reklama

Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?

Kolem mikrovlnek vzniklo mnoho polopravd a mýtů. Podle některých dokonce škodí zdraví. Je pravdou, že takto ohřáté jídlo často chutná jinak než to, které získalo správnou teplotu na sporáku. Je to ale vina mikrovlnné trouby? Nikoliv. Stojí za tím většinou její nesprávné používání. Jak to tedy v praxi s tímto spotřebičem ve skutečnosti je?

Vezmete talíř s pokrmem, dáte do mikrovlnné trouby a zapnete na nejvyšší výkon? Všechno špatně! Jídlo bude sice horké, ale zvolením vysokého výkonu dojde k odparu vody a tím i vysušení původně skvělé dobroty. Povrch potraviny je sice horký, ale vnitřek může být stále studený. Není divu, že si nepochutnáte.

Tajemství tkví v magnetronu

Tepelná úprava je prováděna za pomoci elektromagnetického záření. Mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu, kde rozkmitají molekuly a tím dochází k rychlému zahřátí pokrmu. Na rozdíl od obyčejné trouby se mikrovlny absorbují jen v zahřívané potravině a nikoli v ostatním prostoru trouby. Talíře a nádoby pro pečení v mikrovlnce musí být zhotoveny speciálně pro tento účel. Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu. Mikrovlny jsou vysokofrekvenční radiové vlny, které jsou stejně světlo součástí elektromagnetického spektra. Používají se i pro vysílání televize, v radarech či mobilních telefonech. Při vaření se využívá záření s frekvencí 2,45 GHz, jehož vlnová délka se neruší s telekomunikačními frekvencemi a je ideální pro ohřev vody. Z toho důvodu se na talíři nejdříve ohřeje omáčka a například knedlíky či maso, které obsahují méně vody, potřebují delší čas.

Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?

Tipy, jak správně používat mikrovlnku:

  •  Je lepší zvolit nižší výkon a ohřívat jídlo pomalu, po dobu několika minut a došlo tak k rovnoměrnému prohřátí pokrmu.
  • Výkon mikrovlny pak je potřeba přizpůsobit danému jídlu. Nezbývá než si opravdu přečíst návod a naučit se spotřebič obsluhovat.
  • Snad největší chybou, kterou zákazníci při používání mikrovlnky dělají, že nechávají jídlo v mikrovlnce „napospas“ osudu. Zkrátka je nutné pochopit, že i vaření v mikrovlnce vyžaduje vaši pozornost, občasnou kontrolu či promíchání, přenastavení času nebo výkonu.
  • Jak můžete uškodit pokrmu při ohřevu? Například při použití příliš vysoké teploty při ohřevu masa se vysuší okraje, budou tvrdé a méně chutné. Vysoká teplota u zeleniny způsobí její cvrknutí a přesušení, u bramborové kaše vzniknou bubliny. Mnohem lepší je tedy používat nižší výkon. Naopak při ohřevu polévky můžete použít i vyšší výkon.
  • Není jedno, kam a jak jídlo v mikrovlnce umístíte. Silnější kousky ukládejte směrem od středu talíře.
  • Pro rozmrazování je potřeba použít teplotu nebo automatický režim k tomu předurčený na spotřebiči. Rozmrazovat můžete podle času nebo hmotnosti potravin.
  • Čas vaření je dalším měřítkem chutného pokrmu. K vaření používejte krátké časy, v případě potřeby je prodlužte.
  • Vhodné nádobí je nápomocné. Ideálním typem pro mikrovlnné vaření jsou průhledné nádoby, které umožňují lepší průchod mikrovln. Kulaté a oválné nádoby jsou vhodnější než čtvercové, jelikož jídlo v rozích se může převařit.
Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?

Bezpečnost mikrovlnky potvrdilo i WHO

Mezi lidmi je poměrně rozšířený názor, že používání mikrovlnky je nezdravé. Nečastější argumenty jsou, že jídlo se stává ohřátím radioaktivní nebo že během ohřevu změnilo svoji strukturu a to ovlivnilo jeho výživové hodnoty. Při elementární znalosti fyziky tyto závěry nelze přijmout. Mikrovlny nemají na rozdíl od rentgenového záření ionizující účinek, to znamená, že nejsou schopny rozbíjet chemické vazby. Toto tvrzení je možné doložit pomocí principů kvantové fyziky. Žádné mikrovlny v jídle ani v troubě nezůstávají. Mikrovlnné záření zmizí, jakmile vypnete zdroj. Stejně jako zmizí světlo, když zhasnete žárovku. Už v roce 2005 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovisko, že používání mikrovlnných trub je bezpečné. Jeho překlad od doc. RNDr. Luďka Pekárka, Dr.Sc., si můžete přečíst na stránkách Státního zdravotnického ústavu.

Čtěte také:

Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Je jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě bezpečné?

Při používání buďte opatrní

  • Nikdo nesáhne do ohně, protože ví, že pálí. Stejnou opatrnost je třeba dodržovat i při používání všech spotřebičů. Nejčastějším úrazem u mikrovlnek je, že se popálíme při vyndávání vařícího pokrmu nebo sáhneme na rozpálený talíř.
  • Okolí mikrovlnky je naprosto bezpečné, protože plášť a konstrukce zajišťují, že veškeré záření zůstane uvnitř. Mezinárodní organizace vyhlásily pro mikrovlnné trouby limit 50 W/m2 pro jakékoli místo vzdálené 5 centimetrů od vnějšího povrchu výrobku. Ve skutečnosti je emise moderních mikrovlnných trub podstatně nižší.
  • Dvířka jsou pro zamezení úniku mikrovln drátěnou mřížkou, která nebrání pozorování potravin při ohřevu, ale zabraňuje prostupu mikrovln.
  • Mikrovlnné záření může uniknout pouze v případě, že se neodbornou manipulací dvířka poškodí (proto se v tomto případě vyvarujte veškerého kutilství) nebo se dvířka a spáry zanesou velkým množstvím špíny (ale kdo by ale ohříval jídlo v zašpiněném přístroji?).
  • Výrobci nedoporučují zapínat mikrovlnku bez vložené potraviny. V prázdném prostoru trouby se mikrovlny odrážejí od stěn a vracejí zpět k magnetronu, což ho může poškodit.
  • Také se nedoporučuje dávat do mikrovlnky kovové předměty a zvláště neumísťovat takové předměty blízko kovových stěn, protože se může vytvořit obloukový výboj, který stěny poškodí. Proto se také nedoporučuje při ohřevu v mikrovlnkách používat talíře se zlatým lemováním. Naopak lžička vložená do hrnečku naplněného vodou nepředstavuje žádné nebezpečí, neboť voda ji dostatečně ochlazuje.
  • Pro vlastní bezpečnost byste si měli pečlivě přečíst návod a dodržovat všechny pokyny výrobce, protože nové typy mikrovlnek mají různé konstrukce a jsou určeny k různým účelům.

Publikováno: 2. 5. 2022, Autor: autor: Jana Truksová