reklama

Vychutnejte si kávu na maximum

Bez kávy si nedokážete představit svůj den, natožpak ranní probuzení? Pokud je káva vaší vášní, rituálem a závislostí v jednom, tak pak si dnešní článek nesmíte nechat ujít. Podíváme se na to, na jakých plantážích se jí daří, jaké existují druhy a připojíme také tipy na přípravu té nejlahodnější!

Než si kávu vychutnáme tak, jak jsme zvyklí, není to jen tak. Než se dostane z plantáže ke koncovému spotřebiteli, musí překonat nejenom dlouhou cestu, ale také náročný proces přípravy.

Tento nejoblíbenější horký nápoj se získává z plodů kávovníku. Na světové produkci se nejvíce podílí coffee robusta a coffee arabika. Pokud se ptáte, odkud káva pochází, odpovědí je africký kontinent, přesněji tedy Etiopie. A odtud se kávovník dostal do Arábie a sami Arabové se zasloužili o jeho šlechtění a světový rozmach. Mezi největší producenty kávy se řadí Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Káva vyznačující se delikátní a špičkovou chutí roste mimo jiné na plantážích v Kostarice, na Jamajce, na Havaji, v Keni či ve Venezuele.

Instantní káva je u nás stále oblíbená

Vyniká rychlou přípravou, ale pokulhává, co se týká vynikající chuti a kvality. Vesměs je připravována z kávových zrnek podřadné jakosti, u kterých se mnohdy nedozvíme ani jejich původ. Podobnou a ne zrovna levnou kapitolou jsou také kávové kapsle. A jak se instantní káva vůbec vyrábí? Z upražených kávových zrnek se uvaří káva, zbaví se vody a to, co vznikne, je instantní směs. Uf, bude vám ještě chutnat, když víte, že pijete podruhé uvařenou kávu, i když vy jste si ji doma zalili poprvé?!

Vychutnejte si kávu na maximum
i (Zdroj: shutterstock.com)
Vychutnejte si kávu na maximum

Pravidla, která vám zaručí chutnou kávu

  • Porozhlédněte se, kde máte nejbližší pražírnu kávy.
  • Nejlepší je koupit si mlýnek na kávu a namlít si ji dle aktuální spotřeby. K mání je jak ten ruční, tak elektrický, který se hodí pro ty, kteří konzumují kávu ve velkém.
  • Nikdy kávu nepřesypávejte do jiné nádoby, ztratí své aroma. Dejte si pozor také na její uchování, ať se neznehodnotí tím, že přejme jiné pachy.
  • Kupujete praženou zrnkovou kávu ve velkém balení a pak vám trvá dlouho, než ji spotřebujete? Raději si kupte menší balení, káva bude mít intenzivnější chuť i vůni.
  • Šálek je vhodné před servírováním kávy předehřát.
  • Nikdy ji nezalévejte vřící vodou.
  • Jakmile ji zalijete, nenechejte ji vystydnout.
Vychutnejte si kávu na maximum
i (Zdroj: shutterstock.com)
Vychutnejte si kávu na maximum

Když máte chuť na pravou tureckou či arabskou kávu

S našim turkem nemá společného vůbec nic, jedině snad název. K její přípravě budeme potřebovat džezvu, kterou naplníme jemně mletou kávou a zalejeme studenou vodou. Jakmile se začne tvořit pěna, sesbíráme ji do šálku a celý proces zopakujeme ještě dvakrát a pak můžeme servírovat. V džezvě si můžete také připravit arabskou kávu, která je navíc obohacena o kardamom.

Čtěte také:

Italové nedají dopustit na moka konvičku

Pro kávové gurmány se doporučuje také příprava v moka konvičce. Jakmile máte v konvičce všechny podstatné ingredience (káva, voda) dáte ji na sporák. Vroucí voda se změní v páru a ta se dostane do vrchní části nádoby skrze sítko s kávou.

Lahodná káva i bez drahého pomocníka!

Nechcete utrácet za kávovar? Vystačíte si s french pressem, který vám za lidovou cenu prokáže poměrně obstojnou službu. Kávu zalijte vodou o 92 stupních, jemně ji zamíchejte a po cca třech minutách zmáčknete píst a můžete rozlévat.

Další alternativou je káva filtrovaná, chcete-li překapávaná. Zvládnete ji připravit i bez kávovaru, a to za použití papírových filtrů. Teplota vody ale nikdy nesmí přesáhnout 96stupňovou hodnotu.

Text: Zelnitiusová Lenka, foto: shutterstock.com

Publikováno: 28. 7. 2022, Autor: autor: Lenka Zelnitiusová