reklama

Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Vánoční cukroví, vánočka, štědrovečerní kapr… do Vánoc se u vás trouba nezastaví a vy se snažíte, aby všechno, co připravujete, dopadlo na jedničku. Prozradíme vám pár triků, které vám v tom pomohou.

Co dělám špatně?

Proč ty maminčiny rohlíčky měly o tolik lepší chuť, kterou nemůžete vychytat, i když de detailu dodržujete postup? Těšíte se, jak ji konečně překvapíte, že to zvládáte jako ona, ale místo úspěchu se dostaví zase jen zklamání?

Vy se pak marně se snažíte přijít na to, kde jste udělali chybu. Pořád přemýšlíte, jestli jste přece jen na něco při přípravě jídla zapomněli. Jenže problém možná netkví ve špatném postupu. Možná jste chybovali až při samotném pečení, protože jste se dopustili následujících prohřešků.

Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku
i (Zdroj: Katka1)
Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Správné místo v troubě

Velmi záleží na tom, na kterou příčku plech s jídlem do trouby vložíte. Výhřevná tělesa jsou v troubách v horní a dolní části, takže umístění jídla příliš blízko jednoho a příliš daleko od druhého zdroje tepla může být kontraproduktivní.

Když jídlo dáte příliš vysoko, shora bude připálené a zdola nedopečené. To samé platí i naopak, když plech umístíte příliš nízko. Pokud vidíte, že se koláč nebo pizza shora připalují, zkuste je posunout o několik příček níže. Když vám připadá, že je pečete moc dlouho a stále nejsou hotové, posuňte je směrem nahoru.

Maso, které vyžaduje rovnoměrné propečení, je nejlepší umístit do středu. Výborným pomocníkem je horkovzdušná trouba, ve které horký vzduch cirkuluje efektivně po celém prostoru trouby a zaručuje tak, že jídlo bude všude stejně propečené.

Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku
i (Zdroj: KitchenAid)
Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Troubu neotvírejte!

Často kontrolujete, jak pokrm „vypadá“? Jestli se to už „dělá“, jestli kachna už „chytá barvu“ nebo jestli už má maso dostatečnou kůrčičku? A napadlo vás někdy, že neustálé otvírání dveří trouby během pečení může pokrmu uškodit? Po každém otevření dvířek totiž klesne teplota uvnitř trouby o celých 25 stupňů Celsia a může trvat až 10 minut, než se znovu vyhřeje na původní teplotu. Tento pokles stačí na to, abyste si zbytečně prodloužili čas pečení.

Problém vyřešíte pomocí teploměru nebo sondy do masa. Vybírat můžete mezi analogovou teplotní sondou do masa, teploměrem na maso, digitálním časovačem pro pečení a klasickým teploměrem do trouby. Tyto chytré zlepšováky vám pomohou získat přehled o teplotě v troubě a vylepší tak vaše výsledky pečení.

Dalším řešením je pořídit si inteligentní troubu, která je rovnou vybavená teplotní sondou. Trouba se po dosažení požadované teploty uvnitř masa sama vypne, a to bude upečené přesně podle vašich představ. Některé modely disponují i dalšími praktickými funkcemi. Například v ní můžete připravit několik jídel najednou.

Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku
i (Zdroj: KitchenAid)
Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Nehte jídlo odpočinout

Rčení „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“ se dá chápat i doslova. Zkušení kuchaři vám určitě doporučí, abyste jídlo nekrájeli a neservírovali hned, jakmile ho vyndáte z trouby. Pokud chcete, aby steak nebo pečené kuře byly šťavnaté, nechte je před porcováním a servírováním několik minut odpočívat. Maso se totiž ještě několik minut dopéká, i když jste ho už vyndali z trouby. Jeho teplota může stoupnout až o 10 stupňů Celsia. Když ho začnete hned řezat, šťáva vyteče ven a maso pak bude zbytečně suché. Proto ho nechte nejdřív trochu vychladnout. Bude pak daleko šťavnatější.

Doba „odpočinku“ masa se může lišit. Malému steaku bude stačit pět minut, celé pečené kuře anebo žebírka jsou nejlepší, když se podávají po 20 a někdy až 30 minutách. Maso je dobré po vyndání z trouby přikrýt alobalem, aby nevychladlo. Pokud vám přesto vadí, že jídlo během „odpočinku“ trošku vychladne, vyřešíte to pomocí trouby, která díky své speciální funkci udrží teplotu pokrmu na 65 stupních Celsia.

Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku
i (Zdroj: Whirpool)
Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Publikováno: 16. 12. 2020, Autor: autor: Ivana Kukalová