reklama

Je výhodnější vařit na plynu, nebo elektřině?

Váháte, zda si pořídit plynový, nebo elektrický sporák? Seznamte se s výhodami a nevýhodami vaření na plynu, sklokeramice a indukci. Která varianta je nejúspornější a za kterou si připlatíte?

Vaření na plynu: Rychlé a levné

Vaření na plynu je nejen levné, ale také rychlé – hořáky okamžitě reagují na snížení či zvýšení teploty a vzhledem k tomu, že po jejich zhasnutí nevzniká žádné zbytkové teplo, nemusíte se bát připálenin. Moderní plynové sporáky dnes už navíc disponují integrovaným zapínáním hořáků, které je umístěno přímo v ovládacím knoflíku, takže není třeba před každým vařením hledat zápalky. Mezi základní výbavu patří také bezpečnostní pojistka, díky které se v případě zhasnutí plamene okamžitě uzavře přívod plynu.

Jedinou nevýhodu lze spatřovat v náročnější údržbě. Zatímco sklokeramickou nebo indukční desku setřete jediným tahem, plynový sporák důkladně vyčistíte až po sundání mřížek hořáků.

Vaření na sklokeramické desce: Spolehlivé, ale náročnější na spotřebu

Vaření na sklokeramické desce s topným tělesem je spolehlivé, jednoduché, ale náročnější na spotřebu energie vzhledem k delší době ohřívání. Jistě ale oceníte snadnou údržbu a světelnou indikaci zbytkového tepla, jež snižuje riziko popálení. Zbytkové teplo je přitom samo o sobě výhodou i nevýhodou zároveň. Jestliže zapomenete hrnec na vypnuté plotně, koledujete si o připáleniny. Pokud se ale naučíte zbytkového tepla chytře využívat, můžete tak efektivně snížit spotřebu energie.

Mezi nevýhody sklokeramické desky patří jednak její náchylnost k rozbití, jednak pomalejší reakce na snížení či zvýšení výkonu. Počítejte také s tím, že se vše, co vám ukápne vedle hrnce, zaručeně připeče.

Vaření na indukci: Rychlé a bezpečné

Vaření na indukční desce se v mnohém podobá vaření na plynu. Také indukce okamžitě reaguje na snížení nebo zvýšení výkonu, čímž se zkracuje doba vaření a šetří energie. Varná zóna navíc zůstává po celou dobu vaření téměř nezahřátá, takže se na ni nic nepřipálí a snadno se čistí.

Specifický způsob vaření na indukci, při kterém se teplo přenáší do dna nádoby místo klasického ohřívání celé plotny, s sebou ale nese i jednu nevýhodu. Kromě nového sporáku budete potřebovat také nové nádobí speciálně určené pro indukci. Vzhledem k relativně vysoké pořizovací ceně indukčního sporáku se tak jedná o další náklad, který je třeba vzít v úvahu.

Srovnejte si ceny plynu a elektřiny

Ať už se rozhodnete pořídit si elektrický, nebo plynový sporák, nezapomeňte jednou za čas provést online srovnání cen elektřiny a plynu. Možná zjistíte, že platíte příliš vysoké zálohy na energie nebo že vám dodavatel účtuje služby, které ani nevyužíváte. Změňte dodavatelskou společnost a ušetřete v průměru 2 tisíce korun ročně.

Publikováno: 3. 6. 2021, Autor: autor: Komerční prezentace