reklama

Jak správně používat myčku nádobí

Myčka nádobí ušetří mnoho času a námahy, při správném používání dokonce i značné finance. I myčku je ale potřeba podobně jako ostatní elektrospotřebiče správně používat. Jedině v takovém případě se myčka nádobí skutečně vyplatí.

Všechny myčky nádobí bez ohledu na typ, velikost nebo značku fungují na stejném principu. Mytí nádobí v myčce probíhá ve čtyřech fázích. První je předopláchnutí, při kterém se odstraní větší nečistoty a zbytky jídla. Druhá, nejdůležitější fáze, je samotné mytí. Voda se ohřeje na teplotu, kterou nastaví vybraný program, z dávkovače se uvolní mycí prostředek – gel, tablety nebo prášek a trysky všechno nádobí tlakem vody důkladně umyjí. Následně se z myčky odčerpá voda, pak se vypustí a proběhne třetí fáze, kterou je oplachování. Na závěr této části se nádobí opláchne horkou vodou a případně i leštidlem. Jako poslední proběhne sušení, při kterém se odpaří všechna vlhkost.

Aby celé mytí nádobí v myčce proběhlo opravdu důkladně, je především potřeba vše do myčky správně naskládat a vynechat to, co do myčky v žádném případě nepatří. Důležité je samozřejmě i ideální nastavení programu a teploty vody.

Moderní typy myček nádobí mají v programové výbavě tzv. poloviční náplň, kdy se umývá nádobí buď ve spodní, nebo v horní části myčky. To je ideální řešení, pokud máte nádobí méně a nejste schopni myčku zcela zaplnit.

Pokud máte starší typ bez této poloviční náplně, měli byste myčku zapínat pouze tehdy, když je skutečně plná. Nádobí, myté v nenaplněné myčce, se sice umyje také perfektně, ale ekonomicky je to zcela nevýhodné.

Doba a teplota mytí

Myčky mají různé automatické programy, které mají už předem nastavenou teplotu a dobu mytí. Správné zvolení programu a případné nastavení ideální teploty je pro kvalitní umytí nádobí, ale i úspory času a energií opravdu velmi důležité.

Mytí chce svůj čas!

Pokud se rozhodnete v rámci úspor a ekologie používat krátké mycí programy, příliš neušetříte. Krátký cyklus mytí totiž chybějící čas nahradí větším množstvím vody a především její vyšší teplotou – a právě ohřev vody a její množství jsou nejdražší.

Nejúspornější program je označovaný jako ECO. Nádobí se sice umývá delší dobu, ale spotřeba vody a elektřiny pro její ohřev je poměrně malá. U některých nejmodernějších myček jsou ještě velmi krátké programy, které spotřebují ještě méně energie než běžný ECO program, ale spotřeba vody se zvýší o 75 až 100 procent.

Krátké programy mají ještě jednu nevýhodu – špatně se rozpouští tuky a pak se navíc usazují v myčce a tu je potřeba častěji čistit. Myčku je potřeba čistit i při častém používání ECO programu, a to alespoň jednou za měsíc. Správný způsob čistění myčky je v návodu, většinou se používají speciální mycí prostředky a program s nejvyšší teplotou.

Jak správně používat myčku nádobí
Jak správně používat myčku nádobí (Zdroj: Gorenje)
Jak správně používat myčku nádobí
Jak správně používat myčku nádobí (Zdroj: Gorenje)
Jak správně používat myčku nádobí
Jak správně používat myčku nádobí (Zdroj: Gorenje)
Jak správně používat myčku nádobí
Jak správně používat myčku nádobí (Zdroj: Gorenje)

Teplota je důležitá

U mnoha typů je ale možné nastavit teplotu u programu i manuálně a takovém případě je určujícím faktorem míra zašpinění.

  • 40 °C je vhodná pro mírně zašpiněné nádobí
  • 50 °C je ideální pro nejlepší využití mycích prostředků
  • 60 až 65 °C se nastavuje u běžně špinavého nádobí, které je v myčce 1 až 2 dny
  • 70 °C se používá pro velmi zašpiněné nádobí, které je v myčce už déle než 3 dny
  • ECO – energeticky nejvíce úsporné, ale zároveň také u většiny typů nejdelší mytí

Jak správně vložit nádobí do myčky

V každé myčce jsou různé rošty a koše, které mají svůj význam. Jejich umístění je různé, liší se podle velikosti myčky i množství a výkonnosti trysek a otočných ramen. Využití tohoto vnitřního vybavení a správné naskládání nádobí nám pak ušetří čas, energii, vodu i mycí a čisticí prostředky.

Plná myčka je základem, ale měla by se zaplnit správně. Těžké nádobí, hrnce, kastroly a pekáče se dávají do spodní části myčky, lehké do horní. Do roštů se vkládají na stojato talíře, velké je dobré prokládat menšími. Na příbory a kuchyňské náčiní jsou určené košíky, pro snadnější manipulaci a ukládání po umytí dávejte jednotlivé druhy – lžíce, vidličky, nože atd. – k sobě. Skleničky se do myčky vkládají do horní části do takzvaných trnů na stojato, misky, hrníčky a podobné menší nádobí pak vyplní různá volná místa.

Co do myčky nedávat

Myčka nádobí sice umyje téměř vše, ale přesto byste do ní neměli vkládat:

  • kuchyňské nože – a to i kdyby vám výrobce nebo prodejce tvrdil, že je v myčce mýt můžete – v myčce se u nich totiž tupí ostří!
  • pánve, hrnce a ostatní nádobí s povrchem z teflonu – teflon v myčce postupně ubývá
  • dřevěné kuchyňské vybavení, jako jsou vařečky, prkénka, jídelní nože s dřevěnou rukojetí apod. – dlouhý pobyt ve vodě a následné rychlé vysušení dřevu nesvědčí, dřevo navíc absorbuje zápach i čisticí prostředky
  • plasty, u kterých není označení, že se mohou mýt v myčce – některé jiné plasty v myčce ztratí tvar a další svoje vlastnosti
  • hliníkové, měděné a stříbrné nádobí a předměty – prostředí myčky a čisticí prostředky jejich povrch poškozují
  • nádobí se zlacením nebo natištěnými obrázky a ornamenty – v myčce všechno zdobení postupně zmizí
  • některé druhy skleniček – především ty, u kterých není označeno, že se v myčce mohou mýt. Pokud sklo v myčce myjete často, používejte skutečně kvalitní mycí prostředky!
  • keramiku – pokud nemá kvalitní glazuru, popraská. Podobně dopadne i stará glazurovaná keramika

Naučte se svoji myčku využívat skutečně na maximum a nenechávejte ji pracovat jen na základě přednastavených programů! Přečíst si návod se vám skutečně vyplatí!

Publikováno: 13. 4. 2021, Autor: autor: Zdeněk Urban