reklama

Poznáte, k čemu slouží jaký talíř?

Stolování se dnes spíše zjednodušuje, ale přesto se občas můžeme ocitnout na velké společenské události nebo ji budeme dokonce organizovat. Zrovna takový banket si zakládá na tom, že se pokrmy servírují ze společných mís na talíře před hosty. A v talířích může nastat slušný binec, pokud nebudeme vědět, na jaký talíř daný pokrm servírovat. Možná by se hodilo si zopakovat, jak vypadá jídelní servis a na co se používá jaký talíř.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Používáte jídelní servis? A víte, jak se jednotlivé typy talířů správně používají? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Z čeho se skládá jídelní servis?

Talíře si můžete koupit jednotlivě i jako sadu. Nemohou však chybět v žádné domácnosti. Obvykle je praktičtější, když si lidé obstarají jídelní servis, v němž je celá souprava nejčastěji používaných talířů. 

Kromě mělkých, hlubokých a dezertních talířů jídelní servis obsahuje i kompotové misky, polévkovou mísu, které se říká terina, oválnou mísu nebo tác, omáčník a slánku. Moderní jídelní souprava zahrnuje také talíře do mikrovlnky či klubové talíře. Počítáme-li do budoucna s četnými a vzácnými návštěvami, pro které budeme pořádat okázalé hostiny, rauty nebo bankety, pořídíme si i sadu talířů banquet, která je vícečetná. Současný trend talířů nabízí tvary kulaté, hranaté i oválné. 

Moderní tvary talířů nejsou jen kulaté
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Moderní tvary talířů nejsou jen kulaté

Základní rozdělení talířů podle upotřebitelnosti

  • předkládací talíř je společný talíř pro všechny strávníky na rautech
  • servírovací talíř je spodní mělký talíř, na který se při slavnostních událostech servírují ostatní talíře s chody
  • předkrmový talíř je pochopitelně na předkrm
  • hluboký talíř je na polévku
  • mělký talíř na hlavní jídlo
  • kardinálský klobouk se nazývá hluboký talíř s polokulovitým dnem a širokým vodorovným okrajem, který slouží na hlavní jídlo – ioto jídlo se nemusí krájet nožem, například těstoviny
  • dezertní talíř
  • talířek nebo podšálek pod hrnek na čaj a na kávu
  • klubové talíře – jsou velké a slouží jako podklad pod další menší talíře s jídlem
Detail hlubokého polévkového talíře
Detail hlubokého polévkového talíře (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Místo hlubokého talíře lze používat také jídelní misky
Místo hlubokého talíře lze používat také jídelní misky (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Předkrmy se upravují na dezertním talíři, a takto upravené se podávají. Polévky přinášíme v nerezových šálcích a přeléváme je do předem založených polévkových talířů. Polévky můžeme ale také podávat v porcelánových šálcích na dezertním talíři. U rodinných a méně společensky významných akcí si hosté polévku přelévají do polévkových talířů z teriny.

Hlavní pokrmy se podávají na jednom masovém talíři včetně přílohy. Výjimku tvoří zapékané pokrmy, které se podávají většinou v tom nádobí, v němž se připravovaly. Dezertní talířky mají více účelů, protože na nich podávají nejen teplé a studené dezerty, ale také ovoce, saláty nebo kompoty. 

Dezertní talíře používáme na zákusky nebo ovoce
Dezertní talíře používáme na zákusky nebo ovoce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mělký talíř na hlavní chody
Mělký talíř na hlavní chody (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Trendy mezi designy talířů

Kulaté talíře jsou klasikou, která se nikdy neomrzí. Polévkové misky nebo čtvercové talíře s nízkými hranami jsou rovněž prvkem, který je trendy. A podobně jsou na tom i talíře oválné. Současnost pak nabízí dokonce jídelní servis nepravidelných tvarů. Jídelní souprava dokáže vytvořit atmosféru večera, dotváří servírované jídlo a přidává styl celkovému stolování. Jak si sadu talířů vybrat?

Ozdobné talíře jsou určeny pro slavnostní příležitosti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ozdobné talíře jsou určeny pro slavnostní příležitosti

Potřebujeme si koupit individuálně talíře nebo jídelní soupravu? Individuální talíře jsou výhodné do začátku, když bydlíme sami, zařizujeme svoji první domácnost a sháníme jen několik základních talířů do začátku. 

Jídelní souprava je cenově výhodnější. Sady velmi často obsahují i další nádobí na servírování, velkou servírovací mísu, omáčník, mísu na polévku a další kousky. Při koupi talířů rozlišujeme, pro jakou příležitost je budeme používat. Buď pouze samostatné talíře pro každodenní používání, nebo talíře pro slavnostní příležitosti. 

  • Talíře pro každodenní použití: liší se nejčastěji vzhledem. Jsou jednodušší, většinou jednobarevné nebo úplně bílé, mají menší kulatý tvar a nemají zlaté či kovové prvky, díky čemuž jsou vhodné i do mikrovlnky. Na tuto vlastnost se klade velký důraz. 
  • Talíře pro speciální příležitosti: jsou na pohled zdobenější, elegantnější či luxusnější. Nejednou jsou i větší, některé sady mají neobvyklý tvar, mohou mít pozlacené okraje, které jsou nevhodné do mikrovlnky, nebo ručně malované designy, které se zase nemusí hodit do myčky.
Nejen bílé, ale i barevné dekory porcelánu jsou dnes běžné
Nejen bílé, ale i barevné dekory porcelánu jsou dnes běžné (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Porcelán je klasika, ale co zkusit dřevěné nádobí?
Porcelán je klasika, ale co zkusit dřevěné nádobí? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Materiál

Porcelán (nejčastěji používaná varianta), keramika, kamenina, sklo, plast, dřevo, bambus nebo tvrzené sklo.

Tvary

Kulaté (nejčastější), hranaté, oválné, trojúhelníkové nebo nepravidelné tvary.

Rozměry

Standardní velikost mělkého talíře bývá 26–27 cm, dezertního talíře 20–23 cm a polévkového talíře 21–23 cm. Atypické talíře samozřejmě nalezneme v desítkách jiných rozměrů, ale vždy bychom měli zohledňovat rozměry kuchyňské linky (aby se talíře vešly dovnitř) a rozměry mikrovlnné trouby.

Design

Design talířů bychom měli vybírat podle toho, pro jaký účel je potřebujeme, jaké je zařízení naší jídelny či kuchyně, a především podle našeho vkusu a oblíbené barvy.

Velmi často se preferuje jednoduchý jídelní servis, který obsahuje běžně použitelné talíře, a jako "záložní" se používá druhý, se zdobnými talíři pro slavnostní účely.

Zdroj informací: stolniceni.cz, veselebydleni.cz

Publikováno: 29. 12. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová