Štípací sekera pro každého kutila

I v době elektrických nástrojů se nevyhnete tomu, abyste doma měli i manuální nářadí – jedním takovým je štípací sekera, která je nenahraditelná právě pro naštípání polínek potřebných k zatopení. Výběr té správné sekery vám usnadní práci, a tak je třeba mu věnovat pozornost.

Štípací sekera pro každého kutila

Druhy seker

Seker je v nabídce několik typů. Podle účelu, k jakému se nejlépe hodí, můžete pořídit sekeru kempingovou, štípací, kalač, tesařskou či univerzální a také různé speciální typy.

  • Kempingová sekera – nebo také turistická, je jednou z těch nejmenších právě kvůli tomu, aby se dala snadno přibalit na cestování. Je lehká s topůrkem délky 30 až 40 centimetrů, ostří delší a placatější. Je vhodná na sekání malých větví, zatloukání stanových kolíků a podobné činnosti.
  • Štípací sekera – potřebujete-li připravit třísky nebo menší polínka na podpal, je to ideální volba. Topůrko má zhruba 45 centimetrů.
  • Kalač – největší sekera určená pro štípání velkých špalků, tvar ostří je klínový z jedné strany, z druhé plochý, aby se do něj dalo uhodit kladivem.
  • Tesařská sekera – nástroj pro profesionály s delším, nad topůrkem vykrojeným ostřím pro přesnou práci.
  • Univerzální sekera – pro tesařské práce neprofesionálů, jsou podobné štípacím sekerám, jen mají širší ostří.
  • Speciální sekery – sem patří oboustranné sekery, vrhací, sapiny se špičatou čepelí, určené pro konkrétní použití.
Kempingové sekery jsou svou velikostí určené pro cestování
Kempingové sekery jsou svou velikostí určené pro cestování

Zvolte správnou velikost i váhu

Pokud jste již vybrali, zda potřebujete sekeru univerzální, štípací nebo jinou, je nutné si zvolit správnou velikost.

  • Velikost se označuje písmeny S – XL.
  • Násada musí být kratší než délka vaší paže (netýká se kempingových sekerek) – chyťte ji těsně pod ostřím, ruku předpažte, aby bylo topůrko vodorovně a mířilo k vašemu rameni – uvidíte, kam až dosáhne. Nemělo by se dotýkat ramene, ani se ztrácet někde u lokte.
  • Delší rukojeť je vhodná pro vyšší osoby a štípání tlustších polen. Drží se většinou oběma rukama. Je vhodné mít už zkušenosti se štípáním.
  • Kratší topůrko umožní pracovat přesněji a snadněji, uvítají ho osoby menšího vzrůstu a ty bez větších zkušeností.
  • Větší sekera znamená větší sílu při tnutí, proto je třeba volit sekeru tak, abyste ji z natažené ruky dokázali bez problémů zvednout zápěstím.

Na ostří dejte pozor

Nejdůležitější část štípací sekery je její ostří. Musí být kvalitní, aby snadno prošlo dřevem bez vaší výrazné námahy. Jaké další požadavky by měla splňovat?

  • Ostří musí být kované, ne zbroušené! To je devizou levných sekyr a rychle dochází k otupení.
  • Vhodným materiálem je kovaná či kalená a broušená ocel. Husqvarna vyrábí sekery s ostřím z uhlíkové oceli. Někdy bývá potažena teflonem nebo xylanem – tato úprava zaručuje odolnost proti vysokým teplotám a korozi.
  • Nové modely sekyrek a jejich ostří zaručí ve většině případů, že se nezasekne ve špalku.
  • Pořiďte si bezpečnostní pouzdro – nepořežete se a můžete díky němu sekeru zavěsit.
Moderní sekery s plastovým topůrkem nabízejí mnoho výhod
Moderní sekery s plastovým topůrkem nabízejí mnoho výhod

A co topůrko?

I topůrka štípacích sekerek mohou být z jiného materiálu, než je klasické dřevo. Které je lepší?

  • Dřevěné topůrko – klasický materiál, který je příjemný na dotek, je také levnější. Tradičně se vyrábí z tvrdého dřeva – dubu či buku, jasanu, ořechu. Sekeru je třeba do topůrka upevnit klínem, který se ale používáním uvolňuje a sekera se může uvolňovat a vypadávat. Rovněž je nutné dbát na jejich údržbu – u klínu je třeba sekeru promazávat a skladovat ji tam, kde není příliš velké teplo.
  • Umělé topůrko – vytvořené z laminátu nebo jiného kompozitního materiálu. Sekera se do něj zalévá, takže není nutné použít klín a ostří se nebude viklat ani vypadávat. Ale pokud se takové topůrko zlomí, nejde vyměnit, tak jako dřevěné. Mezi výhody patří minimální potřeba údržby a tvarování a povrchové úpravy povrchu, které zpříjemňují držení a činí ho ergonomičtější a bezpečnější. Také je odolné proti vlhkosti, teplu i chladu. Nejznámější značkou v tomto směru je společnost Fiskars.
Nové sekery by se vám díky povrchové úpravě neměly ve špalku zasekávat
Nové sekery by se vám díky povrchové úpravě neměly ve špalku zasekávat

Broušení sekery

Pro snadnou práci se štípací sekerou je důležitá její údržba a broušení. Jak již bylo řečeno, sekery s dřevěnými topůrky je třeba skladovat v ne příliš teplém prostředí, důležité je také sucho.

  • Před uskladněním ostří potřete vazelínou.
  • Broušení provádějte plochým pilníkem krouživým pohybem proti ostří.
  • Místo pilníku lze použít také plochý brousek dvojí hrubosti – hrubou stranou ostří vyrovnáte, jemnou vyhladíte.
  • Další variantou je brusný kotouč – ostří je třeba nejdříve přiložit kolmo k povrchu kotouče – jakmile bude tvar hrany břitu správný, přejděte k broušení naplocho, a to u obou stran ostří. Dosáhnout byste měli úhlu ostří čepele zhruba 30 °.
  • Fiskars nabízí i brousek přímo určený na sekery s keramickými kotouči, které nabrousí ostří pod správným úhlem.
Pravidelné broušení sekery a její údržba vám usnadní štípání
Pravidelné broušení sekery a její údržba vám usnadní štípání

Jak tedy na broušení podle stavu ostří?

  • Velké vrypy – odstraňte pomocí pilníku nebo brusného kotouče, dejte pozor na přehřátí ostří – je třeba ho chladit. Broušení provádějte rovnoměrně po obou stranách po celé délce ostří.
  • Běžné či menší opotřebení – ošetřete pomocí hrubého brusného kamene nebo brouskem. Je třeba dbát na to, aby se nezměnil tvar ostří. Při broušení používejte celou šířku brousku, aby se nevytvořily nerovnosti.
  • Finální ostření – k odstranění drobných škrábanců se na ostří nakonec použije hrubý brusný kámen a následně jemnější, kámen je třeba před použitím namočit, a to dle typu – cihla a pískovec se namáčí do vody, karborundum a arkansas do oleje (vhodný je třeba ten na šicí stroje). Používejte celou plochu kamene, krouživými pohyby ostřete po celé ploše ostří, čas od času sekeru otřete, aby se odstranily částečky, které by mohly způsobit poškrábání.
  • Pro dokonalé ostří můžete sekeru ještě obtáhnout o kožený řemen.
Autor: Lenka Tajbrová (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu