reklama

Grilované dobroty pro mlsné jazýčky

Nevíme, jak to máte vy, ale u nás v redakci jsme se shodli, že s příchodem jara se nejvíce těšíme na grilování. Vlahý večer, který přímo svádí k posezení s přáteli je ke grilování jako stvořený, tak proč si jej dosyta neužít?

Pokud si myslíte, že postačí koupit předem naložené maso, hodit jej na rošt a tím jste udělali grilování za dost, pak jste na velkém omylu. Každý gurmán by vás ujistil, že grilování je téměř věda. Aby bylo maso dokonale připravené a vaše chuťové pohárky byly maximálně uspokojené, měli byste se na grilování především dobře vybavit. Samozřejmě, že budete potřebovat grilovací náčiní a nádobí, ale nejdůležitější roli hraje kvalitní gril. A ten můžete vybrat z nepřeberné nabídky.  Volit můžete mezi pevnými a přenosnými grily, mezi velkými i malými, na dřevo, plyn, elektřinu či s lávovým kamenem.

Grilované dobroty pro mlsné jazýčky
i (Zdroj: archiv redakce)
Grilované dobroty pro mlsné jazýčky

Pro všechny, kteří plánují umístit gril na stálo na zahradu je docela jistě výhodné investovat do klasického zahradního krbu, který je vyráběn z betonu a topit v něm můžete buď dřevem nebo dřevěným uhlím. S pevnými krby vám odpadne věčné stěhování z místa na místo i uklízení před deštěm či na zimu. Kromě toho, že zahradní krby velmi dobře vypadají nabízejí i možnost uzení masa nebo uzenin.

Nejčastěji jsou však na našich zahradách stále k vidění lehké kovové a snadno přenosné grily, v nichž se topí dřevěným uhlím nebo briketami. Nespornou výhodou je jejich rychlá a snadná skladnost i velikost, která umožňuje jejich použití prakticky kdekoliv. Někteří milovníci grilování tyto grily nepovažují za plnohodnotné, nevyhovuje jim jejich obsluha ani malý rozsah možnosti grilování a nastavení výšky od zdroje tepla.  Namítají také, že tento způsob grilování není ani příliš zdravý.

Velká inspirativní galerie grilů

Pokud se vám už vůně i chuť dřevěného uhlí za ta léta pečení, grilování a opékání zajídá, zvolte lávový kámen. Pochoutky na nich připravené nemají dominantní chuť dřeva, ale zůstávají pěkně šťavnaté. Při tomto způsobu opékání navíc tolik nevznikají karcinogenní látky, jež se tvoří spalováním tuku. Lávový kámen totiž veškerý omastek vstřebá. Má navíc velmi jednoduchou údržbu. Žádné kartáčování zčernalého roštu do úmoru – pouze po vyjmutí opékaného masa necháte gril ještě chvíli běžet. Po vychladnutí jej stačí otřít hadrem. Nevýhodou je krátká životnost kamenů.

Grilované dobroty pro mlsné jazýčky
i (Zdroj: archiv redakce)
Grilované dobroty pro mlsné jazýčky

Další alternativou, která už nemá moc z kouzla přírody a chybí v ní tolik žádaná chuť  i vůně dřeva je gril elektrický. Jestli jej hodláte využívat na balkóně či terase, lze ho jen doporučit. Při užití na zahradě počítejte s tím, že za sebou musíte vláčet dostatečně dlouhou přívodní šňůru.

Grilované dobroty pro mlsné jazýčky
i (Zdroj: archiv redakce)
Grilované dobroty pro mlsné jazýčky

A co všechno můžete na grilu připravit? Fantazii se meze nekladou. Samozřejmě asi nejčastějším objektem našeho zájmu je maso. A je jedno, jestli dáváte přednost kuřecímu, vepřovému nebo pravým hovězím steakům. Grilují se také ryby, párky, špekáčky, klobásy i tyčinky z mletého masa. V obchodech můžete zakoupit, nebo si podle své chuti sami udělat grilovací omáčky a směsi, kterými maso potřete. Nevyžíváte-li se zrovna v mase, vězte, že grilem můžete nechat projít i jablka a hrušky. Přelité karamelem nebo jen posypané cukrem chutnají výtečně. Také brambory, cibule či paprika jsou na grilu skvělé.

Pokud se na grilování teprve chystáte, přečtěte si článek  Jak vyčistit gril nebo lávový kámen.

Petra Martišková
Foto: foodnetwork.com, urbanbarn.com, spilledmilkcatering.com, vilacaska.com, glorydesign.com, villa-dama.com, meble-ogrodowe-drewniane.com, seriouseats.com, thedailygreen.com

Publikováno: 15. 6. 2012, Autor: