Barové pulty v kuchyni se opět vracejí do módy. Jedná se o praktický prvek nejen do malých kuchyní, kam se nevejde jídelní stůl. Využijete ho také při rychlé snídani nebo jen tak při pití kávy a konverzaci během přípravy jídel.
Původně se u nás barové pulty v kuchyních začaly pořizovat spíše jako z nouze cnost. Řešily totiž problém s místem v malých panelákových kuchyních. Postupem času se z nich staly zajímavé designové prvky, které se stále častěji využívají i ve větších prostorech. Slouží tam k rychlému občerstvení nebo třeba jen k vypití espressa a ke konverzaci s kuchařem či kuchařkou. Trendem poslední doby je použití barových pultů jako atraktivního optického předělu v kuchyních spojených s obývacím pokojem.
Slaďte materiály, barvy i dekory
V posledních letech jsou moderní kuchyně spojené s obývákem. Barový pult tam skvěle poslouží jako elegantní nenásilný předěl. Nezapomeňte ho ale sladit se stylem ostatního nábytku a doplňků. Týká se to především materiálu, ale berte v potaz samozřejmě i vhodný barevný odstín.
Klasické venkovské kuchyni vyrobené ze dřeva bude slušet barový pultík ze stejného materiálu a ve stejném odstínu. V moderních interiérech bývají zase části zařízení, jako jsou lednice a myčky, z nerezu. Ten skvěle doplní pracovní a barová deska z mramoru nebo kamene přírodního či umělého. Můžete si případně ze stejného materiálu pořídit i desku na jídelní a konferenční stůl.
Kam s ním?
Barový pult může být pevnou součástí kuchyňské linky nebo je možné ho postavit samostatně. Podepřít ho můžete celou deskou připevněnou k podlaze nebo sloupem, který přichytíte třeba ke stropu. Zvolit můžete také libovolnou výšku.
Deska může být zarovnaná s pracovní plochou, nebo vyvýšená, jako to bývá u skutečného barového pultu. V případě vyvýšené varianty je vhodné se řídit základním pravidlem, že výška barového pultu by měla být shodná s výškou vodorovně položeného předloktí vzpřímeného člověka.
S kombinacemi rozdílných výšek barové a pracovní desky si však počínejte opatrně. Pokud to přeženete, bude celkový dojem působit chaoticky. Raději si vše nejdříve vyzkoušejte v nějakém simulačním programu volně dostupném na internetu, který umí vytvořit 3D návrh, nebo využijte služeb kuchyňských studií.
Dřevěná deska je stále in
Barová deska by měla být stejně jako deska pracovní vyrobena z materiálu, který se snadno udržuje a je odolný proti vodě a oděru. Zároveň však musí být i příjemná na dotek. Ideální jsou dřevo nebo umělý kámen. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Nejrozšířenější a cenově nejdostupnější jsou proto různé laminátové fólie. Rozhodně se ale vyhněte sklu nebo kovu. S nimi by vaše kuchyň působila příliš studeným dojmem.
Publikováno: 15. 4. 2020, Autor: autor: Ivana Kukalová