reklama

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají

Tato roláda tiramisu je naprosto unikátní a můžeme říci, že i světová. Inspiruje se totiž klasickým italským receptem, ovšem je na francouzský způsob a nakonec ještě po česku. A aby toho nebylo málo, jde o bezlepkový dezert, na kterém si pochutnají i ti, kteří netolerují klasickou mouku. Určitě ho vyzkoušejte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Roláda tiramisu je lehoučká jako pírko

Roláda tiramisu – na těsto si připravte:

  • 5 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g kakaa
  • špetku soli

Na krém si připravte:

  • 2 mascarpone
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • silné espresso s rumem

Nepečené tiramisu kuličky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Příprava rolády tiramisu začíná korpusem. Připravte si dvě mísy a oddělte do nich vaječné bílky a žloutky. Do mísy s bílky přidejte cca čtvrt lžičky soli (to pomůže jejich lepšímu vyšlehání do sněhu) a dejte se do šlehání. Poté, co bílek začne pěnit, přidejte třetinu cukru a šlehejte do doby, než vznikne pevný sníh. Nyní pokračujte ve šlehání, ale v míse se žloutky. Přidejte k nim nejprve zbytek cukru a vyšlehejte do velmi husté pěny světle žluté barvy. Jakmile budete mít hotovo, přidejte kakao a po částech i bílkový sníh. Opatrně zlehka promíchejte stěrkou, ideálně překládáním těsta.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem, případně ho můžete i vymazat tukem a vysypat moukou. Na následné srolování je ale pečicí papír vhodnější. Těsto na roládu tiramisu do něj nalijte a pěkně rozprostřete. Plech vložte do trouby a pečte 15 až 17 minut při teplotě 180 °C. Mezitím se pusťte do přípravy krému – budete opět potřebovat dvě mísy. Do jedné nalijte šlehačku a do druhé mascarpone, ke kterému přisypete moučkový cukr. Vyšlehejte šlehačku dotuha, ale dejte pozor, abyste ji nepřešlehali. Přidejte šlehačku k mascarpone a zlehka promíchejte. Šlehačka krém zjemní, protože mascarpone je poměrně hutné.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají

Jakmile bude korpus na roládu tiramisu upečený a vychladlý, můžete pokračovat v přípravě. Vezměte espresso smíchané s rumem a pokropte či potřete mašlovačkou korpus. Potom na něj můžete natřít hotový krém z mascarpone a šlehačky, kousek si ještě schovejte na potření rolády. Opatrně roládu zarolujte, tady v tom případě vám pečicí papír pomůže. Zbylým krémem roládu ze všech stran namažte. Buchtu můžete dozdobit ještě tak, že ji posypete kakaem.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají

Receptů na tiramisu, ať už zaručené pravé italské, nebo jakékoli jeho variace, najdete velké množství. Záleží čistě na vás, do jaké verze se pustíte. Tradiční mascarpone můžete nahradit zakysanou smetanou či tvarohem, dlouhé cukrářské piškoty či Savoiardi zase našimi kulatými, kávu smíchanou s Amarettem zastoupí například melta, pokud se chcete vyvarovat alkoholu i kávy jako takové. Do krému můžete přidat maliny, jahody i další ovoce podle chuti. Originál ale připravíte takto:

  • 5 vajec
  • 500 g mascarpone
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 4 lžíce mandlového likéru Amaretto
  • šálek silné kávy
  • sáček cukrářských piškotů
  • tmavé kakao

Žloutky oddělte od bílků a s 5 lžícemi cukru je vyšlehejte do pěny. Někdy se tato směs připravuje ve vodní lázni. Do této směsi poté zašlehejte mascarpone. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte ke směsi žloutků a mascarpone. Do kávy vmíchejte Amaretto a namáčejte v nich cukrářské piškoty. Do pekáčku z nich vyskládejte první vrstvu, na kterou naneste vrstvu hotového krému. Pokračujte další vrstvou namočených piškotů pokrytou opět vrstvou krému a tak dále, dokud budete mít suroviny. Poslední vrstva bude krémová. Poprašte ji vrstvou hořkého kakaa a nechte alespoň 2 hodiny chladit.

Publikováno: 13. 5. 2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, recipesfromitaly.com, Profil autora: Lenka Tajbrová