Japonská kuchyně není jen sushi, saké nebo rýže. Je to také tepan neboli železný plát, na němž připravují před zraky strávníků v restauracích své pochoutky mistři kuchaři.
Pokud vás někde v restauraci podobný způsob přípravy zaujal, můžete si to vyzkoušet i doma. Zatímco profesionálové používají rozměrné železné pláty, v domácnosti postačí velikost výrazně menší.
Velká inspirativní galerie grilů
Samotné vaření bez tuku
Na tepanu lze grilovat, flambovat, dusit či jen udržovat jídlo v určité teplotě. A to vše bez tuku, kterému se ostatně zdravá japonská kuchyně výrazně vyhýbá.
To je samozřejmě obrovská přednost. Ta další není ani tak kulinářská jako spíše psychologická. Tepan totiž nabízí společný zážitek z přípravy jídla, prostě zábavu a uvolnění (podobně jako se rodina sejde u stolu při přípravě fondue). Je jedno, zda jde o rodinnou záležitost nebo o příjemné setkání s přáteli. A ještě jednu věc stojí zato od Japonců převzít. Jejich pojetí kuchyně dodržuje důsledně jedno pravidlo – jídlo není jen kulinářský, ale také estetický zážitek. Jednotlivé chody se proto podávají na krásných malých talířcích a miskách, jejichž tvar odpovídá druhu jídla. Například smažená zelenina se servíruje na dřevěné misky vyložené ručním papírem, který zachycuje a odebírá mastnotu. I polévka se servíruje v malých miskách, z nichž se „připíjí“ k jídlu. Ostrými hůlkami (to je rozdíl od čínské kuchyně, ta má hůlky tupé) si strávníci jen přistrkují kousky zeleniny v polévkových miskách.
Foto: Rommelsbacher, Severin, Miele a archiv autora
Publikováno: 18. 7. 2006, Autor: