reklama

Letní kuchyně

Léto je obdobím, kdy se všem, kteří mají u domu alespoň malou zahrádku, významně zvětšil životní prostor: za teplých dnů během celé sezony mohou pod širým nebem nejen relaxovat, ale i pracovat, studovat a jíst. A úžasné je i to, že si jídlo mohou připravovat přímo pod širákem. Vaření na otevřeném ohni má mnoho půvabů, které se při přípravě jídla v domě nenaskytnou.

Letní kuchyně
Letní kuchyně
Letní kuchyně
Letní kuchyně
Letní kuchyně

Stabilní zahradní krb u rodinného domu je v současnosti chápán téměř jako samozřejmost. Může stát na terase, pod pergolou nebo na jiném závětrném místě a tam, kde je trochu soukromí během vaření i stolování. Případně stavbu oddělte živým plotem. Budete-li svépomocí stavět otevřený venkovní krb, je to mnohem snazší než stavba interiérového krbu. To proto, že se nemusíte starat o přístup vzduchu, nepotřebujete kouřovou klapku ani kouřovou komoru… Vlastně potřebujete jen krycí stříšku na komín kvůli zatékání a úletu jisker.

Letní kuchyně
Letní kuchyně
Letní kuchyně
Letní kuchyně

Dno a vnitřní stěny ohniště vyzděte šamotovými cihlami. Zahradní krb v letní kuchyni se nejčastěji buduje o hloubce 40 cm. Výška krbového otvoru bývá 50 cm a šířka 70 cm. Komín může být vysoký až čtyři metry – s průřezem v nejvyšším místě 20 x 20 cm. Komín krbu osaďte proti zatékání stříškou, kterou umístěte 25 cm nad komín. V bočních zdech krbového otvoru zazděte trubky pro vidlici na rožnění. Nakonec nad dno ohniště ve výšce 5 až 10 cm umístěte rošt ze svařených ocelových prutů. Rozteč prutů by měla být taková, aby mezerami dřevěné uhlí nepropadávalo.

Publikováno: 11. 6. 2015, Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto), Profil autora: Redakce