reklama

Začala sezóna moštování ovoce. Vyrobte si vlastní šroťák

Dobře namleté ovoce je základem pro výrobu každého ovocného kvasu. Stejně tak si musíte ovoce našrotovat, pokud chcete lisovat mošt. Šrotovací zařízení si můžete koupit, nebo si ho můžete také vyrobit. Následující text vám popíše šrotovací zařízení vyrobené zručným kutilem. Nejde o návod, ale o inspiraci. Některá řešení možné odmítnete, jiná vám mohou přijít vhod pro váš vlastní projekt.

Výroba šroťáku nezabere moce práce, ale hodně jí ušetří (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Co budete potřebovat

K výrobě šroťáku na ovoce, který upotřebíte při domácím moštování, musíte mít motor, který bude pohánět šrotovací nůž, dále vhodnou nádobu, kde bude samotné šrotování probíhat a hodit se bude pár kusů jeklů nebo jiného železa, ze kterého bude tvořena vlastní ocelová konstrukce. Nezapomeňte ani na elektroinstalační materiál – tedy trojžilový kabel a vypínač. V našem případě poslouží coby šrotovací nádoba stará hliníková konev na mléko. Ještě lepší je nerez. Neošetřenou ocel nepoužívejte, výrazně by ovlivnila barvu i chuť namleté ovocné břečky.

Nůž se postará o rozdrcení ovoce na jemnou kaši
Nůž se postará o rozdrcení ovoce na jemnou kaši (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Jaký zvolit motor a z čeho vyrobit šrotovací nůž

Motor by měl mít alespoň 2 kW. Slabšímu výkonu se vyhněte. Ačkoli se to tak nemusí zdát, šrotování ovoce je energeticky docela náročné, a pokud nechcete do šroťáku házet jablka po jednom, určitě se vyplatí podívat se po silném motoru. V našem případě je šrotovací nůž umístěn přímo na hřídel motoru. Samotný nůž je pak vyroben ze starého katrového listu do pily. Obdobně ale můžete použít třeba starý nůž do hoblovky. Důležité je, aby byl řádně naostřen.

Motor by měl mít alespoň 2 kW. Je jedno, jestli použijete přírubový nebo patkový. Jen je tomu třeba uzpůsobit konstrukci
Motor by měl mít alespoň 2 kW. Je jedno, jestli použijete přírubový nebo patkový. Jen je tomu třeba uzpůsobit konstrukci (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Budete potřebovat svářečku

Bez svářečky se při výrobě šroťáku neobejdete. Celá jeho konstrukce je totiž tvořena ocelovými profily. Použito bylo vše, co se našlo v kůlně. Staré železo je vhodné opatřit základním antikorozním nátěrem. V našem případě je konstrukce doplněna dvěma čepy, díky nimž je možné šroťák uzpůsobit výšce nádoby, do které bude nastrouhané ovoce odpadávat. Ve zvolené poloze se pak nádoba musí zajistit závlačkou.

Praktické maličkosti

Několik praktických doplňků vám může práci se šroťákem výrazně ulehčit. Tak třeba kolečka pro transport. I když je samotná nádoba šroťáku lehká, motor už něco váží a přenášet ho v rukách není úplně pohodlné. Proto můžete do spodní části instalovat pár koleček, která vám transport stroje výrazně ulehčí. Hodí se také madlo pro převoz nebo poklička na nádobu, aby při šrotování materiál nevylétával ven.

Závlačkou se zajišťuje naklonění šrotovací nádoby v několika polohách
Závlačkou se zajišťuje naklonění šrotovací nádoby v několika polohách (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Elektro nechte odborníkům

Elektroinstalaci nechte zapojit odborníkům, kteří s tím mají zkušenosti. Ti vám také doporučí vhodný spouštěč pro elektromotor. Při čistění stroje pak nezapomeňte vytáhnout stroj ze zásuvky – vypnutí vypínače nestačí. Voda, kterou budete šroťák umívat, se nesmí dostat do elektroinstalace.

Deflektor je vyroben z nerezu
Deflektor je vyroben z nerezu (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Popisovaný šroťák je jen jedním z množných řešení, kterými se můžete inspirovat. Experimentovat se dá například s tvarem i počtem nožů, vyrobit se dají i šroťáky, kde ovoce nedrží nože, ale dva protiběžné válce. Ty se dají vyrobit například ze dřeva a jako hroty pro drcení použít hlavičky nerezových vrutů. Možných tipů najdete na internetu spoustu. Chce to jen trochu práce a především myslet na bezpečnost.

Zdroj informací: autor článku

Publikováno: 8. 10. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč (text a foto) , Profil autora: Jaroslav Kropáč