reklama

Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?

Alespoň při mimořádných příležitostech bychom měli vyndat pěkný ubrus. Právě ten udělá vaši tabuli opravdu slavnostní. Ale ani ve všední dny náš stůl nemusí zůstat vyloženě „holý“. Co myslíte, podléhají ubrusy módě?

Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?

Pěkně prostřený stůl je důležitou součástí dobrého oběda či večeře. A ještě větší význam má při slavnostních příležitostech. Ideální je, když ho ladíte do tónů právě probíhajícího ročního období. Znamená to, že na jaře a v létě byste měli upřednostnit spíše veselé pastelové barvy, na podzim a v zimě volte odstíny skořice, vanilky a lesa.

Pravdou však je, že se používání ubrusů v poslední době vytrácí. S oblibou necháváme vyniknout kráse skleněných nebo dřevěných stolních desek. Navíc díky tomu ušetříme čas, který bychom strávili žehlením. A tak jsou moderní spíše běhouny uprostřed stolu a prostírky v japonském stylu.

Slavnostní večeře by měla být na damašku

Pro stolování při mimořádných příležitostech se používá damaškový ubrus, na kterém skvěle vynikne bílý porcelán i sklo. Tabuli můžeme také ladit do jemných pastelových odstínů. Podle odborníků je však lepší se vyhnout barvám béžovým či okrovým, protože s nimi bílé talíře nebo skleničky téměř splývají. Abyste takový ubrus nemuseli hned měnit, můžete na snídani nebo svačinu použít ještě malý ubrus – napron. Slavnostní večeře by ale raději měla proběhnout bez něj.

Součástí slavnostní tabule mají být textilní ubrousky z kvalitního materiálu. Na okrajích mohou mít ozdobný lem, střapečky nebo krajku. Samotné skládání ubrousků je velké umění. Jednoduchý je trojúhelník. Kapsa je o něco složitější, ale růže nebo vějíř jsou hodně pracné. Na stole však potom různé obrazce působí efektně. Pokud se vám do těchto kreací nechce, použijte kroužky na ubrousky.

Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?
i (Zdroj: Villeroy)
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?

Ubrus nahraďte běhounem

V moderně zařízených kuchyních často dominují sklo a kov, k nimž se nejvíce hodí červená, jablkově zelená, tyrkysová a teplá žlutá. Při každodenním shonu si však na žádné velké prostírání stolu většinou nikdo moc nepotrpí. Místo ubrusu proto stačí použít tzv. běhoun. Je velmi praktický, protože chrání desku stolu před poškozením. Můžete na něj postavit různá ochucovadla, pečivo, vázy či mísy s polévkou.

Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání? (Zdroj: )
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání? (Zdroj: )
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání?
Víte, kdy použít ubrus a kdy stačí jen prostírání? (Zdroj: )

Pod talíře je vhodné dát pouze jednotlivé kousky prostírání. Také textilní ubrousky zvolte jednoduché. A klidně je jen srolujte do kroužků nebo složte do tvaru obdélníku.

Romantika nikdy nezaškodí

Co se týká vzorů, nebojte se, že nevyužijete krajkové ubrusy po babičce. Přes všechny moderní trendy v materiálech, jako jsou juta, polyester nebo špíně odolný a vodu odpuzující teflon, se nemusíte zříkat ani hrubé bavlněné krajky, paspulí, ažur, výšivek či mašlí. Co se týká vzorů, můžete volit pruhy, káro (kostky) nebo geometrické a zvířecí motivy.

Pokud máte kuchyň s rustikálními prvky, klidně přidejte trochu romantiky. Vedle květinových motivů zde uplatníte řadu drobností – sáčky na bylinky či prošívané podložky pod nádobí.

Publikováno: 27. 12. 2021, Autor: autor: Ivana Kukalová