reklama

Dřevo do kuchyně patří

I když se v kuchyni hodně uplatňují módní nerez, hliník, sklo či plasty, dřevo zůstává klasikou, na niž nedají mnozí dopustit. Každé kuchyni přináší dotyk přírody a teplo přírodního materiálu. Má jedinou nevýhodu: vyžaduje o něco více péče.

Dřevo je do určité míry samočisticí a poradí si s likvidací mikrobiotických zárodků. Jako příklad poslouží například dřevina – akácie. Pro své vlastnosti si vysloužila název „ocelové dřevo“. Pro výrobu kuchyňských doplňků se nejčastěji dováží gumovník a bambus, řada výrobců však stále čerpá z produkce domácích dřevin.

Nejčastějším pomocníkem v kuchyni je krájecí prkénko. Prkénka se nejčastěji vyrábějí z vysušeného lepeného bukového dřeva s použitím kvalitního voděvzdorného lepidla. U dřevěných výrobků je třeba mít na paměti, že i správně vysušené dřevo má stále schopnost přijímat vlhkost a velmi záleží na prostředí, kde se používá. Pokud dřevo přijme větší množství vody, výrobek se může při vysychání prohnout nebo popraskají lepené spoje.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )

Po umytí v teplé vodě s mycím prostředkem je nutné výrobek hned otřít suchou utěrkou. Aby nepopraskal nebo se neprohnul, nesmí se pokládat na zdroje tepla ani vystavovat slunečnímu svitu. Při vysychání ho nenechávejte postavený na hranách s lepenými spoji. Prkénko nemůže zůstat ani namočené ve vodě. Myčka na nádobí je pro prkénko zcela nevhodná!

Prkénko

Dřevo potřebuje zvláštní zacházení. Na práci se syrovým masem by se mělo používat pouze zvláštní prkénko, po každém použití by se mělo umýt vodou s přídavkem saponátu a občas vydezinfikovat chlórem. Při vysychání po umytí nemá být vystaveno přímým slunečním paprskům ani příliš silnému zdroji tepla. Preventivně ho lze nakonzervovat rostlinným olejem a občas ho tímto olejem ošetřit.

Dřevo v interiéru: inspirativní fotogalerie

Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )
Dřevo do kuchyně patří
Dřevo do kuchyně patří (Zdroj: )

Jak na to

* Dřevěné prkénko se zbaví pachů a skvrn, když je na noc namočíte do octové vody

* Když se prkénko zkroutí, namočte je na chvíli do vody, potom položte
na rovnou plochu a zatěžkejte třeba hrncem s vodou. Prkénko se srovná.

* Chystáte-li se na prkénku porcovat ryby, potřete dřevo citrónovou šťávou nebo octem. Nenasákne rybinou.

* Když dřevěné vařečky před použitím namočíte do studené vody, nebudou tolik držet tuk ani pachy.

Radek Stary
Foto: Ikea, www.naoko.cz, DIPRO, Tescoma

Publikováno: 25. 1. 2007, Autor: