reklama

Tajemství dobré kávy

Káva je naším průvodcem každé ráno, dodává energii a stejně tak je dobrým společníkem při relaxaci a ve chvílích uvolnění. Jaký je její původ, jak kávu vybírat a jak ji připravit?

Káva jako rostlina

Plod kávy se podobá naší třešni. Semena kávovníku mají červené plody, keře jsou sytě zelené, oválné a jejich deset centimetrů dlouhé listy mají vlnité okraje. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, mluvíme o „perlová kávě“.

Jak se praží

Kávy s dlouhou dobou pražení získávají obecně tmavší barvu a méně výraznou vůni. Nejkvalitnější kávová zrna, pěstovaná ve velkých nadmořských výškách, mají jemnou kyselou příchuť, která se ještě umocňuje krátkým světlým pražením. V některých zemích se při pražení do kávy přidávají další ingredience: skořice, hřebíček, zázvor a jiné, které pak výrazně mění celkové aroma kávy.

Jaké mletí k jakému druhu kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno. K přípravě zalévané kávy je nejvhodnější hrubě mletá káva. Středně mletá se hodí pro kávové perkolátory, což jsou konvice s košíkem, do kterých se vsype surovina. Velmi jemně mletá káva se hodí pro přípravu espressa a kávy překapávané a nakonec káva jemně mletá, pudrové konzistence, je vhodná pro přípravu kávy turecké. Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být umleta.

Jak se míchá

Dnes je káva velice často směsí jednotlivých druhů z plantáží celého světa. Dociluje se tak specifická chuť. Mnoho labužníků zastává názor, že teprve kompozice jednotlivých odrůd vytváří skutečně dobrou kávu, ve které nalézáme jemnou chuť jedné odrůdy, kyselost druhé a květnatou vůni třetí.

Káva – velká fotogalerie

Tajemství dobré kávy
Tajemství dobré kávy (Zdroj: )
Tajemství dobré kávy
Tajemství dobré kávy (Zdroj: )
Tajemství dobré kávy
Tajemství dobré kávy (Zdroj: )
Jaké směsi

Většina lepších kávových směsí, které se běžně prodávají, používají jako základ brazilskou Santos a Columbia, které se ještě dále jemně dochucují. Tím je vytvořen chuťový standard. Pokud výrobce vytvoří směs, která se po mnoho let nemění a prodává se jako značka, není možné tuto chuť měnit.

Jaké rarity

Mimo špičkové odrůdy, mezi které patří třeba Havajská lávová Kona nebo indické kávy, je možné sehnat ještě vzácnější rarity. Mezi tyto velejemné kávy patří káva Blue Mountain, jejíž úrodu vykupují japonští a američtí gurmáni, nebo také raritní káva z Indonésie, která se nechává natrávit malým zvířetem, které je podobné našemu rysovi. Tímto procesem se sníží množství obsažených metylxantinových solí (kofein, theofylin, theobromin) a výsledná chuť kávy se zjemní. Na Taiwanu se taková káva prodává za astronomické částky a je velmi ceněna pro svou delikátní chuť a úchvatnou vůni.

Jak nakoupit přístroj na espresso

Zásadní je výkon čerpadla. Skutečný přístroj na přípravu espressa by měl nabídnout alespoň 15 barů. Důležitá je také obslužnost přístroje. Nechejte si ukázat, jak se do stroje dolévá voda, jak se musí čistit a jak složitá je tato procedura. Na trhu najdete i přístroje, které mají jednoduše vyjímatelnou nádrž na vodu. Dražší přístroje nabízejí samočisticí program. Hledejte reference o přístroji u známých a přátel, kteří přístroj už vlastní. Kvalitu připravené kávy zjistíte během předváděcích akcí, které občas výrobci pořádají. Pěna na správném espresu má být hustá a krémová. Šedavý povlak s bublinkami není pěna.

Foto: AEG, Rowenta, Krups, Lorenzi Group, Kava.cz
Radek Starý

Publikováno: 22. 12. 2005, Autor: