reklama

Jak na pájení drátů

Pájení drátů se může občas hodit každému kutilovi. Není to nic složitého a s trochou cviku se dá práce s pájkou naučit během chvilky. V textu si popíšeme, jak pájet konce drátů, aby se nám netřepily. Ukážeme si jeden z možných postupů práce a upozorníme na některé důležité zásady, které je při práci s pájkou dobré dodržovat.

i (Zdroj: Jaroslav Kropáč)
Pájení drátů se může hodit například při úpravě konců kabelů, aby se netřepily (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Jakou zvolit páječku

Možná první, co si budete muset při pájení drátů rozhodnout, je volba správné páječky. Na trhu se dají sehnat páječky elektrické, plynové nebo horkovzdušné. My budeme pracovat s páječkou elektrickou. Koupit si můžete pájecí pero nebo pistolovou páječku. Pájecí pera mají zpravidla nižší výkon, ale zase se více hodí pro pájení menších věcí – třeba při práci s tištěnými spoji. Pájecí pistole má vyšší výkon a pro pájení drátů je ideální. Když si budete páječku kupovat, vybírejte značkové přístroje. Levné páječky většinou dlouho nevydrží a spálí se. Skvělou funkcí pájecí pistole je možnost osvětlení pájeného místa.

Čím budeme pájet

K pájení drátů samozřejmě potřebujeme pájku. Obecně vzato, budeme potřebovat cínovou pájku. Není složena čistě jen z cínu, ale jde o slitinu vícero prvků. Každopádně když si v obchodě řeknete o pájecí cínový drát, určitě se doberete správného výrobku. Volit si můžete z velikosti balení i průměru drátů, jednotlivé pájky se pak liší i poměrem cínu – čím je cínu více, tím je pájka kvalitnější.

Cín nejčastěji seženete v podobě drátu
i (Zdroj: Jaroslav Kropáč)
Cín nejčastěji seženete v podobě drátu

Příprava na pájení

V našem případě budeme pájkou upravovat konce drátů tak, aby se netřepily a šly dobře přišroubovat třeba do zástrčky na prodlužovačky. Takže je potřeba nejprve z drátů odstranit izolaci, abychom se dostali k měděnému jádru drátu – stačí nožíkem opatrně odříznout cca 8 mm izolace. Jakýkoli pájený předmět je potřeba řádně očistit – nejčastěji se k tomu používá kalafuna. Kalafunu naberte na zahřátý hrot páječky a potřete jí pájené místo. Někdo preferuje místo potřít kyselinou, protože je levnější, kalafuna je ale běžnější a bezpečnější postup.  

Kalafuna slouží k přípravě pájeného místa
i (Zdroj: Jaroslav Kropáč)
Kalafuna slouží k přípravě pájeného místa

Jdeme pájet dráty

Když máme kabely připravené, můžeme se vrhnout do samotného pájení drátů. Pistolovou páječku zapneme a její hrot přiložíme k pájce. Jakmile se pájka začne vlivem tepla tavit, nabereme ji na hrot pájky. Spoušť pájky vypneme a přesuneme hrot k pájenému drátu. Páječku opět zapneme, přiložíme hrot na drát a necháme pájku roztavit na přiloženém drátu. Teplota musí být tak vysoká, aby se pájka roztavila a zároveň zatekla mezi jednotlivé prameny pájeného drátu. Pak páječku vypneme a máme hotovo. Takto připravený drát má tu výhodu, že se jeho konce netřepí. Snadno se pak instaluje do zásuvek, vidlic nebo rozbočovačích elektrikářských krabiček.

Pájka na hrotu páječky. Nenabírejte jí moc, jinak stejně ukápne
i (Zdroj: Jaroslav Kropáč)
Pájka na hrotu páječky. Nenabírejte jí moc, jinak stejně ukápne

Kdy je to ono

Kvalitu pájeného místa můžete poznat podle lesku zatvrdnuté pájky. Pokud je pájený cín lesklý a hladký, je všechno v pořádku. Jakmile je pájka matná a hrubá, byla teplota pájky pravděpodobně moc vysoká a teplo na ni působilo příliš dlouho. Špatně je také drsný povrch pájky nebo nečistoty, které se do ní zachytily. Proto je důležité při pájení drátů udržovat jak pájku, tak i hrot páječky v čistotě, aby byl výsledný spoj opravdu kvalitní.

Spájené konce kabelu
i (Zdroj: Jaroslav Kropáč)
Spájené konce kabelu

Podobným způsobem můžeme spojovat dráty k sobě nebo na ně pájet různé konektory. O tom si ale něco povíme až v některém z dalších článků. Při práci s páječkou pozor na popáleniny. I malé pájecí pero dokáže vyvinout vysokou teplotu. Páječku po práci odkládejte na nehořlavou podložku a vždycky ji po skončení práce vypněte ze zásuvky.

Zdroj informací: autor článku

Publikováno: 16. 7. 2023, Autor: Jaroslav Kropáč (text a foto), Profil autora: Jaroslav Kropáč