reklama

Chyby v kuchyni se vám vymstí

K zařizování kuchyně se vyplatí přistupovat s rozmyslem. Vyhneme se tak chybám, které se pak špatně odstraňují, a vytvoříme prostor, v němž se nám bude dobře pracovat i žít.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při zařizování kuchyně je potřeba myslet na řadu maličkostí

Zařizování kuchyně začíná plánem

Při zařizování kuchyně se často necháme unést nádhernými obrázky z katalogů a magazínů o bydlení. Jako inspirace jsou jistě vynikající, ale v reálném životě se vyplatí zůstat trochu při zemi a ohlídat si celou koncepci, abychom se nedopustili některých chyb. Některé z nich mohou být dokonce takové, že se pak jen špatně odstraňují.

Jak seřídit dvířka kuchyňské linky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Do kategorie „fatálních“ chyb určitě patří nesprávně umístěné rozvody plynu, odpadů i elektřiny. Například přívod plynu musí být umístěn u varné desky, nebo u přívodní trubky. Odpadní trubky a přívod vody musí ústit v dřezu, nebo u myčky nádobí. U rozvodů elektřiny je důležité, aby byly zásuvky dobře přístupné a aby kabeláž vedla přímo ke spotřebičům, které budou trvale umístěny na jednom místě.

Myslet musíme také na to, jaké materiály pro vybavení kuchyně zvolíme. Módním trendem současnosti jsou matné povrchy nábytku i pracovní desky, ale lesklé klasice není odzvoněno. Takže pokud si ji chceme pořídit, nic nám v tom nebrání, podstatné je, aby měla moderní povrchovou úpravu a dobře se udržovala.

Chyby v kuchyni se vám vymstí
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chyby v kuchyni se vám vymstí

Ergonomie je dobrý rádce

Kuchyň je jedním z nejexponovanějších míst v domácnosti. Nejenže se v ní vaří, ale kuchyně propojené s obytnou jídelnou nebo rovnou obývacím pokojem jsou i prostorem, kde se rodina setkává a pobývá velkou část dne. Vyplatí se proto promyslet nejen designové řešení, ale také správné rozložení zón pro vaření, odkládání, skladování a mytí.

Až překvapivě často se zapomíná při zařizování kuchyně na dostatečný manipulační prostor vedle sporáku a trouby, takže pak chybí místo na odložení horkého a použitého nádobí. Chybou je i umístění varné desky příliš daleko od ostatních pracovních ploch. Obecně platí, že minimální plocha po stranách varné desky i dřezu by měla být mezi 60 až 90 cm. Ideální není ani umístění dřezu hned vedle varné desky – měl by mezi nimi být odstup kolem 60 cm.

Promyšlená ergonomie se hodí i při stanovení optimální výšky varné desky, která by se měla řídit výškou postavy osob, které ji budou nejvíce používat. Na internetu jsou dostupné užitečné tabulky s doporučenými rozměry podle naší výšky.

Rozhodují i výška a světlo

Zvláště v často používaných kuchyních se časem „vymstí“, když dostatečně nepromyslíme úložný prostor a umístění nejčastěji používaných polic a skříněk. Nikoho pak nepotěší, když se musí neustále natahovat pro oblíbené nádobí, nebo pro ně dokonce šplhat s pomocí přenosných schůdků.

S nedostatkem místa bojujeme i v případě, že nemáme po ruce spíž. Nemusí se nutně jednat o samostatnou malou místnost, ale dobře ji zastoupí i vhodně navržená a skladná potravinová skříň.

Chyby v kuchyni se vám vymstí
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chyby v kuchyni se vám vymstí

Na jednu, byť poměrně malou kuchyni, nestačí jedno osvětlení – hlavní svítidlo je vhodné doplnit bodovými světly nebo LED páskou instalovanou na horní skříňky. Jen v dostatečně osvětlení kuchyni je pak potřebné světlo pro manipulaci s ostrými nástroji i pro správné posouzení kvality potravin.

Na co si ještě dát pozor

Při zařizování kuchyně někdy až nezdravě podléháme touhám po něčem módním, jako jsou v současnosti například kuchyňské ostrůvky. Ale ne všude se bohužel vejdou a prostor pak vypadá přecpaně a špatně se v něm pohybuje.

Naopak ale i v malé kuchyni by neměla chybět digestoř, která nejen eliminuje nepříjemné pachy, ale také mastné výpary, které by se jinak usazovaly na sporáku, varné desce, nábytku a zdech.

Velmi často se dopouštíme chyby v podobě ledničky umístěné v bezprostřední blízkosti sporáku. Teplo a chlad na sebe pak negativně působí a zvyšuje se spotřeba energie. Chladnička také snižuje teplotu varné desky a příprava jídla pak trvá déle.

Publikováno: 15. 9. 2023, Autor: autor: Romana Slaninová | zdroj: bydlo.cz, postershop.cz, sconto.cz