Venkovní grilování je činnost velmi populární. Chcete-li si ji naplno užít, pořiďte si takový gril, který vám bude vyhovovat. Poradíme vám, jak na to. Nejdříve si hlavně promyslete, jak často budete gril využívat, pro kolik lidí budete grilovat a kde. Máte-li větší rodinu, která si ráda dopřeje grilované steaky, vyplatí se koupit větší a kvalitnější gril. Chcete-li si jen na chalupě občas ugrilovat kousek masa, bude vám stačit menší typ, který vás zároveň vyjde poměrně levně. Podle druhu přípravy můžete vybírat ze tří druhů grilů: na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.
Elektrické grily ocení začátečníci
Tento typ grilů je možné používat téměř všude, kde je zajištěn přívod elektřiny, takže si můžete grilované pokrmy dopřát i na balkoně. Manipulace s ním je díky relativně malé velikosti a nízké hmotnosti poměrně snadná. Hodí se také pro začátečníky, kteří s grilováním nemají žádnou zkušenost.
Když vás láká vůně dřevěného uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené nejen díky své příznivé ceně, ale zejména pro svou snadnou manipulaci a přenosnost. Jejich použití zvládne opravdu každý – stačí rozpálit uhlíky a na roštu začít grilovat. Pro rozžhavení grilu nepotřebujete žádné speciální náčiní, stačí vám novinový papír (případně tuhý podpalovač), zápalky a dřevěné uhlí, které seženete nejen v hobby marketech, ale i například u čerpacích stanic. Jen musíte počítat s tím, že bude trvat zhruba půl hodiny, než gril správně rozpálíte.
Kotlíkové grily na dřevěné uhlí lze zaklopit víkem, což nám v podstatě umožní připravovaný pokrm udit nebo důkladně „progrilovat“. Navíc lze u tohoto typu grilů využívat jak přímý způsob grilování, tak i nepřímý. Při přímém způsobu grilování je pokrm přímo vystaven žáru. Po určité době je nutné ho obrátit, aby došlo k řádnému opečení z obou stran. Při nepřímém způsobu grilování dochází k rovnoměrnému opékání masa z obou stran díky spodní části grilu a víku, od nichž se stoupající teplý vzduch odráží.
Druhým typem jsou grily otevřené, kde dochází k přímému kontaktu grilovaného pokrmu s žárem a kvůli absenci víka nelze provádět nepřímé grilování.
V případě, že chcete grilovat s přáteli v parku, nemusíte s sebou nosit žádné velké grily. Dají se pořídit malé a snadno přenosné grily, které se po použití a vychladnutí složí do podoby menšího palubního kufru, se kterým se dá pak snadno manipulovat.
{"type":"import-image-group","image_ids":"[168889,168898,168899,153690,153691,153692,144734,144735,144736,168769,168778,168779,153690,153691,153692,144734,144735,144736,168769,168778,168779,144734,144735,144736,168769,168778,168779,168769,168778,168779,168769,168778,168779,168889,168898,168899,168889,168898,168899,168769,168778,168779,166436,166445,166446,168889,168898,168899,166436,166445,166446,168889,168898,168899,168889,168898,168899,168889,168898,168899,173076,173085,173086,173076,173085,173086,168769,168778,168779,148998,148999,149000,168889,168898,168899,148998,148999,149000,168889,168898,168899,168889,168898,168899,168769,168778,168779,168889,168898,168899,168889,168898,168899,168769,168778,168779,168889,168898,168899,168889,168898,168899,168769,168778,168779,168889,168898,168899,121716,168889,168898,168899,121716,200250,200259,200260,133531,168889,168898,168899,168769,168778,168779,,,168769,168778,168779,,,168769,168778,168779,168889,168898,168899,168889,168898,168899,164463,164464,164465,168769,168778,168779,168769,168778,168779,168889,168898,168899,181756,181765,181766,181756,181765,181766,248347,248348,248349,248350,248351,247618,247619,247620,247621,247620]}
Plynové grily jsou pro fajnšmekry
Grily na plyn představují velmi komfortní styl grilování. Snadno je rozpálíte pomocí jediného tlačítka (tzv. piezo zapalování). Jednoduše jej zmáčknete a můžete ihned grilovat. Tyto grily jsou vhodné i na přípravu velkých kusů masa, které ke svému řádnému propečení potřebují delší čas. Výhodou je, díky vysoké teplotě se maso zatáhne a uvnitř zůstane šťavnaté.
Provoz plynových grilů je relativně finančně nenáročný – desetikilová plynová bomba většinou vydrží celou sezonu.
Publikováno: 9. 5. 2018, Autor: autor: Ivana Kukalová