Na formátování (sámování) dřeva se v profi provozech používají formátovací pily. Jenže co když takto drahou pilu nemáte a potřebujete si desky z pily rychle nařezat? Postupů je několik a jeden z nich, možná ten nejlevnější, si představíme právě v tomto článku. Vězte, že kromě obyčejné stolní pily, akuvrtačky, pár vrutů a rovné desky nebudete potřebovat nic.
Jak na formátování dřeva
Jen pro vysvětlenou – nebudeme se v tomto článku zabývat formátováním lamina ani dalších podobných materiálů. Řeč bude čistě o masivním dřevu, konkrétně neomítaných deskách. Neomítané desky jsou desky, které si z pily přivezete i s kůrou. Takto se prodává standardní truhlářské řezivo. A okrajové části s kůrou je třeba pochopitelně před dalším zpracováním dřevo odstranit. Právě tomu se budeme věnovat.
Co budeme potřebovat:
- obyčejnou stolní pilu bez pojezdu
- kus rovné desky – třeba palubku
- dva vruty
- šroubovák nebo akuvrtačku

Desku, u které budeme odřezávat okrajovou část (takzvaně sámovat), si položíme na rovnou plochu. Zároveň se podíváme na čelo desky, jak je prohnuté – zejména boční řezivo (z boční části kmene) bývá někdy prohnuté do tvaru písmene „U“. Desku si otočte tak, aby se při řezání na pile nehoupala, tedy tak, aby pomyslné písmeno „U“ směřovalo svojí rozevřenou částí dolů. Při řezání tak bude materiál stabilnější.

Celý trik při formátování dřeva tímto způsobem spočívá v tom, že okrajovou část desky překryjeme rovnou deskou. Tu pak velmi snadno přiložíme k pravítku pily a provedeme perfektně rovný řez. Rovnou desku – třeba palubku, přišroubujeme vruty k desce tak, aby byla část s kůrou překryta. Stačí dva vruty – jeden na konci a druhy na začátku palubky. Vruty se snažte dávat co nejvíce ke kraji desky.

Když máme desku přišroubovanou k fošně, můžeme začít formátovat. Zapneme pilu, necháme ji rozjet do provozních otáček a pak fošnu posunujeme po stolu pily tak, aby deska, která je přišroubovaná na její horní části, přiléhala k pravítku pily. Takto řezivo velmi jednoduše naformátujeme, a to i bez drahé formátovací pily.

Když odřežeme jednu část desky s kůrou, můžeme palubku odšroubovat a dát bokem. Desku otočíme tak, abychom mohli odřezat protilehlou část fošny s kůrou. Tam už spolupráci palubky potřebovat nebudeme, protože jeden rovný řez už máme hotový. Rovnou hranou přiložíme fošnu k pravítku pily a provedeme druhý řez. Jednoduché, že? Další variantou tohoto postupu je odřezávat kraje fošen maflíkem – rovná deska (palubka) pak slouží jako pravítko, podél kterého maflík posunujeme.
Na co si dát pozor
Při tomto způsobu formátování (sámování) dřeva je důležité především to, aby deska, podle které budeme fošnu srovnávat, byla skutečně rovná. Když bude do luku, bude křivý i řez. Dále je vhodné volit odpovídající délku vrutu, kterou desku k fošně přišroubujeme. Když totiž šroub bude moc dlouhý, jeho přečnívající špička poškrábe stůl pily. A to určitě nechceme.
Při dělení velmi širokách fošen je lepší rozříznout je na půl a pak z nich vyrobit spárovku – omezíme tak tvarové deformace dřeva. Pozor také na výkon pily. Zatímco smrkové nebo borovicové fošny jdou na obyčejné stolní pile s výkonem cca 2 kW řezat bez potíží, u tvrdšího dřeva, jako je buk nebo dub už začne stroji docházet dech.
Zdroj informací: autor článku
Publikováno: před týdnem, Autor: Jaroslav Kropáč (text a foto)
, Profil autora: Jaroslav Kropáč