reklama

Zásady, které vaší ledničce prospějí a vám ušetří peníze

Věčně nemáte co jíst, i když vaše lednice přetéká? Když se do ní snažíte narovnat nákup, nenajdete místo? Vyhazujete často zkažené potraviny, které jste přehlédli? Poradíme, jak udržet v ledničce pořádek a řád.

Nakupujte jen to, co potřebujete

Než vyrazíte do supermarketu na nákup, seznamte se s aktuální situací, která panuje nejenom ve vaší lednici, ale také ve špajzu. S tím také souvisí plánování jídelníčku. Vždy se snažte spotřebovávat potraviny s končícím datem trvanlivosti. Nestane se vám, že po měsíční revizi zbytečně vyhodíte potraviny za několik stovek.

„Tímto způsobem jsem schopna udržet rodinný rozpočet za nákup potravin pro čtyři osoby na osmi tisících, a to se nijak v rámci kvalitních potravin neodbýváme. Řekla bych, že si jich můžeme dopřát víc než v minulosti, kdy jsem utrácela za jídlo hlava nehlava a bez týdenního plánování,“ vysvětluje čtenářka Marta a nový způsob vedení domácnosti si jednoznačně pochvaluje.

Jak to správně srovnat?

Aby teplota a vlhkost panující v lednici potravinám prospívaly, je nutné přiučit se zásadám správné organizace.

První horní přihrádka je teplotně ideální právě pro mléčné výrobky, jogurty, tvarohy, čokoládové pudingy a sýry, ale také pro již uvařená jídla. Hotové pokrmy, které vám zůstaly na následující den, raději uzavřete do speciální nádoby s víkem, aby se lednicí nelinul nepříjemný zápach. O patro níže skladujte párky, uzenou makrelu, šunku a jiné trvanlivé salámy. Nad plastové zásuvky sloužící pro (nemyté) ovoce a zeleninu patří čerstvé chlazené maso. A co se týká ovoce a zeleniny, tak do chladničky rozhodně nepatří rajčata, banány, cibule, česnek a brambory.

Neváhejte ale také dostatečně využít prostor dvířek lednice. A pokud bychom měli opět začít od shora dolů, tak první horní přihrádka je určena na vejce. Druhá je ideální pro margarín, máslo a jiné ztužené tuky. A do posledních dvou patří nižší či vyšší nádoby, láhve, krabice s mlékem či džusem. Oceníte je také jako prostor pro odkládání dresinku, kečupu, otevřeného kompotu nebo šlehačky ve spreji.

Aromatické potraviny, jako jsou syrečky, romadur nebo uzrálý prémiový sýr vložte do sáčku nebo uzavřete do sklenice, aby nedocházelo k přejímání pachů. A pokud se tak z nepozornosti stane, pomoci vám mohou nejenom pohlcovače zápachu, které buď koupíte, nebo si je sami vyrobíte. Zápach zneutralizuje čerstvě namletá káva, kypřící prášek nebo soda. Stačí trochu nasypat na dezertní talířek a umístit do lednice. Doporučuje se také citron nebo rozkrojené jablko.

Minimálně jednou měsíčně byste měli lednici celou vyklidit, vyřadit staré a zkažené potraviny, a vymýt ji octovou vodou. Ta nejenže zneutralizuje zápach, ale také prostor dezinfikuje. Nechcete skladovat potraviny, které jité vy a vaše děti v prostoru zamořeném bakteriemi. Nevidíte je, ale jsou tam.

Rychlé tipy, co si vaše lednička zamiluje

  • Skleněné plochy udržujte v čistotě, jejich znečištění vede k rozvoji bakterií a právě ty mohou ohrozit trvanlivost potravin přítomností plísně.
  • Dbejte na pravidelné odmrazení lednice. Pokud máte novější model s funkcí No Frost, máte o starost méně. Neoblíbené odmrazení tak není potřeba.
  • Máte-li doma chladničky menších rozměrů, nemusíte se okrádat o prostor skladováním potravin, které v lednici být nemusí. Patří sem například hořčice, konzervované potraviny, okurky, paštiky, rybičky v oleji, tomatě nebo ve vlastní šťávě.
  • Nesnažte se za každých okolností jednotlivé potraviny skládat na sebe, zamezíte proudění chladného vzduchu a potraviny mohou snadněji podlehnout zkáze.
  • Pokud nebudete vědět, kam kterou potravinu uschovat. Držte se pravidla, že nejchladnějším místem lednice je vždy její spodní část.
    Blížící se datum spotřeby u jednotlivých potravin mějte na očích, a tedy zásadně vždy v přední části jednotlivých přihrádek.

 

Publikováno: 22. 4. 2021, Autor: autor: Zelnitiusová Lenka