Odsavač par je důležitá součást každé kuchyně

Odsavač par, neboli lidově digestoř, potřebuje každá kuchyně. Odsávání při vaření nemá jenom funkci pro nás, kdy nám zpod nosu odsaje dým z připáleného jídla nebo odsaje páru, abychom lépe na sporák viděli. Pravidelné odsávání v průběhu vaření je prospěšné i pro samotnou kuchyň. Odsáváním přebytečné páry se totiž snižuje vlhkost a tím se zamezuje tvorbě nepříjemných plísní.

Odsavač par je důležitá součást každé kuchyně

Odsavač par by měl být nedílnou součástí každé kuchyně. Kdysi se montoval standardně jednoduchý typ přímo pod skříňku a odváděl odsátý vzduch do komína nebo potrubí. Pokud není možné odvádět vzduch ven, můžete dnes použít i recirkulační digestoř, kdy se odsátý vzduch pročistí a vrátí zpátky.

Jaké zvolit umístění digestoře

Digestoř by měl vždy vycházet z konceptu a uspořádání kuchyně. Její umístění je spojené s varnou deskou, jinak by neměla velký smysl. Umístěná je tedy přímo nad sporákem nebo samostatnou varnou deskou a primárně plní funkci odsávání páry a pachů při vaření. Umisťuje se do výšky 80 až 100 cm nad varnou plochou a měla by být minimálně tak široká. Šířka odsavačů se pohybuje od 40 do 100 cm.

Dalším důležitým kritériem je, zda budeme odsátý vzduch odvádět pryč, nebo ho budeme jenom filtrovat. Podle toho volíme typ a uchycení. Digestoř může být připevněná ke zdi, viset ze stropu, nebo se třeba ukotvuje pod skříňku kuchyňské linky.

Odsavač par v kuchyni usnadní odtah pachů a vlhkosti
Odsavač par v kuchyni usnadní odtah pachů a vlhkosti

Odtahové odsávání par

Tradiční a jednoduchý způsob je odtah vzduchu potrubím, které vede buď do komína nebo skrz zeď přímo ven. Taková digestoř je hodně účinná a levnější. Pokud je to technicky možné, bude tato varianta praktičtější. V bytech se napojíte na společný komín, který je často v těsné blízkosti tzv. jádra, nebo přímo jeho součástí. Pokud máte možnost vyvést odvod přímo ven, což se řeší většinou u vlastních rodinných domů, počítejte, že potrubí by nemělo být delší, než 2-3 metry. V případě delšího potrubí je vhodné přidat další pomocný motor pro větší efektivitu odsávání.

Recirkulační odsávání par

Pokud není možné digestoř napojit na potrubí a vyvést odsátý vzduch ven z místnosti, máte možnost použít recirkulační odsavač par. Vzhledově vypadá stejně, jen uvnitř je vybavený filtrační mechanikou. Vzduch se nasaje dovnitř, pročistí a vrátí zpátky do místnosti. Čištění zabezpečuje většinou uhlíkový filtr, který je potřeba zhruba jednou za půl roku čistit.

Můžete zvolit i kombinaci obou typů, tedy s odtahem ven z domu a zároveň s možností recirkulace v místnosti. Sami si tak zvolíte, kdy má digestoř vzduch posílat přímo ven a kdy ho má jenom pročistit a vrátit zpátky do kuchyně.

Klasická digestoř pověšená pod skříňkou kuchyňské linky
Klasická digestoř pověšená pod skříňkou kuchyňské linky

Vestavěné a podstavěné digestoře

Je to v podstatě ten starý standard, který se ale stále těší oblibě pro svou jednoduchost a nenáročnost. Tyto typy se umisťují buď dovnitř skřínky nad varnou plochou a přístupné jsou po otevření dvířek (spodní část skřínky musí být samozřejmě volná), nebo se pověsí přímo pod skříňkou. Hodí se zejména do menších panelákových kuchyní. Jsou nenáročné na prostor, ale také méně výkonné.

Komínové digestoře

Pro větší kuchyně můžete zvolit už výkonnější odsavač, který je také náročnější na prostor. Neumisťuje se do skříňky, ale zabírá na zdi samostatné místo. Tady už je vhodné volit i tvarově a designově zajímavý typ, aby celkově ladil s kuchyní. Komín můžete částečně skrýt do kuchyňské linky, ale většinou je i tato část digestoře viditelná. Pokud máte sporák nebo varnou desku umístěnou v rohu místnosti, najdete na trhu komínové digestoře, které jsou koncipovaná právě pro tyto účely.

Ostrůvková digestoř je dominantou velkého prostoru
Ostrůvková digestoř je dominantou velkého prostoru

Ostrůvková digestoř

Pokud se pyšníte opravdu prostornou kuchyní a její součástí je moderní ostrůvek s varnou plochou, můžete ho korunovat právě ostrůvkovou digestoří. Tato digestoř je uchycena ke stropu a v podstatě nad ostrůvkem visí. Dobře zvolený typ se může stát dominantou a ozdobou celé kuchyně. Ostrůvkové odsavače par patří k těm výkonnějším, předpokládá se, že budou umístnění do větší místnosti, případně spojené s obývákem.

Odsavač par zabudovaný přímo ve varné desce

Tento specifický typ výrazně šetří místo a nabízí skvělý výkon s nízkou spotřebou. Vzduch je stahován směrem dolů a odsáván štěrbinou umístěnou přímo ve varné desce. Ventilační část digestoře je umístěna pod varnou plochou ve skříňce kuchyňské linky. Uvnitř skříňky ji můžete napojit na odtahové potrubí. Existuje také výsuvná digestoř, která se v kuchyňské desce schovaná a vysunete ji jenom v případě potřeby.

Odsavač par může být zabudovaný i přímo ve varné desce
Odsavač par může být zabudovaný i přímo ve varné desce

Podle čeho určit, jak výkonnou digestoř potřebujeme

Výkon odsavače záleží na tom, jak velkou kuchyň máme, tedy jak velký objem vzduchu potřebujeme při vaření řešit. Udává se v m3/hod a znamená to, kolik m3 vzduchu je digestoř schopná odsát za hodinu. Objem místnosti si vypočítáte jednoduchým vzorcem: délka x šířka x výška = objem v m3.

Výkon vybrané digestoře by měl zvládnout vyměnit celý objem v místnosti minimálně 10 x za hodinu, ideální by bylo spíš 16 x za hodinu. Pokud máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem, volte ještě výkonnější odsavač par. V obývacím pokoji by totiž při odsávání zejména s odtahem pryč mohlo docházet ke zbytečnému úniku tepla. Proto je lepší, aby odsávání nebo filtrace proběhlo rychleji.

Pro správné odsávání je důležitá také samotná konstrukce, celková plocha filtrů, vnitřní hloubka, vedení vzduchu, délka a také provedení odtahové trubice. Odtahová trubice by neměla mít zbytečně moc záhybů, což by mělo další požadavky na výkon. Výkon totiž přímo ovlivňuje energetickou spotřebu a tedy vaše finance. Čím větší spotřebu požadujete, tím vyšší bude spotřeba energie.

Při výběru digestoře zvažujte potřebné funkce a výkon
Při výběru digestoře zvažujte potřebné funkce a výkon

Vyznejte se v označení na energetickém štítku

Energetická účinnost – porovnává výkon a spotřebu, tedy kolik energie digestoř potřebuje pro dosažení daného výkonu. Nejúspornější má označení A, ty nejméně úsporné G. Výjimečně se setkáte s označením třídy A+.

Roční spotřeba – uvádí hodnotu, kolik energie spotřebuje digestoř za 1 rok, za předpokladu, že bude v provozu průměrně 1 hodinu denně a její osvětlení bude svítit 2 hodiny denně.

Účinnost odsávání – udává, jak účinně bude motor odsávat vzduch v závislosti na spotřebě. Čím méně energie spotřebuje na odsání určitého objemu vzduchu, tím je digestoř účinnější. Opět se označuje nejúčinnější hodnotou A a nejméně účinná hodnotou G.

Účinnost osvětlení – mluví o tom, jak bude účinné osvětlení digestoře v závislosti na celkové spotřebě. Čím méně energie na osvětlení spotřebujeme, tím bude celkově účinnější. Opět je hodnota označená A až G.

Účinnost tukových filtrů – je daná hmotností filtru před a po použití. Čím více se hmotnost liší od té původní, tím je filtr účinnější, tedy umí pojmout daný objem tuku v gramáži. Označení nám tady taky ukazují hodnota A jako nejschopnější a hodnota G nejméně schopný.

Hodnota hluku – určuje počet decibelů za chodu na maximální výkon. Vyvarujte se hodnotám přesahující 58 decibelů.

Vyšší výkon, zejména účinnost tukových filtrů a nižší hodnoty hluku se vám vyplatí v případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Musíte brát v úvahu, že čistíte nejen kuchyň, ale také obývací prostor, kde určitě nechcete mastné usazeniny na zdi a nábytku. Také vysoký hluk by vás mohl zbytečně rušit třeba při sledování televize.

Autor: Silva Pokorná (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu