Dopřejte si voňavé maso nebo sýr z vlastní zahradní udírny

Vlastní uzené maso, ryby nebo sýry povýší pohoštění přátel na další úroveň. Jídlo je chutnější, zajímavější a máte se rozhodně čím chlubit. Můžete si pořídit menší přenosnou udírnu, nebo si přímo vlastní kvalitní zahradní udírnu postavit.

Dopřejte si voňavé maso nebo sýr z vlastní zahradní udírny

Již v dávných dobách se využívalo uzení potravin, převážně masa a ryb, z důvodu zachování trvanlivosti. Recepty se dědily z generace na generaci a postupně se vyladily přímo na delikatesy. Užijte si s rodinou a přáteli posezení na zahradě, pochutnávejte si na domácích uzeninách, kde víte, co obsahují, a zároveň můžete společně čekat na další várku uzených dobrot. Vyudit si můžete ryby, maso, domácí klobásky, sýry, ale i zeleninu.

V udírně můžeme udit maso, sýry i zeleninu
V udírně můžeme udit maso, sýry i zeleninu

Dřevěná udírna s odnímatelnou stříškou nebo dvířky

Skvělou volbou je dřevěná udírna postavená z kvalitního vysušeného a čistého dřeva. Vhodný je například skandinávský smrk. Můžete zvolit udírnu s odnímatelným víkem nebo klasicky s dvířky na straně. Snímatelné víko umožňuje snadný přímý přístup ke všem potravinám, které máte umístěné v udírně. Dřevěná konstrukce by měla poskytovat dostatek prostoru. Potraviny můžete zavěsit na háčky nebo provázek a jednotlivé kousky pak visí na tyčích, které jsou opřené o kraj konstrukce.

Topeniště by mělo být vyrobeno z kvalitního pevného kovu a ošetřeno žáruvzdorným nátěrem. Dvířky na topeništi pak regulujeme i teplotu ohniště. Otevřením nebo zavřením regulujeme přívod vzduchu a hlídáme tak správné hoření během uzení. Přebytečný kouř můžeme odvádět pootevřením dvířek nebo víka samotné udírny, případně jej odvádět komínkem.

Dřevěnou udírnu si můžete vyrobit sami nebo se poohlédnout po široké nabídce na trhu. Jako u všeho je v dnešní době v nabídce velké množství typů, druhů i velikostí.

Domácí uzená šunka je výraznější a lahodnější
Domácí uzená šunka je výraznější a lahodnější

Uzení studeným kouřem

Udí se za teploty 12-25 °C a vlhkosti 75-85 %. Důležité je dodržet teplotu do 25 °C a maso musí být před uzením zcela „suché“. Uzení trvá několik dnů až týdnů. Takto zauzené potraviny mají dlouhou dobu trvanlivosti a jsou spíš světlejší. Můžeme udit šunku, klobásy, klobásy s bílou plísní, či maso určené pro delší skladování.

Uzení teplým kouřem

Uzení probíhá za teploty 30-60 °C po dobu několika dní, podle druhu potraviny. Tímto způsobem můžeme udit například slaninu, bůček nebo kuře. Potraviny mají výraznější barvu a chuť a střední dobu trvanlivosti.

Uzení horkým kouřem

Tento typ uzení trvá jenom několika hodin nebo jenom minut, s využitím teploty nad 60 °C, většinou však až 90-95 °C. U maximálních teplot je nutná zvýšená pozornost, vysoká teplota může způsobit popraskání střívek, upečení masa nebo dokonce jeho zčernání. Takto upravené potraviny mají nejkratší dobu spotřeby a jsou určené k další tepelné úpravě. Maso se takto spíše ochucuje než konzervuje.

Dřevěná zahradní udírna se zděným základem
Dřevěná zahradní udírna se zděným základem

Cihlová udírna

Udírnu si můžete vystavět nebo nechat postavit i z cihel. Tady je už víc než vhodné pečlivě vybrat místo, velikost a kvalitní materiál pro stavbu. Taková udírna je jednak větší a bytelnější, ale hlavně pevně umístěná bez možnosti přesouvání.

Také můžete stavbu kombinovat, kdy uděláte zděný základ a topeniště a dřevěnou část pro uzení potravin. Udírna se tak může stát další malou přístavbou nebo zajímavým samostatným objektem. Můžete ji kombinovat s krbem, grilem nebo otevřeným ohništěm.

Zdroje tepla v udírně

Proces uzení probíhá za určitých teplot pomocí kouře z ohně, založeného v ohništi. V klasické udírně topíme tvrdým dřevem, které potravinám dodává specifickou chuť a vůni. Kromě dřeva můžeme použít i dřevěnou drť nebo piliny. Nedoporučujeme používat dřevo nařezané motorovou pilou, může totiž obsahovat stopy oleje, což na chuti a kvalitě potravinám nepřidá.

Při výběru dřeva proto myslete na to, že právě dřevo a kouř z něj bude uzená potravina nasávat a získávat z něj nezaměnitelnou chuť a aroma. Postupně si určitě vychytáte vlastní postup, jaké dřevo používat a kdy třeba přiložit jiný typ pro přidání toho speciálního „dochucení“.

Pro uzení je možné používat i piliny, do kterých můžeme přímo přidat různé byliny, například rozmarýn, bazalku, ale i vanilku, skořici či citronovou kůru.

Vlastní uzené maso a ryby potěší i vytříbené kulináře
Vlastní uzené maso a ryby potěší i vytříbené kulináře

Elektrické domácí udírny

Dalším možným zdrojem tepla je elektřina, kterou využívají moderní elektrické udírny a velké průmyslové udírny. Elektřina pohání topné spirály, není tedy potřeba další materiál, je ale nutný zdroj elektřiny. U tohoto typu můžete lépe regulovat potřebnou teplotu.

  • Dřevěné udírny s výklopným víkem
  • Dřevěné udírny s bočními dvířky
  • Plechové udírny s víkem nebo dvířky
  • Nerezové elektrické udírny
  • Plynové kovové udírny
  • Lihové udírny na cesty
Tvrdý sýr si můžeme sami zaudit ve vlastní udírně
Tvrdý sýr si můžeme sami zaudit ve vlastní udírně
Autor: Silva Pokorná (text), depositphotos.com (foto)

Související k tématu