reklama

Jak postupovat při plánování kuchyně

Plánování kuchyně by mělo být s myšlenkou na to, aby vaše činnosti vykonávané ve vaší nové kuchyni byly rychlejší, efektivnější a méně namáhavé. Důležité u toho je dodržovat tzv. pravidla ergonometrie. To je nejen o uspořádání nábytku v kuchyni, ale i o výšce pracovní desky, hloubce skříněk a dřezu. Při plánování také nezapomeňte na spotřebiče a osvětlení. V našem malém průvodci najdete všechna důležitá pravidla, která vám pomohou naplánovat tu nejfunkčnější kuchyni.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plánování kuchyně by mělo být dobře promyšlené

Plánování kuchyně začněte od zón

Plánování kuchyně začněte od toho, že si ji rozdělte do 5 zón. Ty by měly být umístěny vedle sebe ve směru hodinových ručiček (pro praváky). Díky nim bude pak pohyb v kuchyni při přípravě pokrmů snadnější a pohodlnější. Funkční moderní kuchyně je totiž především o minimalizování chůze, otáčení, ohýbání, stejně tak jako i o snížení nutnosti něco zvedat a natahovat ruce.

Výroba věšáku na utěrky ze starého válečku

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Role zón v kuchyni

Skladovací plocha

Tato zóna se týká lednice, mrazáku, skříně na produkty, které nevyžadují chlazení. Tato zóna by měla být co nejblíže vchodu, abyste si mohli vybalit nákupy, aniž byste museli procházet celou místností.

Úložné prostory

To znamená skříňky na hrnce, nádobí, příbory a drobné domácí spotřebiče. V této zóně můžete využívat závěsné skříňky, které vám umožní libovolně uspořádat talíře, misky, sklenice i hrnečky. Moderní skříně mají místo běžných otevíracích dveří výklopné zvedací klapky, které jsou bezpečnější a šetří váš prostor. V odkládací ploše se raději vzdejte polic ve spodních skříňkách, které nutí k ohýbání a klečení. Místo nich tam radši nainstalujte plnovýsuvné zásuvky.

Jak postupovat při plánování kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak postupovat při plánování kuchyně

Mycí zóna

Do této zóny patří dřez, myčka a odpadkové koše. Myčka šetří čas a je spojena s větší hygienou i s úsporou vody a času. Koše na třídění odpadu byste měli v ideálním případě umístit do skříně s výsuvnou zásuvkou. V blízkosti dřezu je také dobré umístit zásuvku na mycí a úklidové náčiní jako prostředek na mytí nádobí, hadříky, lopatku a kartáč nebo pytle na odpadky.

Prostor pro přípravu jídla

Vhodná výška a šířka pracovní desky dává předpoklad pro pohodlné krájení a míchání surovin. To je důležité pro každou kuchyňskou linku nebo ostrůvek v kuchyni. Také se vyplatí nad pracovní desku umístit kuchyňskou tyč pro zavěšení nejnutnějších doplňků (naběraček, hrníčků a podobně). Součástí připraveného prostoru by měl být i stojan s noži, deskami a nádobami s kořením.

Kuchyňská linka

Součástí kuchyňské linky jsou sporák, trouba a mikrovlnka. Kromě klasických plynových nebo elektrických sporáků jsou v poslední době stále oblíbenější indukční desky, které dokáží připravit jídlo za mnohem kratší dobu. Vhodné je nad varnou plochu nainstalovat i tichou digestoř.

Heslo: Pracovní trojúhelník

Další velmi důležitou zásadou ergonomické kuchyně je tzv. pracovní trojúhelník. To určuje uspořádání 3 nejdůležitějších spotřebičů v kuchyni, tedy lednice, sporáku a dřezu. Je totiž zapotřebí, aby byly co nejblíže u sebe, a to v uspořádání do trojúhelníku. Optimální vzdálenost mezi nimi by měla být:

  • v případě lednice a dřezu 120–210 cm
  • u dřezu a sporáku 120–210 cm (v malých kuchyních minimálně 90 cm)
  • mezi lednicí a sporákem by měla být vzdálenost 120–270 cm
Jak postupovat při plánování kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak postupovat při plánování kuchyně

Plánování kuchyně podle jejího uspořádání

Jednořadá kuchyně

Toto je nejméně funkční uspořádání nábytku v kuchyni. Vzhledem k tomu, že jsou skříňky a zařízení postaveny jen do jedné linie, není tu možné uplatnit pravidlo pracovního trojúhelníku. Pro tu nejlepší orientaci by proto měla lednice začínat řadu nábytku. Teprve až za ní by pak měla být pracovní deska, dřez, hlavní pracovní deska a varná plocha. Tento systém funguje nejvíce v malých místnostech a kuchyňských koutech.

Jak postupovat při plánování kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak postupovat při plánování kuchyně

Dvouřadá kuchyně

V ergonomické dvouřadé kuchyni jsou skříňky umístěny ve dvou paralelních liniích. U tohoto typu kuchyně by měl být u jedné stěny dřez, pracovní deska a sporák, u druhé pak lednice a přídavná pracovní deska. Vzdálenost mezi dvěma řadami skříní by měla být 90–120 cm. To umožňuje, abyste tudy volně procházeli a pohodlně otevřeli dveře. Tento typ kuchyně se hodí do krátké, ale široké kuchyně.

Kuchyně ve tvaru písmene L

V kuchyni zařízené ve tvaru písmene L je nábytek uspořádán kolmo, tedy dřez a lednice by měly být umístěny na delší straně a sporák potom na té kratší. Mezi dřezem a varnou deskou by měla být rohová pracovní deska. Do rohů můžete umístit otočné police, výsuvné koše a podobně, čímž získáte spoustu místa pro hrnce a malé domácí spotřebiče. Pokud máte v kuchyni dostatek místa, můžete do kuchyně umístit i malý ostrov. Tento způsob uspořádání se hodí do malé i velké kuchyně. Tato kuchyně je ideální do prostoru, kde potřebujeme vytvořit plynulý přechod do obývacího pokoje nebo jídelny.

Kuchyně ve tvaru písmene G

Kuchyně vytvořené ve tvaru písmene G jsou obohacené o tzv. poloostrov. Kuchyňská linka je v tomto případě umístěna podél všech tří stěn a k ní je ještě připojen stůl, který slouží k jídlu u čtvrté stěny. Může být v podobné výšce jako skříně, ale pro zpestření prostoru jej můžete udělat mnohem vyšší. Řešení tohoto typu kuchyně je vhodné do prostorných interiérů a umožňuje uskladnit velké množství nádobí a spotřebičů. Velkou výhodou tu je velké množství rohů, které můžete velmi prakticky využít. Pokud je kuchyně dobře uspořádaná, může být uprostřed spousta volného místa, kam můžete dát stůl.

Kuchyně ve tvaru písmene U

V případě kuchyně zařízené do tvaru písmene U má postavený kuchyňský nábytek postavený podél dvou delších stěn a jedné kratší. U této kuchyňské linky je nejlepší, když stojí sporák a lednice naproti sobě a dřez je namontovaný do rohu. Pokud máte v kuchyni okno, dejte pod něj pracovní desku. Na jednu stranu kuchyně můžete dát vysoký nábytek a závěsné skříněk, na druhou potom dejte nižší nábytek. Nejlépe se hodí do prostorného, obdélníkového a otevřeného prostoru s oknem.

Jak postupovat při plánování kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak postupovat při plánování kuchyně

Kuchyně s ostrůvkem

Ty nejergonomičtější kuchyně jsou ty, které mají ostrůvek. Ten si ale můžete dovolit pouze tehdy, když vám to velikost a tvar vaší kuchyně umožní. Ostrůvek je obvykle umístěn v zóně pro vaření, což dává velkou volnost v dalším uspořádání pracovního trojúhelníku. Jde také i moderní řešení uspořádání kuchyně, které je v posledních letech velmi žádoucí.

Jak postupovat při plánování kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak postupovat při plánování kuchyně

Publikováno: 7. 7. 2023, Autor: autor: Adriana Dosedělová | zdroj: czterykaty.pl, homebook.pl, ikea.com, kuchenny.com.pl, merkurymarket.pl, muratordom.pl, olgasmile.com