Chlebová pec doprovází lidstvo už po tisíciletí. A nemusíte ji nutně hledat jenom u mistrů pekařů, protože šikovnou pícku si můžete postavit i doma na zahradě.
Chlebová pec si žádá pár vylepšení
Ke stavbě domácí chlebové pece poslouží návody na stavbu pece na pizzu. Pokud v ní ale budete péct vlastní voňavé bochníčky, potřebuje ještě pár vychytávek, které se hodí právě pro přípravu chleba: možnost bočního přikládání a dva teploměry, abyste ohlídali správnou teplotu, při níž se bochníky pečou zespoda i shora.
Základy chlebové pece jsou zbudovány z klasických tvárnic a vrchní kopula asi ze stovky šamotových cihel s vnější izolací. Pak se hrubá stavba obalí žáruvzdornou vatou, potáhne lepidlem, vrstvou šamotu a nakonec se nabílí.
![Základ pece postavíte z klasických tvárnic](https://img.primadoma.cz/w_10/16/45/column/1645659d5ed07caccb73a82359db0330_02.jpg)
Vlastní šikovná pícka slouží nejen pro přípravu pizzy nebo chleba, ale využijete i zbytkové teplo z ní, třeba na sušení ovoce nebo hub nasbíraných v lese.
Věděli jste, že…
..… se každý den se v Čechách a na Moravě upeče na milion chlebových bochníků?
![Na chlebu si lidstvo pochutnává už od starověku](https://img.primadoma.cz/w_10/e8/02/column/e80270ceba0745fa7a6092b1f7f2ba95_03.jpg)
….. kynutý chleba pekli už staří Egypťané před 6000 lety? Na tento „chutný vynález“ se přišlo nejspíš tak, že díže se zadělaným chlebovým těstem zůstala omylem na slunci, těsto vykynulo a starověcí strávníci zjistili, že je to vlastně ku prospěchu věci.
Zdroj: Pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová