopu

Biologicky rozložitelný odpad, kam patří jak gastroodpad (odpad z gastroprovozů jako jsou restaurace, jídelny, zbytky hotových jídel), tak bioodpad ze zeleně (posekaná tráva, listy, kuchyňský odpad jako odřezky a zbytky ovoce a zeleniny) přitom můžeme efektivně využít.

Pomocí recyklace odpadu, kdy dojde k materiálovému využití bioodpadu můžeme získat kvalitní zeminu v podobě kompostu, energetickým využitím pak můžeme vyrábět energie. V Česku tvoří bioodpad neuvěřitelných 25 % objemu našich popelnic!

Bioodpad lze využít průmyslově, i v domácích podmínkách Každý, komu záleží na udržitelnosti života na naší planetě, by se proto měl naučit odpad správně třídit a přemýšlet nad ním jako nad materiálovým zdrojem.

Pokud odpady třídíme a pracujeme s nimi jako se zdroji namísto toho, aby končil na skládkách, dochází tak i ke snižování uhlíkové stopy a zátěže pro přírodu.

Jak třídit a recyklovat kuchyňský odpad

O tom, jak recyklovat odpad v domácích podmínkách se můžete dozvědět spoustu cenných informací například na webu Jakvkuchyni.cz.

Právě tam najdete cenné informace o ekologickém a udržitelném přístupu při hospodaření v domácnosti a o zdravém životním stylu.

Dozvíte se, jak se zdravě stravovat – víte, co jsou to superpotraviny? Nechybí tipy a recepty na udržitelné vaření – vyzkoušejte vařit beze zbytku podle nejlepších českých šéfkuchařů!

Třiďte odpad hlavou a srdcem, má to smysl!

Publikováno: 28. 4. 2022, Autor: autor: Komerční prezentace