reklama

Dřez – ten tvrdou práci má

Oplachuje, umývá, čistí, chladí, drhne. Slouží trpělivě den za dnem stejně jako jeho sestra baterie. I když máme výkonné myčky, dřez s kohoutkem jsou pořád nejvytíženějším místem v kuchyni. Hned za nimi pak nastupuje varná plocha.

Na letošní Eurocucině byly snad nejlegračnější plynové varné desky. Předimenzované, sebevědomé, jejich technická krása v robustních tvarech mnohem lépe vynikla, a mohly tak bez uzardění konkurovat všem těm indukcím s deseti cívkami a sklokeramikám, dotykovým varným plochám a světýlkům na nich. Zase tak moc se ale na nich už vymyslet nedá, a tak se mrkněte na současnou podobu a jdeme za dřezy a bateriemi…

Dříč si zaslouží pozornost

Co sledujete, když vybíráte nový dřez? Jestli bude ladit s kuchyní? Ano, je to důležité, ale jsou tu i jiná kritéria: typ usazení (horní na desku, spodní pod desku nebo v rovině s pracovní deskou), hloubka a velikost… jednodřez či dvoudřez, rohový, s odkapem – v tom je nutné mít jasno.

Pak přijde na řadu materiál. Granitový dřez uspokojí i vaše požadavky na ladění, nabízí se v široké barevné škále, kromě toho je tento kompozit vysoce odolný a lehce se udržuje.

Dřez – ten tvrdou práci má
i (Zdroj: Eurocucina)
Dřez – ten tvrdou práci má

Keramika – to je klasika, naplňující nejpřísnější hygienické požadavky, a může vám vnést do kuchyně i příjemné retro. Nejčastěji se ale pořád nabízí nerez. Klasický, odolný, univerzální pro všechny typy kuchyní, do kterých dobře zapadne. A kam? Pokud jste praváci, měl by být vlevo od varného panelu (mezi nimi pracovní prostor na prkénko, hrnec či pekáč), blízko pod ním by se hodil odpadkový koš.

Dřez – ten tvrdou práci má
i (Zdroj: Grohe)
Dřez – ten tvrdou práci má

Drobnosti navíc

Patří k nim například přepad, který zabrání přetečení vody z dřezu, když nezavřeme vodu, jednoduchost instalace, jistá variabilita konstrukce, abyste třeba měli možnost zvolit si umístění vodovodní baterie. Příjemnou novinkou značky Grohe je dálkové ovládání odtoku, což neznamená nic jiného, než to, že nemusíte do špíny v dřezu strkat ruku, abyste vytáhli zátku.

Zkrátka, při nákupu se vyplatí vyptávat se, co všechno dřez „umí“. Totéž platí o baterii a o kuchyňské zvlášť. Jednou potřebujeme perlátor, jindy spršku, potěší, když se dá vytažením kohoutek prodloužit na hadici, která dosáhne tam, kam potřebujeme. Jaké funkce ta která baterie nabízí, tedy sledujme velmi pečlivě. Rozhodně by jich mělo být víc než jen pustit vodu a pak ji zavřít.

Dřez – ten tvrdou práci má
i (Zdroj: Grohe)
Dřez – ten tvrdou práci má

Publikováno: 25. 7. 2018, Autor: autor: Vladimíra Storchová