reklama

Vychutnejte si kávu z french pressu. Naučíme vás ji správně připravit

Káva z french pressu na rozdíl od překapávané nebo přelévané kávy nevzniká formou filtrace, ale metodou ponorné přípravy kávy. Jde také o jednu z nejjednodušších metod přípravy kávy s minimálním úsilím. Proč se tomu říká french press a jak si touto metodou připravit tu nejlepší kávu? Povíme vám to.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Káva z french pressu má výbornou chuť

Káva z french pressu 

Káva z french pressu je v Anglii a Francii známá i jako cafetiére. Samotný french press je vlastně konvice válcovitého tvaru, která má ale píst a vestavěné filtrační síto, jímž je přitlačována horká voda přes mletou kávu. Vynalezen byl v roce 1929 a od té doby se de facto nezměnil. Jeho velkou výhodou je to, že v něm připravíte najednou hned několik šálků kávy.

Píst mačkejte jemně, ne příliš rychle
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Píst mačkejte jemně, ne příliš rychle

Jak připravit skvělou kávu z french pressu 

Jednou z nejdůležitějších věcí, na které je nutné pamatovat při přípravě kávy ve french pressu, je používání toho správného druhu kávových zrn. Ta nejlepší káva pro french press je obvykle středně nebo tmavě pražená. Pokud hledáte konzistentní šálek kávy s jasnými a výraznými chutěmi, zkuste potom kolumbijskou kávu. Je skutečně výborná. Jestliže si ale budete pořizovat kávu v běžném obchodě, všímejte si označení síly kávových zrnek a ikony french pressu. Rozhodně nekupujte již mletou kávu, protože nebude mít vhodnou strukturu. Vaření kávy pomocí french pressu zahrnuje namáčení kávové sedliny ve vodě po několik minut, je proto nutné, abyste kávu pomleli nahrubo. Takto správně mletá káva by měla připomínat strouhanku. Její velký povrch jim umožňuje lepší namáčení a chuti lépe proniknout.

Po 4 minutách potom kávu nalijte do hrníčků
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Po 4 minutách potom kávu nalijte do hrníčků

Výroba kávy ve french pressu 

Pokud si chcete připravit více kávy, použijte k tomu poměr 1:15 kávové sedliny k vodě, abyste našli to správné množství kávy. Na 680 ml vody dejte 5 polévkových lžic hrubě mleté kávy. Uvařenou vodu nechte po uvaření 30 sekund odstát, aby vychladla. Potom zalijte kávu v konvici, promíchejte, aby káva navlhla, přikryjte ji, nechte ji 1 minutu uležet a promíchejte. Dbejte na to, abyste rozbili povrchovou kůru. Je to velmi důležité, protože tato krusta může kávě zabránit ve správné extrakci chuti. Nechte louhovat další 3 minuty. Potom stlačte jemně píst dolů. Netlačte příliš silně, ani rychle. Nalijte hotovou kávu do hrníčků a hned ji podávejte.  

Zdroj informací: seriouseats.com, folgerscoffee.com, beannbeancoffee.com

Publikováno: 28. 3. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová