reklama

Víte, jaké spotřebiče potřebujete k vaření ve vakuu?

Vaření sous-vide (čili vaření ve vakuu) vypadá někdy složitěji, než ve skutečnosti je. Nevíte, co k němu potřebujete? Vysvětlíme vám to. Možná budete překvapeni, že toho není zapotřebí zas příliš mnoho.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vaření sous-vide není tak složité, jak vypadá

Bez čeho se vaření sous-vide neobejde?

Vaření sous-vide se v žádném případě neobejde bez ponorného vařiče čili cirkulátoru sous-vide. Jde o oběhové čerpadlo, malé zařízení, které se snadno připevní na stěnu hrnce. Vyznačuje se tím, že má hrot s topným tělesem, jenž se ponoří do vody, kterou zahřeje na potřebnou teplotu, kterou následně udržuje s velkou přesností po celou dobu vaření. Potřebná teplota se přitom nastavuje pomocí elektronického displeje s příslušným programátorem. Nemusíte se bát, oběhová čerpadla mají ochranu proti přehřátí i proti vyvaření vody. Přístroj se napájí energií z klasické zásuvky. Před jeho zakoupením zkontrolujte přesnost termostatu a velikost hrnce, na který je přizpůsoben. A pozor si dejte také na výkon přístroje. Levné přístroje totiž mají mnohdy menší výkon než sporák. 

K vaření ve vakuu potřebujete především ponorný vařič
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
K vaření ve vakuu potřebujete především ponorný vařič

Další možností je nízkoenergetické varné zařízení pro sous-vide 

Pří výběru přístroje pro vaření ve vakuu je nejdůležitějším parametrem počet lidí, pro které budete vařit. Tento druh vařiče má na rozdíl od ponorného vařiče kromě topného tělesa také nádobu, v níž bude vaření probíhat. Tyto speciální hrnce jsou samozřejmě dražší než ponorné vařiče. Jejich nevýhodou může být i jejich velikost. Jsou prostě prostorově rozměrnější. Uvaříte v nich ale také více jídla, takže jsou vhodnější pro rodiny. Kapacita nádob může sahat až do 20 l. A v neposlední řadě je nutné říct, že jsou také výkonnější než ponorné vařiče.

Multicooker s funkcí sous-vide 

Další možností, jak vařit sous-vide, je multicooker, čili multifunkční hrnec. Některé tyto hrnce mají kromě funkce pomalého vaření, pečení a vaření rýže, také funkci vaření ve vakuu. Umožní vám to vyjímatelná vnitřní nádoba a regulace teploty. 

Vařit ve vakuu je možné i v multifunkčním hrnci
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vařit ve vakuu je možné i v multifunkčním hrnci

Vakuovačka potravin a sáčky 

Vaření ve vakuu se rovněž neobejde bez kvalitní vakuovačky potravin. Oceníte ji však i v případě přípravy jídel ke zmražení. Funguje to tak, že vakuovačka nejprve nasaje vzduch z fólie a potom ji pevně uzavře. Na vakuovačce se nevyplatí šetřit. Vakuovačka průměrné kvality totiž nemusí být schopna správně vysát sáčky a dobře je utěsnit. V důsledku toho může pak do sáčku vniknout voda, což vede ke zkažení pokrmu.

Jde o malý kus vybavení, jehož délka těsnicího pásu se obvykle pohybuje okolo 40 cm. I u vakuovačky je důležitý výkon. Čím větší je, tím efektivněji pracuje. Vysokou účinnost zajišťují především modely se dvěma nebo třemi sváry. Vybrat si můžete mezi automatickou nebo manuální vakuovačkou. Ruční jsou přitom náročnější na ovládání. Některé vakuovačky mohou být dokonce vybaveny i dalším příslušenstvím. 

K vaření ve vakuu potřebujete také vakuovačku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
K vaření ve vakuu potřebujete také vakuovačku

Vakuové sáčky 

Vakuové sáčky musí být odolné vůči vysokým teplotám. Typické rozměry sáčků jsou: 150×200 mm, 1170×250 mm nebo 300 x 400 mm. Kromě hotových vakuových sáčků ale můžete používat i speciální fólii určenou pro vakuování, z níž si sáčky můžete vyrobit. Výhodou je, že jsou přesně na míru. Při výběru této fólie je důležitá její tloušťka, díky níž je fólie odolná proti roztržení. Čím silnější je, tím lepší je ochrana potravin v ní uložených. 

Zdroj informací: hendi.com, dalko.pl, vacus.pl, mediaexpert.pl 

Publikováno: 22. 3. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová