reklama

Malý, ale šikovný pomocník

Mikrovlnná trouba se v našich domácnostech velmi dobře zabydlela. Tento vítaný pomocník optimálně doplňuje pečící troubu, oproti které vaří rychleji a zdravěji. O tom, že jsme si ji opravdu oblíbili, svědčí existence několika kuchařek, které se zabývají přípravou pokrmů právě pomocí mikrovlnné trouby.

Mikrovlnná trouba má nesporné výhody, které ocení doslova každý. Její používání je pro nás nejen velkou úsporou času, ale i příspěvkem ke zdravějšímu a plnohodnotnějšímu způsobu stravování. Mezi základní funkce, pro které jsou mikrovlnné trouby tak vyhledávány, patří především ohřívání předem uvařeného jídla, které můžeme na talíři po vyjmutí z mikrovlnky ihned servírovat, rychlé rozmrazování i vaření. V mikrovlnné troubě zpravidla vaříme ve stejné nádobě, ve které pak jídlo podáváme, čímž omezujeme i množství špinavého nádobí. Navíc se většina připravovaných pokrmů spokojí s malým či žádným množstvím vody a tuku, čímž ztrácí menší množství vitamínů a minerálů než při klasickém vaření.

Mikrovlny patří do rodiny elektromagnetických vln, stejně jako třeba televizní vlny, světlo nebo rentgenové záření. V mikrovlnné troubě se vytvářejí v tzv. magnetronu a vlnovodem se dostávají do jeho varného prostoru. Po proniknutí do potravin mikrovlny rozkmitají molekuly vody, tuků a cukrů, které do sebe narážejí a třou se o sebe. Tím vzniká teplo, které se vytváří přímo ve zpracovávaném pokrmu. Rovnoměrnému rozšíření tepla má napomoci rotující talíř, ne vždy se ale vyhneme chladným a horkým místům v potravině. Ty jsou způsobeny právě nerovnoměrným působením mikrovln. Proto je důležité potraviny před úpravou v nádobě rovnoměrně rozložit. Málokdo ví, že kmitání molekul v upravované potravině nekončí jejím vytažením z mikrovlnné trouby. Molekuly se totiž pohybují a vytvářejí teplo ještě chvíli poté. Prot než se pustíme do konzumace, necháme pokrm ještě několik minut v klidu „odstát“, aby se v něm teplo rovnoměrně rozložilo.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Malý, ale šikovný pomocník
Malý, ale šikovný pomocník (Zdroj: )
Malý, ale šikovný pomocník
Malý, ale šikovný pomocník (Zdroj: )
Malý, ale šikovný pomocník
Malý, ale šikovný pomocník (Zdroj: )

Na trhu jsou k dostání v zásadě dva základní typy mikrovlnných trub, s grilem a bez grilu. Pokud nehodláme mikrovlnnou troubu nějak zvlášť intenzívně využívat a chceme ji spíše na ohřívání již hotových pokrmů, postačí nám zcela jistě obyčejná mikrovlnka bez grilu s výkonem okolo 700-800 W. Musíme však počítat s tím, že v ní nebudeme moci nic upéct, smažit ani pražit, dokonce ani opéct. Veškeré pokrmy budou bez křupavé kůrčičky. Tyto jednoduché typy jsou obzvláště vhodné do menších domácností a jsou k dostání v cenové kategorii 3500 – 5000 Kč.

Pokud chceme s mikrovlnou troubou provádět větší kuchařská díla, dopřát si křupavou pečeni, zapékat či gratinovat, potřebujeme ještě gril. Mikrovlnou troubu s grilem můžeme pořídit již od 6 000 Kč, ale stojí i 15 000 Kč. Cena se odvíjí od výkonu, který se obvykle pohybuje okolo 1000 – 1250 W. Na trhu je k dostání i varianta mikrovlnné trouby kombinované s grilem a horkovzdušnou troubou, ta je však již spíše pro spotřebitele, kteří doma nemají pečící troubu.

Ovládání mikrovlnné trouby je velmi jednoduché a ovládat ji snadno zvládne i větší dítě. Obsluha spočívá v nastavení příslušného programu (rozmrazování, ohřev, vaření, gril, případně kombinace) a doby, po kterou příslušný program pracuje. Některé přístroje jsou navíc vybaveny automatickými programy. Uživatel zvolí požadavanou funkci (např. ohřívání), zadá hmotnost potravin a elektronika si sama zvolí správný výkon a čas.

Při používání mikrovlnné trouby je velmi důležité pamatovat na vhodné nádobí. Ideálním materiálem je varné sklo, které výborně propouští mikrovlny, dále můžeme používat teplotně stálé plastové nádoby (se symbolem mikrovln a uvedením teploty zpravidla +140°C). Pro ohřev jídla je zase nejvhodnější stolní porcelánové nádobí. V žádném případě nesmíme do mikrovlnné trouby používat dřevěné a kovové nádobí i neglazovanou keramiku. Pozor si ale musíme dát i na dekorované porcelánové nádobí, některé v mikrovlnné troubě jiskří. Dekory totiž mohou být vyrobeny z glazur obsahujících kovy, typické jsou např. zlaté obroučky na talířích.

Při výběru mikrovlnné trouby bychom neměli pozornost věnovat pouze výkonu a počtu programů, ale zaměřit se i na údaje jako jsou průměr rotujícího talíře a využitelná výška trouby. V neposlední řadě bychom si měli povšimnout také vnějších rozměrů, výšky, šířky a hloubky přístroje. Ty nám prozradí, jak velký prostor si bude mikrovlnná trouba v kuchyni nárokovat. Obzvláště důležité jsou potom tyto údaje u vestavěných variant.
Pro nákup mikrovlnné trouby platí stejné zásady jako pro nákup ostatních elektrospotřebičů, obsluhu přístroje bychom si vždy měli nechat předvést prodávajícím a přesvědčit se zda jsme dostali český návod.

Publikováno: 11. 3. 2002, Autor: