reklama

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Bez čeho se v žádné kuchyni neobejdete? Ať je malá či velikosti tanečního sálu, její funkce zůstává stejná a pomocníci, co usnadní vaření, patří do obou. Kteří to jsou?

Nezbytný základ?

Kromě spotřebičů, jako je lednice, trouba, varná deska a dřez s baterií, by v kuchyni neměla chybět sada hrnců na vaření. Potřebujete velký pětilitrový hrnec, dva menší hrnce s objemem mezi 1,5 až 2,5 litru a pokličky ke každému hrnci. Výborný je i malý kastrůlek, který jistě využijete třeba na vaření vajíček. Vychytávkou jsou plastové ploché pokličky na hrnce vhodné do lednice, kde si nastavíte den, kdy jste pokrm připravili.

Dále využijete několik pánví v různých velikostech. Počítejte s tím, že časem budete chtít připravovat nejen maso, ale třeba i palačinky či lívance.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Möbelix)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Jaké hrnce?

Příprava různých jídel vyžaduje použití rozmanitého nádobí. V žádné kuchyni by neměly chybět hrnce různých velikostí. Z hlediska praktičnosti je určitě lepší si pořídit kompletní sady. Hrnce od různých výrobců se totiž zpravidla liší nejen velikostí, ale i tvarem madel, což by mohlo být při vaření problémem.

Koupit je možné hrnce s teflonovým, keramickým či titanovým povrchem, hrnce smaltované aj. Stabilně jsou ale nejpopulárnější hrnce z nerezu, které jsou charakteristické vysokou odolností. Nespornou výhodou jsou sady hrnců na univerzální použití, které se hodí na různé typy varných desek – můžete s nimi vařit na plynu, elektrice i na indukci.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Westwing)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Pánev, nebo raději dvě?

Příprava jídla na pánvi je snadná a rychlá. V kuchyni by ale neměla být pouze jedna pánev. Různé druhy pánví totiž nabízejí rozmanitější možnosti přípravy jídel. Potřeba je samozřejmě jedna „univerzální“ pánev, kterou budete využívat asi nejčastěji. V jejím případě je rozhodující povrchový materiál. Určitě se vyplatí do takové pánve investovat, ideální volbou může být litinová pánev nebo pánev s keramickým či mramorovým povrchem. Ta litinová je možná trochu těžší, ovšem litina je velmi odolný materiál, který vás nikdy nezklame.

Pro masové či zeleninové směsi je ideálním pomocníkem hluboká pánev WOK. Důležitou pomocnicí je i grilovací pánev, na které snadno připravíte chutné steaky a jiné pochoutky během několika minut.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Möbelix)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Podle nože poznáš šéfa

Nože můžete volit keramické nebo nerezové, s plastovou či dřevěnou rukojetí a na různé použití (na ovoce a zeleninu, maso, pečivo atd.). Hitem jsou keramické nože, které jsou velmi oblíbené mezi vyznavači zdravého životního stylu, jelikož neničí vitaminy v potravinách a nezanechávají na jídle kovovou pachuť. Ostré vydrží i několik let, nemusíte se tudíž pravidelně starat o jejich broušení.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Westwing)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

A co ještě?

Z dřevěného sortimentu jsou to zejména různé vařečky, pak také prkénka, a pokud nejen vaříte, ale i pečete, tak také vál a váleček. Z kovových poté hlavně škrabky, naběračky, struhadla a cedníky.

Velmi oblíbené jsou kuchyňské pomůcky ze silikonu, nejčastěji se jedná o stěrky a mašlovačky, formy na pečení, vály a pečicí podložky. Silikonové pomůcky se vyznačují vysokou teplotní odolností a formy na pečení není nutné, ba dokonce ani vhodné, vymazávat a vysypávat, pečivo z nich lze snadno vyklopit. Navíc tepelná vodivost silikonu umožňuje při stejných teplotách péct kratší dobu, čímž šetří čas a energii.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Möbelix)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Malí, ale šikovní

Velmi důležitá je rychlovarná konvice či konvice vhodná na indukci. Pak by vám neměly chybět ruční šlehač a ponorný mixér. Nejste-li náruživá cukrářka, stačí klasický ruční šlehač s metlami. Ušleháte tím piškotové těsto, krém či šlehačku. Ponorný mixér se hodí na pasírování omáček či na přípravu dětských příkrmů.

Pokud patříte mezi hospodyňky, které rády připravují sladké či kynuté moučníky, jistě oceníte multifunkční kuchyňský robot. V základním vybavení najdete šlehací a hnětací metly. Výhodou je, že máte volné ruce a výsledkem je hladké a nadýchané těsto. Ke kuchyňským robotům si můžete dokoupit celou škálu příslušenství. Užitečný je mlýnek na maso, dále mixér, struhadla, odšťavňovač či tvořítko na těstoviny a cukroví.

Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení
i (Zdroj: Smeg)
Praktické tipy na základní kuchyňské vybavení

Publikováno: 18. 3. 2022, Autor: autor: Ivana Kukalová