Zdobíte o Velikonocích kraslice a každý rok přemýšlíte, co z vyfouklých vajec dobrého uvařit? Máme pro vás jeden tip přímo z vařečky našeho šéfredaktora. Není to tak složité a náročné na přípravu, ale olizovat se budete.

Možná nějak podobně připravujete selskou omeletu, ovšem u nás má zvláštní význam:
- Připravuje ji partner a mně jsou vyhrazeny pouze práce pomocné a ještě se nesmím motat pod ruce.
- Ať mám jakékoliv předsevzetí, vždycky zblajznu celou porci a ani mě nenapadne myslet na nějaký cholesterol nebo kalorie.
- A i kdyby byla za oknem fujavice a padali sněhoví sedláci, tahle omeleta spolu s kraslicemi u nás znamená, že opravdu přišlo jaro.
Budete potřebovat
Omeleta 6 porcí:
- 12 vajec
- 20 dkg tvrdého sýra
- 20 dkg šunky
- 1 velkou cibuli
- 1 cibulku naťovou
- 1-2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- hlubokou silnostěnnou pánev s poklicí nebo malý pekáček
Jak na to?


Nachystejte si vyfouklá vejce a na pánvi nechte zesklovatět cibulku. Plotnu nechte nastavenou na mírnou teplotu.


Nalijte půlku z vajec na cibulku a zlehka promíchejte, dál už se nic míchat nebude. Na vejce nasypte sýr rozkrájený na malé kostičky.


Plátky šunky nakrájejte na proužky a pak rozložte přes sýr.


Postup s vejcem, sýrem a šunkou zopakujte.


Nakrájejte si naťovou cibulku na kolečka a posypte jí rovnoměrně omeletu.


Stěrkou opatrně odlepte boky omelety od stěny pánve a pak pánev přikryjte poklicí. Nechte pomalu péci.


Správně připravená omeleta by měla být nadýchaná a nepřesušená, neobrací se a připravuje se pod poklicí. Servírujte ji s čerstvou zeleninou.

A zbývá jen popřát dobrou chuť!
Tip
Místo naťové cibulky můžete použít pažitku nebo jemně nasekané listy kopřiv.
A jak naložíte s vyfouklými vajíčky vy? Pochlubte se nám v diskusích, ve fotogalerii nebo pošlete tip na e-mail petra.markova@ceskykutil.cz.
Ať už uvaříte cokoliv, přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Publikováno: 2. 4. 2018, Autor: PePa (text a foto)
, Profil autora: Redakce