reklama

S vlastní pecí trumfnete i nejlepšího pekaře

Chlebová pec doprovází lidstvo už po tisíciletí. A nemusíte ji nutně hledat jenom u mistrů pekařů, protože šikovnou pícku si můžete postavit i doma na zahradě.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Chlebová pec si žádá pár vylepšení

Ke stavbě domácí chlebové pece poslouží návody na stavbu pece na pizzu. Pokud v ní ale budete péct vlastní voňavé bochníčky, potřebuje ještě pár vychytávek, které se hodí právě pro přípravu chleba: možnost bočního přikládání a dva teploměry, abyste ohlídali správnou teplotu, při níž se bochníky pečou zespoda i shora.

Základy chlebové pece jsou zbudovány z klasických tvárnic a vrchní kopula asi ze stovky šamotových cihel s vnější izolací. Pak se hrubá stavba obalí žáruvzdornou vatou, potáhne lepidlem, vrstvou šamotu a nakonec se nabílí.

Základ pece postavíte z klasických tvárnic
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Základ pece postavíte z klasických tvárnic

Vlastní šikovná pícka slouží nejen pro přípravu pizzy nebo chleba, ale využijete i zbytkové teplo z ní, třeba na sušení ovoce nebo hub nasbíraných v lese.

Věděli jste, že…

..… se každý den se v Čechách a na Moravě upeče na milion chlebových bochníků?

Na chlebu si lidstvo pochutnává už od starověku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na chlebu si lidstvo pochutnává už od starověku

….. kynutý chleba pekli už staří Egypťané před 6000 lety? Na tento „chutný vynález“ se přišlo nejspíš tak, že díže se zadělaným chlebovým těstem zůstala omylem na slunci, těsto vykynulo a starověcí strávníci zjistili, že je to vlastně ku prospěchu věci.

Zdroj: Pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová