reklama

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?

Káva – lahodný nápoj, který nás probouzí, dodává energii, nad kterým debatujeme, se kterým relaxujeme. Mnoho z nás si bez její chuti nedokáže představit ani jediný den a právě proto stále více domácností vybavuje své kuchyně moderními kávovary.

i (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?

Navštívila jsem kávové experty Jiřího Jandáka a Tomáše Komberce z kávové univerzity, abych se pozeptala, jaký je správný způsob  přípravy a konzumace kávy, doporučené množství kofeinu a zda tolik propagované  kávové kapsle neubírají nápoji na kvalitě.

 

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
i (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?


Jako dítě si pamatuji, že se nejen u nás doma pila turecká káva. „Turka“ jsem později také ochutnala, ale nikdy se mi nepodařilo nevypít alespoň trochu sedliny. Nedávno jsem ale četla, že takováto káva je zdraví škodlivá. Co je na tom pravdy?

Tuto otázku musíme rozložit do dvou rovin a to „český turek“ káva, která je zalita vařicí vodou – káva se louhuje po celou dobu ve sklenici či šálku. Tady je nutno přiznat, že tento způsob přípravy kávy není z hlediska množství kofeinu pro náš organismus ideální, protože se jedná o takovou kofeinovou bombu, a také musím zmínit kávovou sedlinu, kterou při pití této kávy i když nechtěně vypijeme. Kávová sedlina může mít negativní účinky na náš travicí trakt, dráždí žaludek a střeva.
Ve světě, zejména pak v tom arabském, je velmí oblíbená „turecká káva“, tedy její originál, kdy ve speciální dževě zalijeme namletou kávu, cukr a velmi často také různá koření, jako například kardamom, studenou vodou a necháváme kávu zahřívat  až nám v dževě začně kypět, poté ji na několik vteřin odstavíme a postup ještě dvakrát opakujeme. Káva se pije jen z malých kalíšků, a většina kávové sedliny zůstává uvnitř džezvy. Káva je chutově výrazná, příjemně skladká a koření dodává nádech orientu.

Jak tedy připravovat kávu, když nemáme v oblibě tu instantní?

Způsobů, jak připravit kávu je mnoho, záleží jen na nás, zda máme raději kávu chutově výraznou, pak můžeme použít kávovar na espresso, nebo v Itálii je velmi oblíbeným způsobem přípravy kávy tzv. Moka káva, tedy konvička složená z dolní části, kam lijeme vodu, sítka na kávu a v horní části je  pak nádoba na uvařenou kávu. Takto připravená káva je chutově výrazná  a můžeme ji považovat za předchůce italského espressa..

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
i (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?

Kde se vlastně vzala instantní káva?

Laicky řečeno je to velké množství navařené kávy, které se nechá velmi rychle zchladit a postupně odpařovat. Nakonec zůstanou krystalky kávy, které si každá firma vyrábějící instantní kávu upraví do granulek či prášku, tak jak jste zvyklí z obchodů.

Co říkáte na novodobý trend kávy v kapslích?

Jakýkoliv způsob představení kávy při zachování požadované kvality je z naší strany vítán. Co se týče právě kvality, káva je v tomto měřítku srovnatelná s espressem z kavárny. Rychlý, pohodlný a hlavně čistý způsob, jak si vychutnat kvalitu i doma. U kapslových systémů se celý proces odehrává uvnitř kapsle, což má jedno ohromné pozitivum v domácnosti, a tím je bezúdržbový kávovar, při tomto způsobu přípravy kávovar pouze občas odvápníme, ale jiné hlubší čistění zde zcela odpadá.  Ke kávě samozřejmě patří i mléko a my si myslíme, že kapsle mléka nemají u kvalitní kávy co dělat. Napěnit si mléko za použití trysky, která je součástí většiny moderních kávovarů není složité, ale požitek z kávy bude o to větší. Mléko v kapslích je sušené a kávu pouze „obarví“. Rychlost, kterou horká voda proteče kapslí, zabraňuje mléčným tukům pustit do kávy svou charakteristickou chuť.

Káva – velká fotogalerie

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní? (Zdroj: )
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní? (Zdroj: )
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní? (Zdroj: )
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní? (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní? (Zdroj: archiv redakce)

Kávu si v kavárnách opravdu užívám, ale z kávovaru mám respekt ????

V dnešní době, není nutné mít z domácích kávovarů respekt, jsou navrženy tak, aby příprava i údržba byla co nejsnažší. Pokud ale i tak si nejste jistí, jak připravit kávu v kávovaru a jak správně napěnit mléko, můžete navštívit naše kurzy, které pravidelně pořádáme také pro širokou veřejnost. Kurzy probíhají většinou o víkendu a kromě jiného se naučíte připravovat různé typy kávy, poznáte, jak má kvalitní káva vypadat a jak si ji můžete sami připravit doma a okouzlit tak například vaše přátele.

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
i (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?

Během takového kurzu musíte vypít mnoho šálků kávy. Jak je to vlastně z množstvím kofeinu v šálku?

Kofein obecně nemůžeme vidět ani cítit a je obsažen ve spostě pochutin, jako je káva, čokoláda, čaj, energetické nápoje, ale kofein také obsahuje například spousta léků, nebo krémů.
Množství kofeinu, které je pro nás přijatelné je idividuální záležitost a záleží na spoustě faktorů, které ovlivnují množství, které je pro náš oraganismus přijatelné. Mezi tyto faktory patří pohlaví konzumenta – muži odbourávají kofein rychleji, záleží také na věku, děti a starší lidé odbourávají kofein pomaleji,nebo i to zda jste kuřák, pak kofeinu potřebujete víc. U kávy dále záleží hlavně na způsobu její přípravy, který výrazně ovlivnuje i množství kofeinu. Uvedu vám pár příkladů, pokud si dáte například šálek italského espressa, obsahuje pouze 65mg kofeinu, český turek má pak více jak jednou tolik kofeinu.  Můžeme tedy říci, že i přes svou výraznou chuť si šálků espressa v průběhu dne můžeme dopřát daleko více, než je tomu u českého turka a přeci jen, pití kávy je zpříjemnění všedního dne, tak proč nemít těchto chvilek co nejvíce:-)

A co vás jistě také zajímá je energetická hodnota espressa: 2 kcal bez cukru a mléka. Cukr má přibližně 20 kcal a zpěněné mléko také. Můžeme tedy říci, že pití epressa jistě nepovede k přibírání na váze, pokud se vyvarujeme různých sladidel a dochucovadel.

Co byste tedy doporučili pro domácí přípravu kávy?

Pokud máte rádi kvalitní kávu, pak bych doporučil kávovar na kapsle, jeho ceny jsou dnes již velmi přátelské, získáte tím nejen možnost připravit si skvělou kávu doma, ale i designový kousek pro vaši kuchyň.

Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?
i (Zdroj: archiv redakce)
Příprava kávy – dáte si turka nebo instantní?

Sabrina Harisová
Jiří Jandák
Tomáš Komberec

www.espresso.cz

Foto: www.unicaffe.cz

Zdroj: https://www.gourmetkava.cz/cs/priprava-kavy-espresso-kompletni-manual-28

Publikováno: 2. 5. 2011, Autor: