Koření využíváme při každodenní přípravě jídla. V českých kuchyních přežívá řada nešvarů, které jeho kvalitu nepříjemně ovlivňují. O systému ukládání tradičních i exotických dochucovadel bychom proto měli přemýšlet již při zařizování kuchyně.
Kterou kořenku vybrat
Nápadů, jak přehledně uskladnit koření, aby si zachovalo svou kvalitu a bylo po ruce, je řada. Vždy se však řiďte nejdůležitější informací – obal koření je určený pouze pro přepravu od výrobce k vám domů. I kdyby byl sáček sebekrásnější a působil maximálně odolně, ihned jeho obsah přesypte do vhodné nádobky.
Dózy na koření patří k nejběžnějším kouskům v nabídkách domácích a kuchyňských potřeb. Sehnat můžete i již naplněné kořenky od různých distributorů. Kreativně smýšlející kuchaři a kuchařky rádi využijí skleničky od přesnídávek či transparentní dózy od kosmetiky. Přesto tou nejlepší volbou jsou kořenky či lékovky z tmavého skla s broušeným či pískovaným uzávěrem. Pokud se vám nepodaří dózy s pískovanými zátkami sehnat, dobře poslouží i korek.
Zásadním kritériem při hledání vhodného uskladnění koření je totiž ochrana před světlem, vysokými teplotami a především vlhkostí. Všechny tyto faktory nepříjemně ovlivňují kvalitu ochucovadel. Právě tmavé sklo pomáhá zabránit přístupu denního světla k obsahu. Na druhou stranu je u takových kořenek nepraktické, že nevidíme, kolik obsahu v dóze zbývá a jsme při vaření absolutně odkázáni na popisky. Alternativou je pak transparentní sklo, takové kořenky je ale dobré umístit do zavírací skříňky.
Při volbě nádobek je dobré zvažovat i jejich velikost. Zpravidla se kořenky nabízejí pro objem 50 ml a 100 ml. Uvažujte, pro které koření je u vás doma vhodné využít větší a pro které menší dózy. Vybírat budete podle rychlosti spotřeby, ale i trvanlivosti koření. Drcené koření si chuť a vůni uchová maximálně rok, kdežto celé koření vydrží ve vhodné nádobě 3–5 let. Máte-li rádi při vaření sušené bylinky, uschovejte je v mrazáku, kde vydrží také až rok. Až si budete potřebovat z nádobky či pytlíku odebrat, poslouží vám ohřátá lžíce.
Nápadité i praktické uložení
Jak již bylo řečeno, pro uchování kvality koření je důležité jej ochránit před světlem, teplem a vlhkostí. A tak se dostáváme k oněm klasickým nešvarům. Chcete-li si vaření a následné pokrmy dostatečně užít, nikdy neukládejte kořenky na okenní parapet, nad topení a vyvarujte se i klasické chybě umístění kořenek na digestoř. I kdyby měl přístroj sebelepší tah, pára z hrnců se do kořenek dostane.
Vhodný je uzavíratelný regál vedle sporáku či šuplík pod pracovní plochou, budete tak mít koření při vaření po ruce. Další možností je vertikální polička na stěně, kde jsou kořenky řazeny nad sebou. Velmi praktické jsou otáčecí systémy se zavěšením dóziček. Pro kuchaře není snad horší chvíle, když nemůže při vaření najít potřebnou dózu s ochucovadlem.
Pokud jste nuceni mít koření v jedné polici srovnané za sebou, snažte se alespoň řadu s nejčastěji používaným kořením umístit dopředu. Pro snadnější orientaci vám mohou pomoci i barevné rozlišovače, poslouží třeba i úzké barevné stužky kolem hrdla kořenek. Jednu barvu věnujte základnímu koření, jako je kmín či paprika, další barvou označte koření pro sladkou kuchyni, dále odlište směsi na masa a exotické kuchyně.
Nepodceňujte popisky kořenek, které vám výrazně usnadní práci v kuchyni. Důležité je, aby bylo písmo dobře čitelné, případně může být etiketa obohacena kresbou. Není problém koupit hotové štítky, budete mít ale problém s označením exotičtějších druhů či vašich oblíbených směsí. Raději věnujte čas na výrobu vlastních popisek. Nejjednodušší je psaní přímo na sklenku, poslouží vám nestíratelný lihový fix či nevypalovací barvy na sklo. Chcete-li si vlastní samolepky vytisknout z počítače, raději je na sklence ještě přelepte transparentní izolepou, aby se tiskárenská barva uchovala.
Jak koření nakupovat
Již při samotném nákupu koření se dívejte, v jakém stavu je obsah nabízen, v jakém obale je uchován a zda není překročené datum spotřeby. U data spotřeby uvažujte, za jak dlouho jste koření schopni vypotřebovat. Namíchané směsi vybírejte bez přidané soli a glutamanu sodného, které nejsou pro lidský organismus zdravé a mění autenticitu vnímaní samotného koření.
Obecně je vhodné v jídelníčku sůl omezovat. Současná společnost bohužel konzumuje tuto látku v nebezpečném množství, často automaticky, aniž by si negativní důsledky uvědomovala. Přitom tomu není tak dávno, co se naši předkové museli v kuchyni bez soli obejít. Vnitrokontinentální poloha země i minimum solných dolů dělalo ze soli luxusní a téměř nedostupné zboží. Zkuste po vzoru svých prababiček vyměnit kuchyňskou sůl za sušený česnek či výrazné bylinky, jako je petržel či pažitka. Možná vás výsledek mile překvapí.
Při nákupech rozmanitých druhů koření a speciálních směsí nezapomeňte na několik praktických doplňků. Pro čerstvý celý pepř a hrubozrnnou sůl oceníte mlýnek, nejlépe elektrický. Šikovný je typ se dvěma komorami, který z jedné strany namele sůl a z druhé pepř. Pro okamžitou přípravu celých kusů koření a bylinek by vám neměl chybět hmoždíř. Pořiďte si i speciální dávkovací lžičky, díky kterým již nebudete muset sypat koření z dózy přímo do hrnce a zabráníte kontaktu s párou.
Text: Lenka Malá
Foto: Pinterest.com, Shutterstock.com
Publikováno: 16. 11. 2015, Autor: