Typická letní večeře v podobě opékaných buřtů vyžaduje jisté úpravy a přípravu vhodného místa. Výroba ohniště je pro tuto zábavu naprosto zásadní. Někteří z nás preferují pevné místo k tomu určené, zabudované v zemi, jiní zase upřednostňují ohniště, které můžeme hravě přenést, kam chceme. Možnost volby místa pro opékání lahodných špekáčků je lákavá. Pojďme si tedy přenosné ohniště vyrobit.

Výroba přenosného ohniště je výborný nápad
Letní večery spojené s opékáním špekáčků patří k české klasice. Rodinné chvíle však nemusejí probíhat vždy u pevně zabudovaného ohniště. Výroba přenosného ohniště nabízí jisté kouzlo. Oblíbené buřtíky si díky tomu můžeme upéct prakticky kdekoliv. Ať už se chystáme usídlit na terase či v lůnu přírody, přenosný gril nám tuto volbu umožní.

Trendem poslední doby je vdechnout nový život věcem, které by jinak skončily na skládce. Výroba přenosného ohniště je přesně takovou situací. Z odložených věcí, které se ukládaly různě v kůlně, ve sklepě i na půdě, mohou vzniknout úplné zázraky. Inspiraci nám poskytl kutil Pavel.
Pro výrobu přenosného ohniště potřebujeme starý disk a nepoužívanou kancelářskou židli. Z židle odšroubujeme pouze její spodní kovovou část, jež slouží k držení podsedáku. Na ní přivaříme disk od kola automobilu. Celý gril je podomácku vyrobený a představuje naprostou improvizaci a osobitý přistup kutila Pavla, jenž se s celou situací velice hravě popral. Díry, které má každý disk, zůstaly ponechány a zaručují ohništi potřebný tah.

Vnitřní prostor disku překryl Pavel plechem a přibodoval. Rošt vyrobil ze staré pánve. I tento rošt je záměrně proděravěn. Na rošt se naskládá dřevo, na kterém se budou opékat špekáčky. Boční část grilu je vybavena dvířky. Stačilo disk rozříznout, přivařit panty a rázem jsou dvířka zcela funkční.

Přenosné ohniště je navíc vybaveno rukojetí, která je vyrobena z trubky, a kovovou vidlicí. Vidlice slouží k držení opékacího zařízení a jeho snadnému otáčení. Vzhledem k tomu, že velká rodina většinou potřebuje hodně opečených špekáčků a nikdo na ně nechce čekat příliš dlouho, používají se v rodině domácího kutila Pavla k opékání vidle. Na ty se vejde v jedné várce až 12 špekáčků. Vidle i s buřtíky se opřou o vidlici, následně můžeme jednoduchým otáčením nad ohněm buřty dokonale opékat ze všech stran.

Výroba přenosného ohniště tím však ještě není u konce. Jeho zlatým hřebem je připevněný rošt, který slouží jako gril. Ve chvíli, kdy máme v přenosném ohništi spoustu malých uhlíků, můžeme si na kovový disk položit rošt a pustit se do grilování naložených kousků masa.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 29. 8. 2023, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o., Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima (foto)
, Profil autora: Beata Boháčová