Stačí pár řezů ve smolnatém dřevě, jako je třeba modřín, a kotouč pily se během chvilky zalepí smůlou. Nástroj pak špatně řeže, způsobuje otřepy a obsluhu pily zbytečně namáhá. Odstranit připálenou smůlu mechanicky je náročné a pracné, navíc hrozí poškození břitů. Daleko účinnější je chemie nebo přírodní látky – třeba ty, které jsou založené na bázi pomerančového oleje. Oboje se dá pořídit ve specializovaných truhlářských prodejnách.
Prvním krokem je sejmutí kotouče z hřídele pily. Ta má většinou levotočivý závit, tak na to při demontáži pamatujte. Teď můžete zkontrolovat, zda není řezný nástroj poškozený, u kotoučů se zuby z tvrdokovu může občas dojít k jejich vylomení. Kotouče z oceli mohou být deformované nebo prasklé. S takto poškozenými nástroji nesmíte pracovat.
Postup čištění připálené smůly je stejný jak u chemických přípravků, tak u těch na bázi přírodních látek. Většinou jde o kapaliny, které stačí pomocí štětce rozetřít na místa, kde se smůla přichytila. Chemii nechte několik desítek minut působit. Přípravkem nešetřete zvlášť na místech, kde došlo k velkému znečištění kotouče.
Poté můžete připálenou smůlu jednoduše setřít hadříkem. Jde to opravdu snadno. Pokud zbytky smůly a nečistot na kotouči zůstanou, celý postup opakujte. Před montáží kotouče zpět na hřídel pily řezný nástroj dokonale očistěte. Musí být suchý, jinak by mohlo dojít k nekvalitnímu uchycení.
Uvedený postup můžete použít na všechny nástroje, se kterými pracujete ve dřevě – frézy, dláta, sukovníky, nože do hoblíku. Velmi efektivně působí čistič také na vrtáky, které se jinak čistí velmi obtížně. Některé chemické čističe jsou velmi agresivní a neměly by přijít do styku s hliníkovými povrchy.
Tipy:
- Pracujte v rukavicích. Chemické přípravky na čištění truhlářských nástrojů mohou být zdraví nebezpečné.
- Po aplikace čističe štětec dokonale vymyjte.
- Pomerančový olej k čištění nástrojů nezabírá tak rychle jako chemie. Jeho výhodou je ale naprostá zdravotní nezávadnost a příjemná vůně.
- Čistič nenechte na nástroji zaschnout.
Publikováno: 20. 3. 2021, Autor: Jaroslav Kropáč, Profil autora: Jaroslav Kropáč