Určitě nehrály na milánské Eurocucině prim, ale ani se nekrčily někde v koutku. Bílá je barva, kterou můžeme považovat za kuchyňskou klasiku, a pokud ji milujeme, nemusíme se jí vzdávat.
Něco se přidá
Málokdy vidíte kuchyně, kterou jsou prostě běloskvoucí bez doteku čehokoliv jiného. Když nic, tak aspoň varná plocha a skleněná dvířka od trouby či mikrovlnky jsou v kontrastní černé. Také přidaný nábytek v podobě otevřeného regálu, který může nést kuchyňské, ale už také „obývákové“ předměty, mívá jinou barvu. Možná už proto, že je většinou kovový. Hodně se k bílé přidává jemná šedá, působí to čistě a elegantně.
Jiné materiály
K základním bílým deskám korpusů, ať už se jedná o lakované dřevo nebo moderní materiály, se přidává především dřevo ve všech myslitelných tónech od světlého přírodního až po to nejtemnější. Vedle dřeva je dominantní, a to nejen v bílé kuchyni, kámen. Samostatnou kapitolou je bílý mramor, který může být i jemně žilkovaný a s ostatními bílými plochami dokonale splývá. Ostatní probarvené kameny doplňují a oživují bělobu. Najdeme je na pracovní ploše, jako samostatný ostrůvek i jako pohyblivou desku, která zakryje varné centrum a dřez.
Bílá kuchyň není vlastně ničím výjimečná, zahrnuje v sobě všechny prvky, které charakterizují současné kuchyňské sestavy. Snad jen v tom, že je tak krásně bílá… O charakteristických částech dnešní kuchyně i jejích zákoutích a detailech zase příště.
Publikováno: 16. 3. 2020, Autor: autor: Vladimíra Storchová