Při plánování svatebního dne nelze opomenout důležitou součást oslavy – dobré jídlo. Kromě sestavení menu musíte spočítat správné množství, abyste nečelili hladovým hostům nebo naopak nejedli svatební přebytky z mrazáku ještě na první výročí. Ať už plánujete využít služby cateringu či restaurace, nebo si na svatbu vaříte sami, nechte se inspirovat našimi tipy pro dokonalý svatební raut.
Příprava jídla na svatební hostinu
Některé nevěsty si chtějí uvařit na svatbu samy či s pomocí rodiny, jiné zase přenechají stresy profesionálům. Ti sestaví vhodné menu a postarají se i o správné počty.
- Catering – Brno, Praha, Plzeň a další velká města nabízejí širší možnosti ve výběru firmy, která bude dokonale ladit s vaší představou. Zařídí vše od A do Zvčetně dovozu a servírování i na odlehlejších místech.
- Restaurace – oslava v blízké a prověřené restauraci je klasika, která nikoho neurazí.
- Domácí hostina – řízečky od babičky jsou prostě nejlepší, ale opravdu jich během poobřadního veselí dokáže nasmažit dost pro 60 hostů? Pokud se vydáte cestou vlastního jídla, pečlivě si naplánujte menu, postup prací a nákupní seznam, aby se zařizování zvládlo bez zmatků. Ideálně si vše připravte předem v trvanlivé verzi nebo do mrazáku.
Tip: A co to zkombinovat? Vymyslete si jeden druh oblíbeného pokrmu a poproste nejbližší, zda by jej připravili na svatební tabuli. O vše ostatní se může postarat catering nebo restaurace.
Kolik jídla připravit na svatební raut?
Množství jídla se odvíjí od počtu hostů i od plánované délky oslavy. Na odpolední či večerní raut počítejte zhruba s 350–500 g jídla na osobu (z toho by mělo být 150–200 g masa). Pokud začínáte obědem a plánujete oslavu do noci, vynásobte množství dvěma (700–1000 g na osobu / 8–12hodinový raut).
Množství sladkých svatebních koláčků pak spočítáte rovnicí 150 g × počet osob. Dezerty včetně dortu by pak podle velikosti kousků měly v součtu udělat 3–4 zákusky na osobu.
Příklad menu na svatební raut pro 1 osobu (na cca 8 hodin)
- 400 g masa (v teplé či studené verzi)
- 150 g pečiva
- 100 g přílohy
- 50 g sýra
- 100 g zeleniny
- 100 g ovoce (v horkém létě klidně dvakrát více)
- 4 kusy dezertů + koláčky
Tip: Večerní raut by měl vydržet alespoň do půlnoci. Pro případ, že by hosté byli hladovější, než jste předpokládali, je dobré mít vymyšlený záložní zásobní plán, který funguje i pozdě v noci (např. dovoz pizzy nebo naložené sýry a utopenci).
„A ty koláčky měli senzační!“
Kromě novomanželského políbení, zábavných trapasů a dojemných chvilek je právě jídlo to, co si ze svateb všichni pamatují – v tom dobrém i špatném slova smyslu. Proto si na svatební hostině dejte opravdu záležet, ať je dokonalou tečkou vaší láskyplné oslavy.
Publikováno: 3. 11. 2022, Autor: autor: Komerční prezentace