reklama

Pánev na palačinky, jedinečný pomocník s unikátními vlastnostmi

Pánev na palačinky není jen tak běžná, kterou jste právě vytáhli z kredence. Správná palačinková pánev musí palačinku opéci či osmažit po celé své ploše a musí zaručit její bezproblémové otočení, ať už profesionálně ve vzduchu, nebo klasicky obracečkou. Pojďme se podívat na pánve na palačinky trochu detailněji.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Aby byly vaše palačinky jemné, tenké a křupavé, použijte tu správnou pánev na palačinky

Máte doma pánev na palačinky?

Jemné a tenké palačinky, namazané domácí marmeládou nebo tvarohem a přelité šlehačkou, patří mezi oblíbené pochoutky. Ještě teplé k snídani nebo k večeři představují laskominu, kterou mají rády děti i dospělí. Ovšem připravit pěknou tenkou palačinku s nutnou obrátkou ve vzduchu, chce um a zručnost.

A také správnou pánev. Věděli jste, že existuje přímo pánev na palačinky? A není ledajaká. Aby se na ní těsto rovnoměrně opracovalo, musí být rovná, nepřilnavá a musí mít takový tvar, který umožní palačince ladně opustit vyhřáté lůžko a s obratem ve vzduchu se do něj zase vrátit.

Není pánev jako pánev. Ta na palačinky je trochu jiná
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Není pánev jako pánev. Ta na palačinky je trochu jiná

Nalézt ideální pánev na palačinky není zase tak úplně jednoduché. Proč je pánev na palačinky tak odlišná od ostatních typů pánví? Je to především  její tvar, který umožňuje snadné a bezproblémové otáčení palačinek. Pánev na palačinky má mělkou konstrukci s unikátně zkosenými okraji, což usnadňuje manipulaci s palačinkami.

Pánve na palačinky jsou obvykle vyrobeny z nerezové oceli nebo hliníku. Jaké jsou nejdůležitější parametry, na které byste se měli zaměřit? Určitě si všímejte velikosti, kvality materiálu a tepelné vodivosti. Mezi hlavní výhody patří snadné čištění, rychlá úprava tepla a větší kapacita. Pro kolik strávníků budete vařit? Jaký máte doma typ varné desky? 

Podstatou není jen vynikající těsto, ale i správná pánev na palačinky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Podstatou není jen vynikající těsto, ale i správná pánev na palačinky

Otázek je více než dost. Vezmeme to tedy popořadě. Skvělou výhodou je pánev s nepřilnavým povrchem, avšak překvapivě co do materiálu není tento parametr ten nejdůležitější. Velmi kvalitní pánve jsou vyrobeny z těžké oceli s povrchovou úpravou na bázi včelího vosku. Ten je chrání před zoxidováním a zvyšuje přirozené nepřilnavé schopnosti pánví, které se navíc s každým dalším použitím zlepšují. Pánve jsou určeny na všechny typy varných zdrojů včetně indukce.

Tajemství je v dokonale plochém dně a nízkých okrajích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tajemství je v dokonale plochém dně a nízkých okrajích

O level výš jsou pak špičkové nepřilnavé titanové pánve, které jsou díky speciálnímu nepřilnavému povrchu ideální pro zdravé a energeticky úsporné smažení bez tuku nebo s jeho minimálním množstvím. Dvakrát tvrzený povrch překvapí vysoce nadstandardními nepřilnavými vlastnostmi, navíc je velmi odolný proti poškrábání. Pánve se snadno čistí a bez potíží snesou mytí v myčce nádobí či použití například kovového kuchyňského náčiní.

Takové pánve zajišťují velmi rychlý přenos tepla po celém povrchu díky speciálnímu 6vrstvému materiálu a kvalitně zpracovanému dnu. Pánve jsou ideální pro použití na indukční plotýnce, další výhodou je možnost zapékání v troubě do 250 °C.

Výhodou je nepřilnavý povrch pánve
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výhodou je nepřilnavý povrch pánve

Praktická je taková pánev na palačinky, která je opatřena praktickou odnímatelnou rukojetí. Díky promyšlenému technickému řešení se po sejmutí rukojeti snadno takové pánve vejdou do kuchyňského dřezu, myčky nádobí nebo i menší trouby. Při skladování pak šetří prostor.

Zdroj informací: chefshop.cz, palacinky.org

Publikováno: 1. 3. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová