reklama

Červená řepa – bohatá na vitamíny!

Zahrada nám může velmi často nabídnout nejen radost z krásného pohledu na pěstované květiny, keře a stromy, ale může být zdrojem velmi zdravé a užitečné zeleniny a ovoce. Jednou z rostlin, která je velmi bohatá na vitamíny, dá se velmi snadno pěstovat a saláty z ní jsou prostě skvělé, je červená řepa.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Červená řepa – bohatá na vitamíny!

Červená řepa prospívá s většinou bobovitých rostlin s výjimkou fazolu šarlatového. Má ráda ve svém okolí hlávkový salát, cibuli a brukvovité rostliny, obzvlášť kedlubny. Ovšem plevel z čeledi brukvovitých, jako je hořčice rolní a hořčice bílá, na ně má negativní vliv. Červená řepa brání semenům koukolu polního vyklíčit, ale tato rostlina představuje problém na zahradě pouze velmi vzácně. Nepěstujte ji však tam, kde byl na záhoně v předchozím roce pěstován mangold.

Salátová řepa má podobně jako její blízký příbuzný mangold velmi dekorativní listy, zpravidla s červenou nervaturou a červenými řapíky. Běžné jsou malé kulaté bulvy, které se sklízejí v nedorostlém stavu.  Jiné kulaté nebo podlouhlé odrůdy jsou určeny ke skladování a sklízejí se v dorostlém stavu před zimou. Podobně jako u jiných kořenových a cibulových zelenin platí rovněž u salátové řepy, že rostliny mají nejraději půdu, která byla hnojena v předchozím roce.

Salátová řepa vysetá na jaře má při příliš nízkých venkovních teplotách sklon k vybíhání do květu. Jako alternativu můžete použít pařeniště.  Prodávají se však již i odrůdy, které nejsou náchylné na vybíhání do květu.

Ihned po sklizni odstraňte z rostlin určených ke skladování kroutivým pohybem listy, abyste zabránili jejich vysychání. U letní řepy však ponechte na rostlinách několik centimetrů listů a listy zcela odstraňte až teprve po uvaření.

Řepa vám bude vděčná za slunné stanoviště s nepříliš lehkou, výživnou nevysychající půdou.

Pokud jste si již červenou řepu vypěstovali a poté zavařili, nabízíme vám recept na skvělý salát jako osvěžující večeři či lehký oběd.


Na jeho výrobu potřebujete: 250 gr červené řepy, 100 gr jablek, 100gr ementálu, 1 cibuli, 1 citron.

Červenou řepu omyjeme, uvaříme ve vodě do měkka, scedíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a s ementálským sýrem obojí nakrájíme na menší kousky nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Vše důkladně promícháme, zalijeme citronovou šťávou a necháme uležet na chladnějším místě. Do salátu můžeme poté přidat ještě nastrouhaný křen. Pro ty, kdo si chtějí ušetřit čas s vařením řepy, se nabízí naprosto adekvátní náhrada v podobě řepy sterilované ve sladkokyselém nálevu.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 12. 9. 2012, Autor: